Kauratto on parhaimmillaan, kun se on risottomaisen löysää. Juuriselleripyörykät sopivat hienosti kauraton keralle, mutta maistuvat myös sellaisInaan pääruokana esimerkiksi salaattibowlissa tai perunasoseen kanssa. Juurisellerin klassinen kumppani omena makeuttaa ja jeera maustaa kasvispyörykät mehevän makuisiksi.
Suvi Rüster kuva Martti Järvi
Punajuurikauratto
30 min . helppo . 10 e
4 annosta
2 punajuurta
1 pieni punasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl kuorittuja kauranjyviä
2 rkl öljyä
2 dl valkoviiniä
noin 7 dl kiehuvaa vettä
2 kasvisfondikuutiota
½ dl hasselpähkinärouhetta
2 rkl hienonnettua rosmariinia
1 rkl balsamicoa
2 dl manteli- tai kaurakermaa
(½ tl suolaa)
raastettua tuoretta piparjuurta
hienonnettua timjamia tai rosmariinia
1. Kuori ja raasta punajuuret raastimen karkeimmalla terällä. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota punajuuriraastetta ja sipuleita öljyssä paistokasarissa muutama minuutti. Lisää kaurajyvät ja valkoviini. Jatka kypsentämistä, kunnes viini on imeytynyt. Lisää kiehuva vesi, fondikuutiot, hasselpähkinärouhe, rosmariini ja balsamico. Keitä miedolla lämmöllä poristen noin 20 minuuttia, kunnes kauranjyvät tuntuvat pehmeiltä. Kypsennysaika on ohjeellinen ja riippuu kauranjyvävalmistajasta.
2. Sekoita kaurattoon kasvikerma. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.
3. Kaada kauratto tarjoiluvadille. Raasta päälle reippaasti tuoretta piparjuurta. Viimeistele tuoreilla hienonnetuilla yrteillä.
Juuriselleripyörykät
30 min . helppo . 6 e
24 kpl / 4 annosta
1 tlk (380 g) kikherneitä suolaliemessä
250 g kuorittua juuriselleriä
1 (150 g) omena
1 pieni valkosipulinkynsi
3 rkl gluteenitonta jauhoseosta tai vehnäjauhoja
1/2 dl salaattisiemensekoitusta
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl jeeraa
1. Huuhtele kikherneet lävikössä ja soseuta kulhossa sauvasekoittimella.
2. Raasta kuorittu juuriselleri ja omena raastimen karkealla terällä kulhoon. Purista joukkoon valkosipulinkynsi.
3. Lisää jauhoseos, rouhitut siemenet, kananmuna, suola ja jeera. Sekoita ja anna turvota 10 minuuttia.
4. Nostele pyörykkätaikinasta lusikalla nokareita uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Halutessasi voit paistaa pyörykät myös pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi.
Kauratto on parhaimmillaan, kun se on risottomaisen löysää. Juuriselleripyörykät sopivat hienosti kauraton keralle, mutta maistuvat myös sellaisInaan pääruokana esimerkiksi salaattibowlissa tai perunasoseen kanssa. Juurisellerin klassinen kumppani omena makeuttaa ja jeera maustaa kasvispyörykät mehevän makuisiksi.
vinkki!
Kypsennä punajuurikaurattoa vain sen verran, että kauranjyvät pehmenevät. Näin punajuuri jää sopivan pureskeltavaksi. Kauraton pinnalle raastettu piparjuuri on tärkeä makulisä!
vinkki!
Ilmastoystävällisen ruoan hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Lautaselle valitaan muita kuin maitotuotteita, lihaa ja kasvatettua kalaa, riisiä tai kauempaa lennätettyjä hedelmiä ja vihannekseksia. Kasvihuoneessa kasvatettujen kasvisten määrä ruoanlaitossa minimoidaan. Ruokakori täyttyy läheltä kestävästi pyydetystä kalasta, kuten nyt tammikuussa muikusta, sekä pavuista, kotimaisista juureksista ja viljasta, satokausihedelmistä ja pakastetuista marjoista.
Myös ruokahävikin vähentäminen on tärkeä ilmastoteko. Jos ruokaa jää viikonlopusta, syö se lounaseväinä tai tuunaa uudeksi ateriaksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2