Artikkeli
Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.

Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Portugalilainen tomaatti-papukeitto maistuu ja lämmittää

Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistetusta caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.

Por­tu­ga­li­lai­nen to­maat­ti-pa­pu­keit­to

40 min . help­po . 11 e

4 an­nos­ta

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

50 g cho­ri­zoa

500 g to­maat­te­ja

½ sit­ruu­nan mehu

3 rkl olii­vi­öl­jyä

2–3 rkl to­maat­ti-vi­han­nes­py­ree­tä, esi­mer­kik­si Mut­ti Ver­du­ri­ne -tuu­bi

1 tl pap­ri­ka­jau­het­ta

1 tl so­ke­ria

½ tl suo­laa

1 l kas­vis­lien­tä

1 dl hie­non­net­tu­ja yrt­te­jä, esi­mer­kik­si ore­ga­noa, tim­ja­mia, leh­ti­per­sil­jaa

2–3 leh­ti­kaa­lin leh­teä

100 g vih­rei­tä pa­pu­ja

1. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Kuu­ti­oi cho­ri­zo. Huuh­te­le to­maa­tit, hal­kai­se ja pois­ta kan­nat, kuu­ti­oi.

2. Kuul­lo­ta kat­ti­las­sa olii­vi­öl­jys­sä si­pu­lei­ta ja val­ko­si­pu­lia. Li­sää cho­ri­zot ja to­maat­ti­py­ree. Jat­ka pais­ta­mis­ta pari mi­nuut­tia. Li­sää to­maa­tit, sit­ruu­na­me­hu, maus­teet ja kas­vis­lie­mi. Hie­non­na jouk­koon yr­tit. Kei­tä hil­jal­leen po­ris­ten 25 mi­nuut­tia.

3. Huuh­te­le ja sui­ka­loi leh­ti­kaa­lit. Huuh­te­le pa­vut, pois­ta kan­nat ja leik­kaa pa­loik­si. Li­sää leh­ti­kaa­li ja pa­vut keit­toon. Jat­ka keit­tä­mis­tä 10 mi­nuut­tia. Mais­ta ja maus­ta suo­lal­la ja so­ke­ril­la. Tar­joi­le lei­vän ja paah­de­tun val­ko­si­pu­li­voin kans­sa.

Paah­det­tu val­ko­si­pu­li­voi

25 min . help­po . 1,50 e

nel­jäl­le

1 pie­ni val­ko­si­pu­li

100 g voi­ta

1. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­li uu­nin­kes­tä­vään as­ti­aan. Li­sää voi. Paah­da 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes voi on ki­nus­kin vä­ris­tä.

2. Kaa­da seos kor­ke­aan kul­hoon ja so­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la si­le­äk­si. Ha­lu­tes­sa­si maus­ta voi ruo­ka­lu­si­kal­li­sel­la hie­non­net­tua ruo­ho­si­pu­lia tai ros­ma­rii­nia.

Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.

Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.