Artikkeli

Puolukka-viikunasämpylät

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää siirappi, suola, rasva, puolukat, viikunat, pellavansiemen- ja pähkinärouhe...

30 säm­py­lää

5 dl vet­tä tai mai­toa

25 g tuo­re­hii­vaa

3 rkl sii­rap­pia

1 1/2 tl suo­laa

1/2 dl voi­su­laa tai öl­jyä

3 dl puo­lu­koi­ta

2 dl sil­put­tu­ja kui­vat­tu­ja vii­ku­noi­ta

1/2 dl pel­la­van­sie­men­rou­het­ta

1 dl päh­ki­nä­rou­het­ta

2 dl ruis­jau­ho­ja

10 dl säm­py­lä­jau­ho­ja

Voi­te­luun:

mai­toa tai vet­tä

le­sei­tä, sie­me­niä tai päh­ki­nä­rou­het­ta

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen nes­tee­seen. Li­sää sii­rap­pi, suo­la, ras­va, puo­lu­kat, vii­ku­nat, pel­la­van­sie­men- ja päh­ki­nä­rou­he.

2. Alus­ta jau­hot vä­hi­tel­len tai­ki­naan. Vai­vaa tai­ki­naa noin 15 mi­nuut­tia kun­nol­li­sen sit­kon syn­ty­mi­sek­si. Pei­tä tai­ki­na lii­nal­la ja an­na sen ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si, noin tun­ti.

3. Ku­moa ko­hon­nut tai­ki­na jau­ho­te­tul­le lei­von­ta-alus­tal­le ja vai­vaa il­ma­kup­lat pois. Jaa tai­ki­na 30 pa­laan ja pyö­rit­te­le ne säm­py­löik­si. Nos­ta säm­py­lät lei­vin­pa­pe­ril­le uu­ni­pel­lil­le ja ko­ho­ta nii­tä pei­tet­tyi­nä vie­lä puo­li­sen tun­tia.

4. Voi­te­le säm­py­lät mai­dol­la tai ve­del­lä ja ri­pot­te­le pääl­le esi­mer­kik­si kau­ra­le­sei­tä, au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä tai päh­ki­nä­rou­het­ta.

5. Pais­ta säm­py­löi­tä 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin15 mi­nuut­tia.