Artikkeli

Koti ja keit­tiö 1-2/2010

Pitaleipä

Liuota hiiva desiin kädenlämpöistä vettä, jossa on 1 tl sokeria. Seisota 10 minuuttia...

noin 14–16 lei­pää

50 g hii­vaa

1 tl so­ke­ria

6 dl vet­tä

2 tl suo­laa

noin 12 dl veh­nä­jau­ho­ja

1. Liu­o­ta hii­va de­siin kä­den­läm­pöis­tä vet­tä, jos­sa on 1 tl so­ke­ria. Sei­so­ta 10 mi­nuut­tia.

2. Se­koi­ta lop­pu kä­den­läm­pöi­nen vesi ja suo­la hii­va-ve­si­se­ok­seen, alus­ta jau­hot tai­ki­naan ja vai­vaa kim­moi­sak­si. Pei­tä kul­ho lii­nal­la ja an­na tai­ki­nan nous­ta kak­sin­ker­tai­sek­si

ve­dot­to­mas­sa pai­kas­sa.

3. Jaa tai­ki­na 14–16 osaan. Kau­li pa­lat 4 mm pak­suik­si pyö­ry­löik­si (hal­kai­si­ja noin 12 cm). Lai­ta lei­vät pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ril­le. Pei­tä lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta puo­li­sen tun­tia.

4. Kään­nä lei­vät ylö­sa­lai­sin ja pais­ta uu­nis­sa 225 as­tees­sa 5–6 mi­nuut­tia. Lei­vät ovat val­mii­ta, kun ne ovat saa­neet hie­man vä­riä ja ko­hon­neet ”il­ma­pal­lok­si”.

5. Tar­joi­le lei­vät läm­pi­mi­nä tai läm­mi­tet­tyi­nä kik­her­ne­pyö­ry­köi­den, ta­hi­ni­kas­tik­keen ja to­maat­ti­vii­pa­lei­den

kera. Hal­kai­se lei­vät ja lai­ta täyt­teet si­säl­le tas­kuun.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 40 min + ko­ho­a­mi­sa­jat 1 t