Artikkeli

Koti ja keit­tiö 10/2011 KAT­RI SCHRÖ­DER KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN

Peruna-pinaat­tist­ruudeli

Saksan kielessä Strudel tarkoittaa pyörrettä. Ohutkuorisesta filo-taikinasta rullaamalla tehty käärö on täytetty perunalla ja pinaatilla.

noin 10 an­nos­ta

6–7 ark­kia fi­lo­tai­ki­naa

noin 50 g su­la­tet­tua voi­ta

Täy­te:

400 g jau­hois­ta pe­ru­naa

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl olii­vi­öl­jyä

75–100 g pi­naat­tia

2 ok­saa tuo­ret­ta tim­ja­mia

ri­paus suo­laa ja rou­hit­tua

mus­ta­pip­pu­ria

200 g fe­ta­juus­toa

½ dl korp­pu­jau­ho­ja

Voi­te­luun:

50 g su­la­tet­tua voi­ta

1. An­na fi­lo­tai­ki­na­le­vy­jen su­laa täy­sin, puo­li­su­la­nut­ta rul­laa ava­tes­sa le­vyt mur­tu­vat. Val­mis­ta täy­te su­la­mi­sen ai­ka­na.

2. Kei­tä pe­ru­nat kuo­ri­neen kyp­sik­si. Kuo­ri pe­ru­nat kuu­mi­na ja kuu­ti­oi pie­nik­si.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta mie­dol­la läm­möl­lä öl­jys­sä.

4. Li­sää hie­man läm­pöä ja nos­ta pi­naa­tit pan­nul­le. Kään­te­le pi­naat­te­ja, kun­nes ne peh­me­ne­vät.

5. Nos­ta pan­nu syr­jään ja li­sää pan­nul­le pe­ru­na­kuu­ti­ot ja rii­vi­tyt tim­ja­mi­nok­sat.

6. Maus­ta seos ri­pauk­sel­la suo­laa ja rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria.

7. Hie­non­na fe­ta­juus­to ja se­koi­ta hie­man jääh­ty­nee­seen se­ok­seen.

8. Ota pak­kauk­ses­ta esiin vain sen ver­ran fi­lo­le­vy­jä, kuin tar­vit­set ja pak­kaa lo­put ta­kai­sin pa­ket­tiin.

9. Voi­te­le jo­kai­nen fi­lo­ark­ki su­la­te­tul­la ras­val­la ja ase­ta ne pääl­lek­käin lei­vin­pa­pe­ri­nar­kin pääl­le. Ri­pot­te­le korp­pu­jau­hot ta­sai­ses­ti fi­lo­ark­ki­pi­non pääl­le.

10. Le­vi­tä täy­sin jääh­ty­nyt pe­ru­na­se­os fi­lo­le­vyn toi­sel­le pit­käl­le reu­nal­le. Kää­ri levy rul­lak­si lei­vin­pa­pe­ria apu­na käyt­tä­en ja nos­ta pa­pe­rin kans­sa uu­ni­pel­lil­le sau­ma­koh­ta alas­päin.

11. Voi­te­le pin­ta voi­su­lal­la ja pais­ta 200-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia, kun­nes kuo­ri on ra­pea ja kau­niin rus­kea.

Vink­ki: Tai­ki­na säi­lyy jää­kaa­pis­sa noin vii­kon, jo­ten voit käyt­tää ker­ral­la sii­tä vain osan.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ