Artikkeli

Pistaa­si­päh­ki­nä­jäädyke ja appel­sii­ni­sii­rappi

Mittaa maito, 1 dl kermaa ja 1/2 dl sokeria kattilaan. Lisää vaniljatanko. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa, kiehauta. Poista vaniljatanko...

4 an­nos­ta

1 1/2 dl mai­toa

3 1/2 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl so­ke­ria

1 hal­kais­tu va­nil­ja­tan­ko

3 kel­tu­ais­ta

noin 3 dl pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä

1. Mit­taa mai­to, 1 dl ker­maa ja 1/2 dl so­ke­ria kat­ti­laan. Li­sää va­nil­ja­tan­ko. Kuu­men­na, kun­nes so­ke­ri su­laa, kie­hau­ta. Pois­ta va­nil­ja­tan­ko.

2. Yh­dis­tä 1/2 dl so­ke­ria kel­tu­ai­siin ja vat­kaa ke­vy­es­ti. Li­sää kel­tu­ais-so­ke­ri­se­os ker­ma­mai­toon. Kyp­sen­nä se­koit­ta­en, kun­nes kas­ti­ke sa­ke­nee. Sii­vi­löi jää­dy­ke­poh­ja­kas­ti­ke ja jääh­dy­tä.

3. Vaah­do­ta 2 1/2 dl ker­maa. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pis­taa­si­päh­ki­nät. Se­koi­ta ker­ma­vaah­to ja päh­ki­nät ja nos­te­le jää­dy­ke­poh­jaan. Kaa­da seos suo­ra­kai­teen muo­toi­seen vuo­kaan tai an­nos­vuo­kiin ja pei­tä kel­mul­la. An­na jää­tyä pa­kas­ti­mes­sa muu­ta­ma tun­ti, mie­lel­lään yön yli.

Ap­pel­sii­ni­sii­rap­pi:

2 dl so­ke­ria

3 dl ap­pel­sii­ni­me­hua (noin kol­men ap­pel­sii­nin mehu)

yh­den ap­pel­sii­nin raas­tet­tu kuo­ri

2 rkl sit­rus­li­köö­riä

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

1. Mit­taa so­ke­ri, ap­pel­sii­ni­me­hu ja ap­pel­sii­nin­kuo­ri kat­ti­laan. Kie­hau­ta ja an­na kie­hua, kun­nes kas­ti­ke on pak­suh­koa ja sii­tä on noin puo­let haih­tu­nut.

2. Maus­ta li­köö­ril­lä ja sit­ruu­na­me­hul­la.