Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 10/06

Pienet ruisnapit

Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Vatkaa siirappi ja puolet (4 dl) ruislei­pä­ai­nek­sesta veteen...

noin 30 kpl

5 dl vet­tä

2 rkl tum­maa sii­rap­pia

8 dl val­mis­ta ruis­lei­pä­ai­nes­ta

3 rkl au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

1 1/2 dl kau­ra­hiu­ta­lei­ta

1 rkl veh­nä­le­sei­tä

2 rkl pel­la­van­sie­me­niä

Pin­nal­le:

val­mis­ta sie­men­se­koi­tus­ta

(kur­pit­san-, au­rin­gon­ku­kan-, pin­jan- ja me­lo­nin­sie­me­niä)

1. Läm­mi­tä nes­te rei­lus­ti kä­den­läm­pöi­sek­si, noin 42-as­tei­sek­si. Vat­kaa sii­rap­pi ja puo­let (4 dl) ruis­lei­pä­ai­nek­ses­ta ve­teen. Li­sää au­rin­gon­ku­kan­sie­me­net, kau­ra­hiu­ta­leet, veh­nä­le­seet ja pel­la­van­sie­me­net.

2. Li­sää lo­put jau­hot ja alus­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si. Tai­ki­na saa jää­dä mel­ko peh­me­äk­si. Pei­tä kul­ho kel­mul­la ja an­na tai­ki­nan ko­ho­ta noin tun­nin ajan.

3. Ri­pot­te­le lei­vin­pöy­däl­le run­saas­ti jau­ho­ja ja kau­li tai­ki­nas­ta suo­ra­kai­teen muo­toi­nen, noin 2–3 cm pak­su levy. Ota le­vys­tä muo­til­la tai pie­nel­lä juo­ma­la­sil­la (hal­kai­si­ja 5–6 cm) pyö­ry­löi­tä ja nos­ta ne lei­vin­pa­pe­ril­le pel­lil­le. Pei­tä lei­vin­lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta noin 45 mi­nuut­tia.

4. Voi­te­le ruis­na­pit ve­del­lä ja ri­pot­te­le pääl­le sie­men­se­os­ta. Pais­ta 200 as­tees­sa uu­nin kes­ki­o­sas­sa 20–25 mi­nuut­tia.