Artikkeli

Koti ja keit­tio jou­lu­lii­te 2003

Perinteiset piparkakut

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Ota kattila pois liedeltä. Lisää sooda ja anna seoksen kuohua rauhassa...

(noin 50 kpl)

1 ½ dl sii­rap­pia

1 dl so­ke­ria

½ tl jau­het­tua nei­lik­kaa

1 tl kar­de­mum­maa

2 tl ka­ne­lia

2 tl po­me­rans­sin­kuor­ta

2 tl soo­daa

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 muna

noin 7 dl veh­nä­jau­ho­ja

Ko­ris­te­luun:

man­te­lin­puo­lik­kai­ta

ru­si­noi­ta

ap­pel­sii­nin ma­kui­sia ko­ris­tei­ta

1. Kie­hau­ta sii­rap­pi, so­ke­ri ja maus­teet kat­ti­las­sa. Ota kat­ti­la pois lie­del­tä.

2. Li­sää soo­da ja an­na se­ok­sen kuo­hua rau­has­sa. Älä vat­kaa.

3. Li­sää ras­va pa­la­si­na jouk­koon su­la­maan. Kun seos jääh­tyy, li­sää muna ja jau­hot se­koit­ta­en. An­na tai­ki­nan seis­tä kyl­mäs­sä seu­raa­vaan päi­vään.

4. Kau­li tai­ki­na hy­vin jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä ja ota sii­tä pi­par­kak­ku­muo­teil­la eri­lai­sia pi­pa­rei­ta. Pai­ne­le nii­hin ko­ris­tei­ta.

5. Pais­ta pi­pa­rei­ta 175 as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 8 mi­nuut­tia.

Voit maus­taa näin:

Pi­par­kak­ku­tai­ki­naa voi maus­taa mo­nel­la ta­val­la. Jätä sil­loin osa maus­teis­ta pois ja kor­vaa ne jol­la­kin seu­raa­vis­ta:

1 rkl kon­jak­kia tai ap­pel­sii­ni­me­hua

1 tl anis­ta tai 1 rkl anis­li­köö­riä

1 rkl kaa­kaa­o­jau­het­ta

1 rkl va­nil­lii­ni­so­ke­ria

4 rkl man­te­li­jau­het­ta

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ