Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Suvi Rüster kuva Martti Järvi
Pellavansiemen-spelttipataleipä
kohotus 18 h + 1 h 20 min . helppo . 6 e
1 leipä
5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttivehnäjauhoja
½ dl pellavansiemenrouhetta
½ dl murskattuja auringonkukansiemeniä
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl omenamehua
Padan voiteluun:
2 tl rypsiöljyä
1. Sekoita jauhot, pellavansiemenrouhe, murskatut auringonkukansiemenet, suola ja kuivahiiva kulhossa.
2. Lämmitä omenamehu 42-asteiseksi. Lisää mehu jauhoseoksen joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nosta kulho muovipussiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota 12–18 tuntia.
4. Ripottele pöydälle hieman jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile palloksi. Ripauta leivän pinnalle vehnäjauhoja. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20–30 minuuttia, kunnes taikina on noussut kaksinkertaiseksi.
5. Kuumenna sillä välin valurautapata 225-asteisessa uunissa. Sipaise padan pohjalle ja reunoille öljyä.
6. Nosta taikinapallo kuumaan pataan. Sulje pata kannella. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota kansi pois. Paista vielä 15 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea ja rapea. Anna jäähtyä hetki ja nosta kuuma leipä padasta.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2