Artikkeli

Teks­ti Sari Sirén  

Ku­vat Al­ko, Maa­han­tuo­jat

Pinot noir -viinit sopivat syksyyn – valitsimme 6 parasta

Aromikas ja eloisa pinot noir on rypäleiden aatelia ja maistuu sienten ja pienriistan kanssa. Tee makumatka eri puolille maapalloa tämän monimuotoisen lajikkeen seurassa.

1. Bran­cott Es­ta­te Pi­not Noir 2014, Uu­si-See­lan­ti, 13,48 e

Eloi­sa ja kyp­sän kir­sik­kai­nen vii­ni tu­lee pi­not noi­rin me­nes­tys­maas­ta, Uu­des­ta-See­lan­nis­ta. Vii­nis­sä on ki­vaa tam­men tuo­maa maus­tei­suut­ta. He­del­mä­ha­pot an­ta­vat vii­nil­le raik­kaut­ta. Yrt­ti­syys ryh­dit­tää vii­nin hie­nok­si pa­rik­si hau­du­te­tuil­le liha- ja lin­tu­ruo­il­le.  Mah­ta­va hin­ta-laa­tu­suh­de!

2. Ro­bert Mon­da­vi Pri­va­te Se­lec­ti­on Pi­not Noir 2015, Yh­dys­val­lat, 17,99 e

Ame­rik­ka­lai­sen klas­sik­ko­tuot­ta­jan vii­ni on maus­tei­nen, kir­sik­kai­nen ja mau­kas pa­ket­ti riis­ta­lin­tu­jen ja sien­ten ys­tä­väl­le. Vii­nis­tä löy­tyy hen­toa lak­rit­sai­suut­ta ja run­saut­ta, jot­ka ta­sa­pai­noi­ses­sa har­mo­ni­as­sa te­ke­vät sii­tä miel­lyt­tä­vän seu­rus­te­lu­juo­man. Vii­ni on Al­kon verk­ko­kau­pan va­li­koi­maa.

3. Pi­sa­no Río de los Pája­ros Pi­not Noir 2016, Uru­gu­ay 12,89 e

Run­sa­sa­ro­mi­nen ja kyp­sän mar­jai­nen pi­not noir Uru­gu­ays­ta on omi­aan syk­syn lin­tu- ja pa­ta­ruo­kien seu­rak­si. Kar­pa­lon ja kir­si­kan ma­ku­ja maus­taa ke­peä yrt­ti­syys. Hyvä ha­pok­kuus an­taa vii­nil­le ryh­tiä. So­pii myös gril­lat­tu­jen, ke­vyi­den li­ho­jen kump­pa­nik­si. Hyvä hin­ta-laa­tu­suh­de!

4. Io­na Mr P Pi­not Noir 2016, Ete­lä-Af­rik­ka, 14,99 e

Kyp­siä pu­nai­sia mar­jo­ja, na­pak­kaa yrt­ti­syyt­tä ja hen­toa sa­vui­suut­ta tar­jo­aa Mr P:n pi­not noir riis­ta­lin­tu­saa­liin ää­reen. Vii­nis­sä on so­pi­vas­ti ha­pok­kuut­ta. Se an­taa ra­ken­net­ta maus­tei­sel­le ja mel­ko run­sa­sa­ro­mi­sel­le vii­nil­le. Ta­sa­pai­noi­nen ko­ko­nai­suus.

5. Ma­te­tic Cor­ra­lil­lo Pi­not Noir 2015, Chile, 14,90 e

Chi­le­läi­sen luo­mu­tuot­ta­jan paah­teis­ta ja maus­teis­ta pi­not noi­ria sä­vyt­tää kyp­sä pu­na­mar­jai­suus, jos­sa mais­tu­vat kir­sik­ka ja kar­pa­lo. Run­sas­ta ja aro­mi­kas­ta vii­niä nos­tat­taa mu­ka­va ha­pok­kuus. Täy­del­li­nen kyy­ti­poi­ka liha- ja kas­vis­pa­doil­le ja il­lan is­tu­mi­seen.

6. Hen­ri Bour­ge­ois San­cer­re Les Ba­ron­nes Rou­ge 2012, Rans­ka, 24,81 e

Lois­ta­va sie­ni- ja lin­tu­vii­ni on tämä na­pak­ka ja rai­kas pi­not noir San­cer­ren alu­eel­ta. Kos­ka la­jik­keen ko­ti­pai­kan, Bur­gun­din, laa­duk­kaat vii­nit kir­pai­se­vat kuk­ka­roa, edus­taa tämä vii­ni Rans­kaa tyy­lik­kääs­ti. Kar­pa­loi­suus ja maus­tei­suus soin­tu­vat tam­mi­suu­den kans­sa. Mai­nio os­tos!

Lue myös:

Par­haat luo­mu­vii­nit – so­pi­vat niin nau­tis­ke­luun kuin ruo­ka­pöy­tään­kin

6 pa­ras­ta laa­tu­vii­niä lai­van tax frees­tä

5 x syk­syn met­sä­ret­ken saa­lis­vii­nit