Viola Minerva Virtamo
Teksti ja kuva Viola Minerva Virtamo
Punajuuri-palsternakkagratiini
valmistelu 30 min + 60 min kypsennys . helppo . 9,10 e
6–8 annosta
300 g palsternakkaa
400 g punajuurta
3 dl kuohukermaa
2 dl ranskankermaa
5 valkosipulinkynttä murskattuna
4–5 oksaa rosmariinia
1 sitruunan kuori
½ tl suolaa
(nokare voita voitelemiseen)
1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele laakea uunivuoka.
2. Pese juurekset ja leikkaa kannat pois. Viipaloi sekä punajuuret että palsternakka ohuiksi mandoliinilla. Asettele voideltuun uunivuokaan limittäin ja kerroksittain.
3. Sekoita kerma, ranskankerma, murskatut valkosipulinkynnet ja 2–3 oksaa rosmariinia kattilassa ja kiehauta. Nosta liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunankuori ja suola.
4. Kaada kermaseos tasaisesti punajuuri-palsternakkavuoan päälle. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 45 minuuttia. Poista folio ja kypsennä vielä 15–20 minuuttia, jotta gratiini saa hieman väriä.
5. Viimeistele gratiini muutamalla rosmariininoksalla ja tarjoile lämpimänä.
Viola Minerva Virtamo
Vihreä perunasalaatti on kesäkauden varma valinta.
Photography: Reetta Pasanen
Hot potin ideana on, että kasvikset pilkotaan kulhoihin ja päälle kaadetaan kuumaa, maukasta lientä.
Martti Järvi
Vihreä perunasalaatti on kesäkauden varma valinta.
Photography: Reetta Pasanen
Hot potin ideana on, että kasvikset pilkotaan kulhoihin ja päälle kaadetaan kuumaa, maukasta lientä.
Martti Järvi
Maukas katkarapupata tarjoillaan maalaisleivän tai patongin kanssa. Tiikerikatkaravut marinoidaan ennen kypsentämistä kreikkalaisessa ouzossa.
Martti Järvi
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.
Photography: Reetta Pasanen
Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.
Reetta Pasanen
Fabian Björk
Sillisalaatti kauden vihannesten ja mädin kera.
Photography: Reetta Pasanen
Kylmien kesäruokien parhaat: snapsigraavattu lohi, skagenröra, uudet perunat ja sillivati.
Reetta Pasanen
Fabian Björk
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2