Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Portugalilainen tomaatti-papukeitto
40 min . helppo . 11 e
4 annosta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
50 g chorizoa
500 g tomaatteja
½ sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
2–3 rkl tomaatti-vihannespyreetä, esimerkiksi Mutti Verdurine -tuubi
1 tl paprikajauhetta
1 tl sokeria
½ tl suolaa
1 l kasvislientä
1 dl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi oreganoa, timjamia, lehtipersiljaa
2–3 lehtikaalin lehteä
100 g vihreitä papuja
1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi chorizo. Huuhtele tomaatit, halkaise ja poista kannat, kuutioi.
2. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä sipuleita ja valkosipulia. Lisää chorizot ja tomaattipyree. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää tomaatit, sitruunamehu, mausteet ja kasvisliemi. Hienonna joukkoon yrtit. Keitä hiljalleen poristen 25 minuuttia.
3. Huuhtele ja suikaloi lehtikaalit. Huuhtele pavut, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Lisää lehtikaali ja pavut keittoon. Jatka keittämistä 10 minuuttia. Maista ja mausta suolalla ja sokerilla. Tarjoile leivän ja paahdetun valkosipulivoin kanssa.
Paahdettu valkosipulivoi
25 min . helppo . 1,50 e
neljälle
1 pieni valkosipuli
100 g voita
1. Kuori ja hienonna valkosipuli uuninkestävään astiaan. Lisää voi. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes voi on kinuskin väristä.
2. Kaada seos korkeaan kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Halutessasi mausta voi ruokalusikallisella hienonnettua ruohosipulia tai rosmariinia.
Portugalilainen klassikkokeitto on lehtikaalista ja chorizosta valmistettu caldo verde. Se virittyy perinteistä soppaa paremmaksi mehukkailla tomaateilla ja sitruunalla. Vihreät pitkät pavut lisätään keittoon viimeiseksi, jolloin niiden rakenne jää ihanasti pureskeltavaksi. Paahdettua valkosipulivoita sipaistaan keiton kera tarjoiltavan leivän päälle – tai miksei keittoonkin.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2