2 leipää
3 dl huoneenlämpöistä
vettä
10 g tuorehiivaa
6 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl durumvehnäjauhoja
3/4 dl oliiviöljyä
2 tl merisuolaa
6 aurinkokuivattua tomaattia
(öljyyn säilöttyjä)
Voiteluun:
oliiviöljyä
1. Sekoita tilavassa kulhossayhteen kaikki muut ainekset suolaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja lukuun ottamatta. Vaivaa taikinaa yhteensä 15-20 minuuttia.
2. Lisää suola ja jatka vaivaamista 10 minuuttia. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne taikinaan. Peitä kulho muovikelmulla ja nosta taikina jääkaappiin 12-20 tunniksi.
3. Jaa jääkaapissa seissyt taikina kahteen osaan. Pyörittele paloja leivonta-alustalla niin, että ilmakuplat häviävät. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä 30 minuuttia.
4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla soikeiksi ja 2-3 cm paksuiksi levyiksi. Leikkaa taikinalevyn keskelle pitkittäinen viilto ja sen molemmille puolille 4-5 vinoa viiltoa (niin että taikina muistuttaa puunlehteä ruoteineen).
5. Nosta taikinalevyt leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille (yksi leipä peltiä kohden). Levitä taikinaviiltoja käsin leveämmiksi ja anna leipien kohota liinan alla vielä 1-2 tuntia.
6. Voitele leivät oliiviöljyllä. Paista leivät kypsiksi 250-asteisessa uunissa, noin 10 minuuttia. Saat leipiin rapean kuoren, kun ruiskutat suihkepullolla uuniin vettä samalla, kun työnnät leivät kypsymään. Voit myös asettaa uunin alatasolle vesiastian, josta haihtuu vesihöyryä paistamisen aikana. Voitele vastapaistetut leivät oliiviöljyllä.
Vinkki! Voit maustaa leivän myös silputuilla oliiveilla tai tuoreyrteillä.
Koti ja keittiö 3/2004
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2