Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 6-7/2006

Peruna-parsavartaat

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä ja leikkaa kookkaiksi lohkoiksi...

1 kg pe­ru­noi­ta

1–1 1/2 nip­pua (à 500 g)

pak­su­ja val­koi­sia par­so­ja

Li­säk­si:

1/2 dl öl­jyä

2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

1 rkl see­sa­mi­öl­jyä

suo­laa

use­am­pi kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

noin 30 kpl ve­des­sä li­o­tet­tu­ja

puu­var­ras­tik­ku­ja

1. Kei­tä pe­ru­nat suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä kyp­sik­si. An­na jääh­tyä ja leik­kaa kook­kaik­si loh­koik­si.

2. Kat­ko par­sois­ta puu­mai­nen ty­vi­o­sa pois ja kuo­ri par­sat ke­vy­es­ti pe­ru­nan­kuo­ri­ma­veit­sel­lä. Pa­loit­te­le par­sat 3–4 osaan ja kei­tä nii­tä suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä 3–5 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat peh­men­neet, mut­ta vie­lä na­pa­koi­ta.

3. Pu­jot­te­le pa­lat li­o­tet­tui­hin var­ras­tik­kui­hin ja pane ti­kut laa­ke­aan reu­nal­li­seen as­ti­aan. Se­koi­ta kas­tik­keen ai­nek­set kes­ke­nään ja va­le­le se­os­ta var­tai­den pääl­le. An­na maus­tua puo­li tun­tia. Kään­te­le tik­ku­ja maus­tu­mi­sen ai­ka­na.

4. Gril­laa koh­ta­lai­sel­la läm­möl­lä pa­ri­lan tai ri­ti­län pääl­lä vä­lil­lä kään­nel­len, kun­nes var­taat ovat saa­neet kau­niin vä­rin.

5. Maus­ta suo­lal­la ja tar­joa heti.