Artikkeli

Viola Minerva Virtamo

Teks­ti ja kuva Vi­o­la Mi­ner­va Vir­ta­mo

Punajuuri-palster­nak­kag­ra­tiini on kermaisen pehmeä juuresvuoka

Uunista kohoaa ihana juuresvuoan tuoksu. Siellä punajuuri ja palsternakka kietoutuvat toistensa muheviin aromeihin. Helppo vuoka kypsyy lähes itsekseen ja sopii loistavasti vaikkapa kalan tai riistan seuraan.

Pu­na­juu­ri-pals­ter­nak­kag­ra­tii­ni

val­mis­te­lu 30 min + 60 min kyp­sen­nys . help­po . 9,10 e

6–8 an­nos­ta

300 g pals­ter­nak­kaa

400 g pu­na­juur­ta

3 dl kuo­hu­ker­maa

2 dl rans­kan­ker­maa

5 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä murs­kat­tu­na

4–5 ok­saa ros­ma­rii­nia

1 sit­ruu­nan kuo­ri

½ tl suo­laa

(no­ka­re voi­ta voi­te­le­mi­seen)

1. Kuu­men­na uu­ni 200-as­tei­sek­si. Voi­te­le laa­kea uu­ni­vuo­ka.

2. Pese juu­rek­set ja leik­kaa kan­nat pois. Vii­pa­loi sekä pu­na­juu­ret et­tä pals­ter­nak­ka ohuik­si man­do­lii­nil­la. Aset­te­le voi­del­tuun uu­ni­vuo­kaan li­mit­täin ja ker­rok­sit­tain.

3. Se­koi­ta ker­ma, rans­kan­ker­ma, murs­ka­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja 2–3 ok­saa ros­ma­rii­nia kat­ti­las­sa ja kie­hau­ta. Nos­ta lie­del­tä ja se­koi­ta jouk­koon sit­ruu­nan­kuo­ri ja suo­la.

4. Kaa­da ker­ma­se­os ta­sai­ses­ti pu­na­juu­ri-pals­ter­nak­ka­vuo­an pääl­le. Pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja pais­ta uu­nis­sa 45 mi­nuut­tia. Pois­ta fo­lio ja kyp­sen­nä vie­lä 15–20 mi­nuut­tia, jot­ta gra­tii­ni saa hie­man vä­riä.

5. Vii­meis­te­le gra­tii­ni muu­ta­mal­la ros­ma­rii­ni­nok­sal­la ja tar­joi­le läm­pi­mä­nä.

Viola Minerva Virtamo

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ