Artikkeli

Toi­mit­ta­ja San­na Ke­kä­läi­nen

Ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la

Porkkanasämpylät

Porkkanasämpylät saattavat kuulostaa aavistuksen arkisilta, mutta ne maistuvat vasta­pais­tet­tuina, voilla sipaistuina aivan taivaallisilta! Samasta taikinasta voi pyöritellä eri muotoja kuten tikkuja, solmuja tai tavallisia pikkupyörylöitä

noin 12 säm­py­lää

25 g hii­vaa

2 ½ dl vet­tä

1 tl suo­laa

3/4 dl au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

3 rkl ryp­si­öl­jyä

2 dl pork­ka­na­raas­tet­ta­noin

6 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja (osan voi kor­va­ta täys­jy­vä­veh­nä­jau­hoil­la)

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen nes­tee­seen. Li­sää suo­la ja sie­me­net hii­va­se­ok­seen öl­jyn ja pork­ka­na­raas­teen kans­sa. Li­sää jau­hot tai­ki­naan vä­hän ker­ras­saan, koko ajan vai­va­ten. Voit käyt­tää apu­na säh­kö­vat­kai­men tai­ki­na­kouk­ku­ja. Tai­ki­na on val­mis­ta, kun se tun­tuu si­le­äl­tä ja ir­to­aa hel­pos­ti kul­hos­ta.

2. An­na tai­ki­nan ko­ho­ta läm­pi­mäs­sä, ve­dot­to­mas­sa pai­kas­sa lii­nan al­la noin 30 mi­nuut­tia.

3. Nos­ta tai­ki­na jau­ho­te­tul­le työ­ta­sol­le ja pai­ne­le il­ma­kup­lat pois. Muo­toi­le säm­py­löi­tä.

4. An­na ko­ho­ta lii­nan al­la noin 25 mi­nuut­tia.

5. Pais­ta säm­py­lät 225-as­tei­sen uu­nin kes­ki­o­sas­sa noin 8-12 mi­nuut­tia riip­pu­en säm­py­löi­den koos­ta. Tar­joa vas­ta­pais­tet­tui­na voin kans­sa.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 mi­nuut­tia + ko­hot­ta­mi­seen ja pais­ta­mi­seen 1 tun­ti 25 mi­nuut­tia

Vai­keu­sas­te: Hel­poh­ko

Hin­ta: noin 7 e