Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA KOTI JA KEIT­TIÖ 1-2/2014

Punasi­pu­li­hilloke, sipulichutney ja balsamicosipulit

Helppo punasi­pu­li­hilloke, mausteinen sipulichutney ja balsamicosipulit maistuvat liha- ja kana-ruokien lisukkeena.

PU­NA­SI­PU­LI­HIL­LO­KE

4–6 pu­na­si­pu­lia

1 dl vet­tä

1 dl vä­ki­vii­na­e­tik­kaa

1 dl so­ke­ria

1. Kuo­ri pu­na­si­pu­lit ja leik­kaa ohuik­si ren­kaik­si.

2. Mit­taa kat­ti­laan vesi, etik­ka ja so­ke­ri. Kuu­men­na lie­mi kie­hu­vak­si.3. Li­sää si­pu­li­ren­kaat ja kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä 10–15 mi­nuut­tia, kun­nes

si­pu­lit ovat peh­men­neet.

4. Pur­ki­ta seos tai tar­joa heti jääh­ty­nee­nä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 mi­nuut­tia

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 2,50 eu­roa

SI­PU­LIC­HUT­NEY

1 kg si­pu­lei­ta

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 ½ dl ome­na­vii­nie­tik­kaa

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

½ tl suo­laa

2 tl si­na­pin­sie­me­niä

peu­ka­lon­pään ko­koi­nen pala

tuo­ret­ta in­ki­vää­riä

ri­paus ka­ne­lia

2 dl hil­lo­so­ke­ria

1. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net.

2. Lai­ta si­pu­lit kat­ti­laan. Li­sää kaik­ki muut ai­nek­set pait­si hil­lo­so­ke­ri ja kuu­men­na kie­hu­vak­si. Kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä, kun­nes si­pu­lit ovat peh­men­neet. Se­koi­ta muu­ta­man ker­ran hau­dut­ta­mi­sen ai­ka­na.

3. Li­sää kuu­maan se­ok­seen hil­lo­so­ke­ri sa­mal­la se­koit­ta­en ja an­na kie­hua vie­lä noin 10 mi­nuut­tia.

4. Pur­ki­ta seos ja säi­ly­tä vii­le­äs­sä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 45 mi­nuut­tia

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: 3,50 eu­roa

BAL­SA­MI­CO­SI­PU­LIT

1 kg pie­niä kel­ta-, puna- tai sa­lot­ti­si­pu­lei­ta

Maus­te­lie­mi:

3 ½ dl pu­na­vii­nie­tik­kaa

3 ½ dl tum­maa bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

4 dl so­ke­ria

1 dl hu­na­jaa

pari ok­saa sal­vi­aa, tim­ja­mia tai

ros­ma­rii­nia

1. Kuo­ri si­pu­lit.

2. Mit­taa maus­te­lie­men ai­nek­set kat­ti­laan, kie­hau­ta ja li­sää jouk­koon si­pu­lit. Kei­tä mie­dol­la läm­möl­lä noin 20 mi­nuut­tia, kun­nes si­pu­lit peh­me­ne­vät.

3. Lai­ta si­pu­lit ja kuu­ma lie­mi puh­tai­siin kuu­miin purk­kei­hin. Sul­je kan­si, jääh­dy­tä ja säi­ly­tä vii­le­äs­sä.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 45 mi­nuut­tia

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: 12 eu­roa