Teksti SUSIE HELSING NIELSEN, LINE MARIE LAURSEN, TAINA LAAKSOHARJU JA NETTE GRÖN
Kuvat ISABELLAS
JATKA KYLVÄMISTÄ
Hyödynnä kasvimaatasi parhaalla mahdollisella tavalla kylvämällä uusia kasveja, joiden satoa saa jo loppukesällä ja syksyllä. Kun kasvimaalle tulee tyhjiä kohtia sadonkorjuun myötä, voit kylvää pinaattia, retiisejä, korianteria, vuonankaalia, tavallista salaattia, herneitä ja porkkanoita. Herneet voi syödä herneenversoina ja porkkanat pikkuruisina. Kokeile myös talvisalaattia, joka selviää pakkasten tuloon saakka. Talvisalaatteja ovat muiden muassa tatsoi, mitsuna, mitsuba, punasinappi, villirucola ja vuonankaali.
KUIVAA TOMAATIT
Liikaa tomaatteja? Säilö ne talveksi kuivaamalla. Uunikuivatut tomaatit silputun rosmariinin kanssa maistuvat taivaallisilta. Puolita tomaatit ja ripottele päälle suolaa. Laita tomaatit 50–75-asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi. Jätä luukku hieman raolleen, niin kosteus pääsee ulos. Älä kuumenna uunia yli 75-asteiseksi, sillä liika kuumuus saa tomaatit karamellisoitumaan.
PAKASTA PIHLAJANMARJAT
Kettu ei sanonut pihlajanmarjoja happamiksi, koska ei yltänyt niihin, vaan koska hänellä ei ollut pakastinta. Pane marjat pakkaseen päiväksi, niin niiden maku pehmenee. Pihlajanmarjat ovat herkullisia, joten älä pelkää kitkerää makua.
SÄILÖ LUUMUT TALVEKSI
Luumusato on usein niin valtava, että hedelmät uhkaavat mädäntyä puuhun. Kerää luumut pakkaseen, josta voit ottaa niitä marmeladiin, puuroon ja mehuun. Luumut tulee pestä ennen pakastamista, mutta kivet voi poistaa myöhemminkin. Älä säikähdä, vaikka luumut olisivatkin jauhoisia. Sillä ei ole väliä, jos keität hedelmät jonkin happaman, kuten tuoreen appelsiinimehun kanssa.
RAPARPERIA JAKAMAAN
Vaikka raparperi tuottaakin satoa uskollisesti vuosikymmenestä toiseen, vanhoja raparperipensaita kannattaa jakaa noin viiden vuoden välein. Mehevistä juurimötkylöistä saa uusia taimia vaikka ystäville jaettavaksi. Elo−syyskuussa on otollinen aika nostaa juurakko maasta ja jakaa se terävällä pistolapiolla. Juuret ovat hyvin paksuja ja hauskannäköisiä pötkylöitä. Tarkista, että jokaisessa jakopalassa on elinvoimainen kasvupiste. Istuta tai ruukuta jakopalat saman tien, jotteivät ne ehdi kuivua.
ANNA KÄRHÖJEN KIIPEILLÄ
Kärhöjä kannattaa istutella pitkin puutarhaa puiden ja pensaiden läheisyyteen. On mukavaa, kun kukkia ilmestyy oksien joukosta joskus silmien korkeudelta, toisinaan korkeuksista. Salli kärhön kurottaa linnunpesää kohti ja anna sen sulostuttaa kompostikehikkoa. Suomessa kärhöt istutetaan todella syvälle, paakun päällä on oltava ainakin 15 senttiä multaa. Kärhöt arvostavat sitä, että niiden juuret ovat varjossa. Elokuussa voi vielä istuttaa uusia kärhöjä, joten mars puutarhamyymälään!
VITAMIINIPOMMI
Ruusun kiulukat ovat todellinen terveyspommi. Parhaat ja suurimmat kiulukat tulevat kurttulehtiruusuihin (Rosa rugosa). Vaikka kurttulehtiruusu on erittäin kaunis ja vielä näin hyödyllinenkin, se on listattu vaaralliseksi tulokaslajiksi, sillä se leviää helposti ja valtaa alaa alkuperäiskasveilta. Kannattaa siis poimia kiulukat talteen, ne sisältävät muun muassa A-, B-, Cja K-vitamiineja.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2