Artikkeli
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.

Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.

Suvi Rüster kuva Mart­ti Jär­vi

Pellavansiemen-spelttipataleipä

Patalei­pä­tai­kinaa voi muunnella lähes loputtomasti. Rapein kuori leipään paistuu valurautapadassa.

Pel­la­van­sie­men-spelt­ti­pa­ta­lei­pä

ko­ho­tus 18 h + 1 h 20 min . help­po . 6 e

1 lei­pä

5 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 dl spelt­ti­veh­nä­jau­ho­ja

½ dl pel­la­van­sie­men­rou­het­ta

½ dl murs­kat­tu­ja au­rin­gon­ku­kan­sie­me­niä

1 ½ tl suo­laa

½ tl kui­va­hii­vaa

3 ½ dl ome­na­me­hua

Pa­dan voi­te­luun:

2 tl ryp­si­öl­jyä

1. Se­koi­ta jau­hot, pel­la­van­sie­men­rou­he, murs­ka­tut au­rin­gon­ku­kan­sie­me­net, suo­la ja kui­va­hii­va kul­hos­sa.

2. Läm­mi­tä ome­na­me­hu 42-as­tei­sek­si. Li­sää mehu jau­ho­se­ok­sen jouk­koon ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si.

3. Pei­tä kul­ho puh­taal­la keit­ti­ö­pyyh­keel­lä. Nos­ta kul­ho muo­vi­pus­siin ja sul­je pus­si. An­na tai­ki­nan ko­ho­ta 12–18 tun­tia.

4. Ri­pot­te­le pöy­däl­le hie­man jau­ho­ja. Ku­moa tai­ki­na pöy­däl­le ja muo­toi­le pal­lok­si. Ri­pau­ta lei­vän pin­nal­le veh­nä­jau­ho­ja. Pei­tä tai­ki­na­pal­lo lii­nal­la ja an­na ko­ho­ta 20–30 mi­nuut­tia, kun­nes tai­ki­na on nous­sut kak­sin­ker­tai­sek­si.

5. Kuu­men­na sil­lä vä­lin va­lu­rau­ta­pa­ta 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa. Si­pai­se pa­dan poh­jal­le ja reu­noil­le öl­jyä.

6. Nos­ta tai­ki­na­pal­lo kuu­maan pa­taan. Sul­je pata kan­nel­la. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 30 mi­nuut­tia. Ota kan­si pois. Pais­ta vie­lä 15 mi­nuut­tia, kun­nes lei­vän pin­ta on kau­niin rus­kea ja ra­pea. An­na jääh­tyä het­ki ja nos­ta kuu­ma lei­pä pa­das­ta.

Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.

Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ