Artikkeli
Perunainen tarte tatin paistetaan valmiista lehtitaikinasta. Täyte haudutetaan pannussa maukkaaksi ja pehmeäksi.

Perunainen tarte tatin paistetaan valmiista lehtitaikinasta. Täyte haudutetaan pannussa maukkaaksi ja pehmeäksi.

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen

Perunainen tarte tatin on ruokaisa pannupiiras

Tarte tatin menee paistinpannussa uuniin kypsymään, ja pian tuoksuu ihana peruna-sipulipiiras.

Pe­ru­nai­nen tar­te ta­tin

30 min + pais­ta­mi­seen ja hau­dut­ta­mi­seen 1 t . hel­poh­ko . noin 9 e

Poh­ja:

1 iso leh­ti­tai­ki­na­le­vy

Täy­te:

2 ke­sä­si­pu­lia var­si­neen

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 rkl voi­ta

2 rkl ryp­si­öl­jyä

1 rkl so­ke­ria

muu­ta­ma ok­sa tim­ja­mia

¾ tl suo­laa

½ tl rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 tl sit­ruu­na­me­hua

noin 10 pien­tä kei­tet­tyä var­hais­pe­ru­naa

1. Su­la­ta tai­ki­na.

2. Vii­pa­loi si­pu­lit var­si­neen. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­li. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta uu­nin­kes­tä­väl­lä pan­nul­la voi-öl­jy­se­ok­ses­sa mie­dol­la läm­möl­lä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää so­ke­ri ja tim­ja­mi. Jat­ka pais­ta­mis­ta, kun­nes si­pu­li on peh­me­ää. Maus­ta suo­lal­la, pip­pu­ril­la ja sit­ruu­na­me­hul­la.

3. Leik­kaa pe­ru­nat puo­lik­si tai jos ne ovat ko­vin iso­ja, vii­pa­loi pe­ru­nat. Lai­ta ne pan­nuun si­pu­lei­den jouk­koon.

4. Kau­li tai­ki­na hie­man pais­tin­pan­nua suu­rem­mak­si pyö­re­äk­si le­vyk­si. Nos­ta levy pan­nun pääl­le. Pai­ne­le reu­nat tii­viis­ti täyt­teen ja pan­nun reu­nan vä­liin. Pis­te­le poh­jaan rei­kiä haa­ru­kal­la.

5. Pais­ta pii­rak­kaa 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia tai kun­nes tai­ki­na on kau­niis­ti rus­kis­tu­nut ja kyp­sä.

6. Lai­ta tar­joi­lu­lau­ta­nen pan­nun pääl­le. Kei­kau­ta pii­rak­ka lau­ta­sel­le. Vii­meis­te­le pii­ras tim­ja­mil­la.

Vink­ki: Li­sää ha­lu­tes­sa­si pii­raa­seen raas­tet­tua par­me­saa­nia, päh­ki­nöi­tä tai kap­rik­sia. Tar­joa pii­ras sel­lai­se­naan tai vaik­ka­pa sa­vu­lo­hen ja sa­laa­tin kans­sa. Pii­raan voi pais­taa bli­ni­pan­nuis­sa myös pik­ku­pii­raik­si.

Perunainen tarte tatin paistetaan valmiista lehtitaikinasta. Täyte haudutetaan pannussa maukkaaksi ja pehmeäksi.

Perunainen tarte tatin paistetaan valmiista lehtitaikinasta. Täyte haudutetaan pannussa maukkaaksi ja pehmeäksi.

Photography: Reetta Pasanen