Artikkeli
Italialainen lemon curd -leivos on kuin pieni täytekakku.

Italialainen lemon curd -leivos on kuin pieni täytekakku.

Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen kuva Reet­ta Pa­sa­nen

Pyöreät italialaiset lemon curd -kerrosleivokset otetaan muotilla kääre­tort­tu­le­vystä

Nopeasti paistuvasta kääre­tort­tu­poh­jasta tulee raikkaita kerrosleivoksia, kuin minikokoisia täytekakkuja.

Ita­li­a­lai­set le­mon curd -lei­vok­set

30 min + pais­ta­mi­seen ja jääh­ty­mi­seen 30 min . hie­man työ­läs . noin 13 e

6–8 lei­vos­ta

4 huo­neen­läm­pöis­tä ka­nan­mu­naa

1 ½ dl so­ke­ria

1 dl pe­ru­na­jau­ho­ja

¾ dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Täy­te:

noin 1 dl le­mon cur­dia

(pen­sas­mus­ti­koi­ta, ko­ti­mai­sia pa­kas­te­va­del­mia tai he­del­män­pa­lo­ja)

Kos­tut­ta­mi­seen:

noin 1 dl ap­pel­sii­ni­me­hua

Ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki:

3 val­ku­ais­ta

2 ½ dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

1. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si.

2. Yh­dis­tä kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja sii­vi­löi mu­na­vaah­toon. Pyö­räy­tä tai­ki­na se­kai­sin va­ro­vas­ti nos­tel­len.

3. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­tet­tyyn uu­ni­vuo­kaan. Le­vi­tä ta­sai­sek­si. Pais­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 7–9 mi­nuut­tia.

4. Ri­pot­te­le puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le so­ke­ria. Ku­moa kyp­sä poh­ja so­ke­rin pääl­le. Ir­ro­ta al­la ol­lut lei­vin­pa­pe­ri va­ro­vas­ti. Peit­te­le puh­taal­la keit­ti­ö­pyyh­keel­lä. An­na jääh­tyä.

5. Ota pie­nel­lä, pyö­re­äl­lä muo­til­la ym­py­röi­tä kak­ku­le­vys­tä. Kos­tu­ta ke­vy­es­ti ap­pel­sii­ni­me­hul­la.

6. Tee ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki. Vat­kaa val­ku­ai­set vaah­dok­si. Kaa­da vesi kat­ti­laan, li­sää so­ke­ri ja kuu­men­na kie­hu­vak­si. Pane so­ke­ri­läm­pö­mit­ta­ri kie­hu­vaan se­ok­seen ja kuu­men­na 120-as­tei­sek­si. Kaa­da so­ke­ri­lie­mi ohu­e­na, ta­sai­se­na nau­ha­na val­ku­ais­vaah­toon ja vat­kaa vaah­toa koko ajan. Vat­kaa se­os­ta, kun­nes se on hy­vin pak­sua. Jat­ka vat­kaa­mis­ta pie­nel­lä te­hol­la, kun­nes ma­ren­ki on jääh­ty­nyt huo­neen­läm­pöi­sek­si. Voit no­peut­taa jääh­ty­mis­tä lait­ta­mal­la kul­hon jää­vet­tä si­säl­tä­vään as­ti­aan.

7. Le­vi­tä le­mon cur­dia ja ma­ren­ki­vaah­toa kak­ku­pa­loil­le. Li­sää ha­lu­tes­sa­si mar­jo­ja tai he­del­miä. Nos­ta pääl­lek­käin lei­vok­sik­si. Voit rus­kis­taa ha­lu­tes­sa­si pin­nan ke­vy­es­ti kaa­su­polt­ti­mel­la.

Vink­ki: Pa­kas­ta yli­jää­neet reu­na­pa­lat ja käy­tä ne myö­hem­min pap­pi­lan hä­tä­va­raan.

Italialainen lemon curd -leivos on kuin pieni täytekakku.

Italialainen lemon curd -leivos on kuin pieni täytekakku.

Reetta Pasanen