Artikkeli

Tyy­li ja oh­je Suvi Rüster Kuva Mart­ti Jär­vi

Pehmeä maa-artisokkakeitto ja paistettu pähkinämuru

Mascarponejuusto pyöristää maa-artisokkakeiton maun kermaiseksi. Tilkka sherryä antaa keitolle hienostuneen pirskahduksen. Paistetut, fariinisokerilla karamellisoidut pähkinät yllättävät keiton pinnalla ja tuovat ihanan rapean suutuntuman.

Maa-ar­ti­sok­ka­keit­to ja pais­tet­tu päh­ki­nä­mu­ru

4 an­nos­ta

8 dl vet­tä

500 g maa-ar­ti­sok­kia

2 jau­hois­ta pe­ru­naa

4 rkl kan­ta­rel­li- tai kas­vis­fon­dia

1 rs (250 g) mas­car­po­nea

½ dl kui­vaa sher­ryä

Päh­ki­nä­mu­ru:

1 dl sak­san- tai pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä

2 rkl voi­ta

3 rkl fa­rii­ni­so­ke­ria

ri­paus suo­laa

1. Mit­taa kat­ti­laan vesi. Pese maa-ar­ti­so­kat huo­lel­li­ses­ti juu­res­har­jal­la ja kuo­ri. Siir­rä maa-ar­ti­so­kat heti kuo­ri­mi­sen jäl­keen kat­ti­laan ve­teen, jot­ta ne ei­vät tum­mu. Pese, kuo­ri ja pa­loit­te­le pe­ru­nat, li­sää kat­ti­laan.

2. Nos­ta kat­ti­la lie­del­le ja kie­hau­ta. Mit­taa jouk­koon kan­ta­rel­li­fon­di. Kei­tä kes­ki­läm­möl­lä noin 15–20 mi­nuut­tia, kun­nes maa-ar­ti­so­kat ja pe­ru­nat ovat peh­mei­tä. Li­sää jouk­koon mas­car­po­ne ja sher­ry. So­seu­ta keit­to si­le­äk­si sau­va­se­koit­ti­mel­la tai te­ho­se­koit­ti­men kul­hos­sa. Mais­ta ja maus­ta tar­vit­ta­es­sa suo­lal­la.

3. Rou­hi päh­ki­nät. Su­la­ta voi pan­nul­la. Li­sää päh­ki­nät ja fa­rii­ni­so­ke­ri. Pais­ta se­koi­tel­len pari mi­nuut­tia, kun­nes fa­rii­ni­so­ke­ri on su­la­nut. Maus­ta ri­pauk­sel­la suo­laa. Nos­te­le päh­ki­nä­mu­rua keit­to­an­nos­ten pääl­le.

Val­mis­tu­sai­ka: 35 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 8 e