1700-luvun klaffipöytä on Lotta-Pian aarre, se ostettiin historiantutkijalta Riihimäeltä. Puusohva on rompetorilta ja riittävän iso kattokruunu löytyi Tori.fi:stä. Tuolit ovat olleet luultavasti seurojentalolla, koska selkänojissa on paikkanumerot. Kukka-asetelma on tehty koeputkiin, joita on käytetty lehmänmaidon testaukseen.
Laura Sychold KUVAT Mikko Kaaresmaa
Tervetuloa Saloon!
Kun nuoripari Lotta-Pia ja Kari 31 vuotta sitten päätti siirtää kapsäkkinsä saman katon alle, alkoi innostunut kodin etsintä. Lehden ilmoitus ”Myydään kerrostalokaksio” sai uteliaisuuden heräämään, varsinkin kun hinta oli varsin edullinen.
– Arvelimme päätyneemme väärään osoitteeseen. Vastassa oli nimittäin vanha puutalo, joka oli jaettu neljään osakkeeseen. Myytävä huoneisto oli retroasussaan. Kari meinasi kääntyä pois jo ovelta. Talon hengessä oli kuitenkin jotain niin puoleensavetävää, että päätimme tehdä tarjouksen, Lotta-Pia kertoo.
Kallion perheen koti on korttelin viimeinen puutalo. Haljun vaaleankeltainen ulkolaudoitus maalattiin seinästä löytyneellä alkuperäisellä vihreänharmaalla sävyllä. Näin talo palasi takaisin oman aikakautensa jugendtyyliin. Työssä käytettiin öljymaaleja ja maapigmenttejä. Lotta-Pia sekoitti sävyt itse.
KAULAA MYÖTEN KORJAUSTÖISSÄ
Myynnissä oleva asunto oli noin 60-neliöinen. Työtä oli edessä paljon. Kumpikaan heistä ei ollut ikinä remontoinut mitään, joten oppiminen tapahtui pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta. Vinoja lattioita suoristaessaan Kari ja Lotta-Pia olivat ihan kirjaimellisesti kaulaa myöten talon sisällä.
– Onneksi ympärillä oli paljon kokeneita ihmisiä, joilta saimme asiantuntevaa opastusta.
Aluksi hankitun päätyhuoneiston jälkeen Lotta-Pia ja Kari ovat vähitellen ostaneet talosta huoneiston kerrallaan niin, että koko talo on nyt heidän.
– Kunnianhimoinen tavoitteemme oli saada remontti valmiiksi jouluun mennessä. Ajan kanssa tajusimme, että on parempi olla päättämättä, minkä vuoden joulusta olisi kyse.
Kynttilät kuuluvat vanhan talon tunnelmaan. Rapsakat hirsiseinät edellyttävät kuitenkin tulen herkeämätöntä valvontaa.
TAIKOJA KOTITARPEIKSI
Remontoidessa tehtiin löytöjä. Vintiltä löytyi omituinen kokoonpano tavaroita: rikottu pieni patsas, naisten hattu, metalliesineitä ja pieni pullo elohopeaa.
– Asiaa aikani tutkittuani sain selville, että tämä oli vanhanaikainen ”kotivakuutus”, niin sanottu talouhri. Näiden esineiden piilottamisen uskottiin suojaavan taloa pahalta silmältä, kertoo Lotta-Pia.
Haravat ja tratti löytyivät pihalta kaivutöiden yhteydessä. Niistä tuli sellaisinaan kivoja kynttilänjalkoja.
Talon oli aikoinaan rakentanut Evert Nyberg, joka omisti useammankin kiinteistön alueella. Talon aineksina on käytetty 1800-luvun hirsiä sekä vanhoja tiiliä ja lankkuja. Herra Nyberg on jättänyt taloon myös paljon muistoja itsestään. Rakenteista on löytynyt rakkauskirjeitä, vekseleitä ja kauppakuittejakin, joiden mukaan on ostettu mannaryynejä, silliä ja rakennustarvikkeita. Tyhjiä viinapulloja on löytynyt niin paljon, että Lotta-Pian tokaisun mukaan talo on ollut eristetty lasivillan sijasta lasipulloilla.
Rakkaan piirongin päällä on kemianlaboratoriossa käytettyjä laseja ja putkia koristeena ja kynttilänjalkoina. Keramiikka on omaa tuotantoa. Taulu Jaana Saario.
KAHDEN VUODEN JÄTTIREMONTTI
Kun pariskunta sai vuonna 2011 ostettua viimeisen yläkerran asunnon, koko taloyhtiö oli heidän. Päästiin tekemään isompia työvaiheita, kuten ulkomaalausta ja katon korjausta. Samoihin aikoihin heille alkoi valjeta, että edessä olisi vielä paljon tekemistä. Jokainen asukas oli tehnyt asuntoihin omia viritelmiään, kantavia rakenteita oli kaadettu ja sähköt, viemärit ja vedet piti vetää uudestaan.
Sähkömieskin tokaisi rohkaisevasti: ”Onpas kiva, ettei tämä talo ole vielä palanut!” Kolmen teinin kanssa tarvetta oli myös kunnollisille pesutiloille, joten käynnistyi remontin toinen kierros.
Aiotun kolmen kuukauden kylppärirempan sijasta työmaa venähtikin kahden vuoden jättiremontiksi, jonka aikana koko talo käännettiin ylösalaisin.
– Pahimman vaiheen ajan asuimme puoli vuotta kerrostalokaksiossa koko jengi. Toistemme niskaan puuskuttaminen taisi käydä kaikkien hermoille, ja helpotus oli melkoinen, kun pääsimme sieltä pois.
Kierrätyskeskuksesta löytynyt sohva ja nojatuolit annettiin Mööpelitopparin verhoiltavaksi. Arkku on Suomen ulko-ministeriöstä, siinä on ollut Molotovin cocktaileja. Maalaus on Sami Korkeakosken. Unelmalamppu löytyi paikalliselta some-kirppikseltä. Vanha katto sai jäädä näkyviin sellaisenaan. Hieman jo haurastuneista taulunkehyslistoista tuli upea kattokoriste.
HUONEET VALMIINA PÄÄSSÄ
Lotta-Pia jaksoi sen voimalla, että suunnitteli päässään, miten maalaisi ja kalustaisi huoneet. Remontin ajaksi koko omaisuus oli pakattu konttiin, joten kun päästiin siihen pisteeseen, että alettiin kalustaa, kaikki palikat olivat jo olemassa.
– Päässäni oli ikään kuin eri huoneiden kohdalla valmiit, kolmiulotteiset maalaukset, joiden mukaan oli helppo laittaa tavaroita paikoilleen.
Mustaksi maalattu kaappi on peräisin Karin suvulta. Kaappi nielee kiitettävän määrän astioita. Seinällä Lotta-Pian serigrafia. Osa lasikuvuista on uustuotantoa, osa laboratorion tyhjiökupuja. Niihin on kätevää jemmata aarteita.
Tavaraa karsittiin ennen kontitusta reippaalla
otteella, mutta askeettista kotia ei saatu millään.
Lotta-Pia tunnustautuu maksimalistiksi, vaikka onkin tavaratietoinen. Materiaalit ja esineiden tarinat ovat hänelle merkityksellisiä.
– Sisustan intuitiivisesti. Esineet tulevat luokseni ja hakeutuvat yhteen. Outous, visuaalisuus ja kauneus ovat tärkeitä hankintakriteerejä, vaikka yritän kyllä välttää hankkimasta enää enempää tavaraa.
1700-luvun klaffipöytä on Lotta-Pian aarre, se ostettiin historiantutkijalta Riihimäeltä. Puusohva on rompetorilta ja riittävän iso kattokruunu löytyi Tori.fi:stä. Tuolit ovat olleet luultavasti seurojentalolla, koska selkänojissa on paikkanumerot. Kukka-asetelma on tehty koeputkiin, joita on käytetty lehmänmaidon testaukseen.
Kunnianosoituksena vanhalle talolle Lotta-Pia valitsee sen aikakauden värisävyjä. Ideat sävytykseen syntyvät mieluisasta maalauksesta tai huonekalusta.
JOKU VEI PIIRONGIN
Perheen rakkaimpiin esineisiin liittyy hauskoja tarinoita. Yksi esimerkki on vanha klaffipiironki, johon Lotta-Pia ihastui osto- ja myyntiliikkeessä, mutta joka olikin jo myyty, kun hän meni sitä ostamaan.
– Olin niin pettynyt, että murjotin ja potkin jalkalistoja pitkän aikaa. Valitin Karillekin, että koko syksy meni pilalle, kun ihana löytö meni sivu suun.
Jouluaattona Lotta-Pian ilme oli näkemisen arvoinen, kun kyseinen piironki nököttikin autotallissa! Kari oli ostanut sen vaimolleen joululahjaksi ja malttoi koko syksyn olla paljastamatta salaisuutta.
Kerran Lotta-Pia meni katsomaan erästä sohvaa vanhan tavaran liikkeeseen. Kauppoja ei sohvasta syntynyt, mutta tytär oli sillä aikaa neuvotellut itselleen kaksi surkeaa kissanpentua. Ehkä kissat Alman ja Iivarinkin voi siis laskea rakkaiksi kirppislöydöiksi.
– Meille muutto pelasti niiden hengen. Alkuaikoina ne asuivat Karin vanhassa villasukassa.
Entisen hellahuoneen alkoviin sopii hyvin parisänky. Matkalaukut ovat suvulta tulleita, yksi niistä on kulkenut evakon mukana rajan takaa. Valaisimet ovat entiset näyttämövalot, ne löytyivät roskalavalta. Seinään nojaava maalaus on Satu-Maaria Mäkipuron.
KUN REMONTIT ON TEHTY
Tyttäret aikuistuvat kovaa vauhtia ja perheessä eletään jännää taitekohtaa. Remontit on tehty, on aikaa antaa energiaa vaikkapa oman taiteen tekemiselle.
– Näen meidät Karin kanssa täällä vielä vanhoinakin. Tämä on kuin muumitalo, johon lapset ja ehkä lapsenlapsetkin mielellään aina palaavat.
Eikä suunnitelmien kirjasta vielä ole viimeinen sivu käännetty. Pihasauna on vielä rakennettava ja terassikin olisi Lotta-Pian mielestä kiva.
– Mutta nehän ovatkin sitten vain sellaisia parin viikonlopun töhäyksiä.
kylpyhuone kulki pitkään työnimellä ”DDR:läinen teurastamo”, kun kaikkialla oli vain valkoista kaakelia. Pesutila tehtiin yhden huoneiston eteiseen ja vessaan. Suihkuosasto on ruhtinaallisen kokoinen. Taso on tehty vanhasta seinästä, tapettipalojakin on vielä siinä kiinni. Pinnassa on lakka.
Koti
Salossa
1920 rakennettu puutalo, 6 h + k, 160 m2.
Asukkaat
Kallion perhe: kuvataiteen lehtori, kuvataiteilija Lotta-Pia, 52, katsastusinsinööri Kari, 55, lapset Oona, 20, Aada, 18, ja Kiia, 23, joka asuu ja opiskelee Turussa. Kissat Alma ja Iivari.
Instagramissa @esterintalokirja
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2