Artikkeli

KAT­RI SCHRÖ­DER • KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN KOTI JA KEIT­TIÖ 11/2013

Pistaasibaklava

Lähi-idän makeassa leivonnaisessa baklavassa yhdistyvät rapeus ja kosteus.

noin 20 pa­laa

1 pkt (450 g) fi­lo­tai­ki­naa

Voi­te­luun:

150 g voi­ta

Täy­te:

3 dl pis­taa­si­päh­ki­nän­sy­dä­miä

2 dl rus­kei­ta man­te­lei­ta

Kos­tu­tus­lie­mi:

2 ½ dl so­ke­ria

2 dl ap­pel­sii­ni­me­hua

1 sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri ja

pu­ris­tet­tu mehu

ri­paus jau­het­tua kar­de­mum­maa ja ka­ne­lia

½ dl hu­na­jaa

1. Nos­ta tai­ki­na su­la­maan lei­po­mis­ta edel­tä­vä­nä päi­vä­nä jää­kaap­piin. Läm­mi­tä uu­ni 175 as­tee­seen. Tee kos­tu­tus­lie­mi. Se­koi­ta kat­ti­las­sa so­ke­ri, ap­pel­sii­ni­me­hu, sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri ja mehu sekä maus­teet. Kuu­men­na seos ja an­na kie­hua hil­jal­leen noin 10 mi­nuut­tia. Li­sää lo­puk­si hu­na­ja ja nos­ta sii­rap­pi jääh­ty­mään.

2. Rou­hi päh­ki­nät ja man­te­lit kar­ke­ak­si veit­sel­lä. Su­la­ta voi voi­te­lua var­ten.

3. Voi­te­le en­sin noin 25 x 35 sen­tin ko­koi­nen uu­ni­vuo­ka. Le­vi­tä fi­lo­tai­ki­na­rul­la au­ki lei­vin­pöy­däl­le. Tai­ta yk­si tai­ki­na­le­vyis­tä kak­sin ker­roin ja nos­ta vuo­kaan niin, et­tä se aset­tuu poh­jal­le so­pi­vas­ti. Viil­lä yli­mää­räi­nen tai­ki­na­pää­ty tar­vit­ta­es­sa pois. Voi­te­le levy ke­vy­es­ti voi­su­lal­la. Nos­ta pääl­le toi­nen kak­sin ker­roin tai­tet­tu levy. Voi­te­le levy jäl­leen voil­la. Ri­pot­te­le pääl­le ta­sai­ses­ti päh­ki­nä-man­te­li­rou­het­ta.

4. Ase­ta vuo­kaan sa­man­lai­set tai­ki­na­le­vy­ker­rok­set ja ri­pot­te­le pääl­le jäl­leen päh­ki­nä-man­te­li­rou­het­ta. Muis­ta voi­del­la jo­kai­nen levy voi­su­lal­la. Jat­ka, kun­nes kaik­ki tai­ki­na­le­vyt on käy­tet­ty.

5. Voi­te­le bak­la­van pin­ta voi­su­lal­la. Leik­kaa pääl­lim­mäi­nen levy te­rä­väl­lä veit­sel­lä va­ro­vas­ti ne­li­öik­si. Pais­ta bak­la­vaa uu­nin kes­ki­ta­sos­sa 30 mi­nuut­tia. Las­ke läm­pö 150 as­tee­seen ja jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä noin 15 mi­nuut­tia.

6. Nos­ta bak­la­va jääh­ty­mään. Leik­kaa ne­li­ö­ku­vi­ot poh­jaan saak­ka ja va­lu­ta pin­nal­le sii­rap­pi. An­na lei­von­nai­sen ve­täy­tyä hy­vin en­nen tar­jo­a­mis­ta.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ