Artikkeli

KU­VAT ANI­TA LIND­BERG

Pekoni-sipulipiiras

Pehmeän maukas piiras valmistuu helposti.

Val­mis­tu­sai­neet

Poh­ja:

1 pkt val­mis­ta pii­ras­tai­ki­naa

tai

2 ½ dl spelt­ti­jau­ho­ja

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

75 g kyl­mää voi­ta

1 dl pii­mää tai maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia

noin 2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

150 g pe­ko­nia

3 pu­na­si­pu­lia

3 kel­ta­si­pu­lia

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

tilk­ka (olii­vi)öl­jyä

½ dl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

1 tl tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria

3 mu­naa

2 ½ dl vaah­tou­tu­vaa ker­maa

Ko­ris­te­luun:

tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

Val­mis­tu­soh­jeet

1. Val­mis­ta en­sin tai­ki­na, jos et käy­tä val­mis­ta pii­ras­tai­ki­naa. Nypi jau­hot ja voi ryy­ni­mäi­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää nes­te ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si, kiin­te­äk­si tai­ki­nak­si. Li­sää jau­ho­ja, jos tai­ki­na on löy­sää tai nes­tet­tä, jos lii­an kiin­te­ää. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja lai­ta se jää­kaap­piin le­pää­mään. Pai­ne­le tai­ki­na pii­ras­vuo­an (hal­kai­si­ja noin 25 cm) poh­jal­le ja reu­noil­le. Esi­pais­ta poh­jaa noin 10 mi­nuut­tia en­nen täyt­teen li­sää­mis­tä. Val­mis­ta pii­ras­poh­jaa ei tar­vit­se esi­pais­taa.

2. Pil­ko pe­ko­ni ja pais­ta se ra­pe­ak­si pan­nul­la. Nos­ta pe­ko­ni va­lu­maan ta­lous­pa­pe­ril­le.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Kuul­lo­ta ne peh­meik­si öl­jys­sä pan­nul­la, mie­dol­la läm­möl­lä. Li­sää bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka ja an­na kie­hua hil­jal­leen, kun­nes nes­te on haih­tu­nut. Li­sää tim­ja­mi, pe­ko­ni, suo­la ja pip­pu­ri.

4. Se­koi­ta ker­ma ja mu­nat kul­hos­sa. Li­sää si­pu­li-pe­ko­ni­se­os.

5. Kaa­da täy­te poh­jal­le.

6. Kyp­sen­nä pii­ras­ta 180-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia.

7. Ko­ris­te­le pii­ras tuo­reel­la tim­ja­mil­la en­nen tar­joi­lua.