50 g hiivaa
3 dl porkkanoiden keitinlientä
3 dl porkkanasosetta
3 rkl siirappia
ripaus suolaa
12–14 dl vehnä- ja
hiivaleipäjauhoja
100 g margariinia
Koristeluun:
auringonkukansiemeniä
1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne runsaassa vedessä kypsiksi. Säästä keitinvesi. Soseuta porkkanat hienoksi sauvasekoittimella.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen keitinliemeen.
3. Lisää joukkoon porkkanasose, siirappi, suola ja suurin osa jauhoista.
4. Alusta taikina. Lisää loppuvaiheessa margariini ja loput jauhoista.
5. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
6. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa sitä kunnolla. Jaa taikina viiteen osaan ja tee niistä tankoja, leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kokoa ne uunipellille ja jätä väliin rako. Kohota vielä puolisen tuntia.
7. Voitele sämpylät vedellä. Ripottele pinnalle runsaasti siemeniä ja kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Vinkki
Punajuurisämpylät valmistetaan muuten samalla tavalla, mutta niihin käytetään punajuurisosetta ja punajuurien keitinlientä. Koristele punajuurisämpylät esimerkiksi pellavansiemenillä.
Koti ja keittiö 8/2002
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2