Artikkeli

Provencen leipä

Voit maustaa leivän myös silputuilla oliiveilla tai tuoreyrteillä.

2 lei­pää

3 dl huo­neen­läm­pöis­tä

vet­tä

10 g tuo­re­hii­vaa

6 dl eri­kois­veh­nä­jau­ho­ja

1/2 dl du­rum­veh­nä­jau­ho­ja

3/4 dl olii­vi­öl­jyä

2 tl me­ri­suo­laa

6 au­rin­ko­kui­vat­tua to­maat­tia

(öl­jyyn säi­löt­ty­jä)

Voi­te­luun:

olii­vi­öl­jyä

1. Se­koi­ta ti­la­vas­sa kul­hos­sa­yh­teen kaik­ki muut ai­nek­set suo­laa ja au­rin­ko­kui­vat­tu­ja to­maat­te­ja lu­kuun ot­ta­mat­ta. Vai­vaa tai­ki­naa yh­teen­sä 15-20 mi­nuut­tia.

2. Li­sää suo­la ja jat­ka vai­vaa­mis­ta 10 mi­nuut­tia. Silp­pua au­rin­ko­kui­va­tut to­maa­tit ja li­sää ne tai­ki­naan. Pei­tä kul­ho muo­vi­kel­mul­la ja nos­ta tai­ki­na jää­kaap­piin 12-20 tun­nik­si.

3. Jaa jää­kaa­pis­sa seis­syt tai­ki­na kah­teen osaan. Pyö­rit­te­le pa­lo­ja lei­von­ta-alus­tal­la niin, et­tä il­ma­kup­lat hä­vi­ä­vät. An­na tai­ki­nan le­vä­tä huo­neen­läm­mös­sä 30 mi­nuut­tia.

4. Kau­li tai­ki­na jau­ho­te­tul­la alus­tal­la soi­keik­si ja 2-3 cm pak­suik­si le­vyik­si. Leik­kaa tai­ki­na­le­vyn kes­kel­le pit­kit­täi­nen viil­to ja sen mo­lem­mil­le puo­lil­le 4-5 vi­noa viil­toa (niin et­tä tai­ki­na muis­tut­taa puun­leh­teä ruo­tei­neen).

5. Nos­ta tai­ki­na­le­vyt lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tuil­le uu­ni­pel­leil­le (yk­si lei­pä pel­tiä koh­den). Le­vi­tä tai­ki­na­viil­to­ja kä­sin le­ve­äm­mik­si ja an­na lei­pien ko­ho­ta lii­nan al­la vie­lä 1-2 tun­tia.

6. Voi­te­le lei­vät olii­vi­öl­jyl­lä. Pais­ta lei­vät kyp­sik­si 250-as­tei­ses­sa uu­nis­sa, noin 10 mi­nuut­tia. Saat lei­piin ra­pe­an kuo­ren, kun ruis­ku­tat suih­ke­pul­lol­la uu­niin vet­tä sa­mal­la, kun työn­nät lei­vät kyp­sy­mään. Voit myös aset­taa uu­nin ala­ta­sol­le ve­si­as­ti­an, jos­ta haih­tuu ve­si­höy­ryä pais­ta­mi­sen ai­ka­na. Voi­te­le vas­ta­pais­te­tut lei­vät olii­vi­öl­jyl­lä.

 

Vink­ki! Voit maus­taa lei­vän myös sil­pu­tuil­la olii­veil­la tai tuo­reyr­teil­lä.

Koti ja keit­tiö 3/2004

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ