KATJA SCHRÖDER * KUVAT REETTA PASANEN KOTI JA KEITTIÖ 11/2012
VIHREÄT LINSSIT
Tummemman vihreät Du Puy -linssit ovat ranskalaisia ja maultaan hienostuneen aromikkaita. Vaaleamman vihreät ovat linsseistä kookkaimpia. Ne sopivat keitettyinä lisukkeeksi riisin tai pastan tapaan, soseisiin, pihviaineeksi, pataruokiin tai keittoihin. Ei tarvitse liottaa.
Keittoaika noin 20–40 minuuttia.
MUSTAT ELI BELUGALINSSIT
Pieniä, pyöreitä mustia linssejä kutsutaan muotonsa vuoksi kasvissyöjien kaviaariksi. Mausteisen aromaattinen maku on paras hieman kiinteänä, ei liian kypsänä. Ei tarvitse liottaa.
Keittoaika noin 20 minuuttia.
HALKAISTUT,PUNAISET LINSSIT
Helppokäyttöiset, oranssit linssit ovat kuorittuja ja halkaistuja. Halkaistut linssit hajoavat ylikypsinä puuromaiseksi soseeksi. Ne sopivat keitettyinä maustettuihin muhennoksiin, sosekeittoihin, intialaisiin curryruokiin ja levitteisiin. Ei tarvitse liottaa. Keittoaika on
15–20 minuuttia.
MUSTAPAPU
Mustapavut ovat yleisiä amerikkalaisessa ja etenkin meksikolaisessa keittiössä. Pyöreiden, makeiden mustapapujen väri heikkenee hieman keitettäessä. Käytä niitä
keitettyinä salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin. Liotusaika 8–12 tuntia. Keittoaika noin tunti.
MUSTASILMÄPAPU
Vaaleissa, mustatäpläisissä pavuissa on täplä eli ”silmä” pavun kiinnityskohdassa. Maku muistuttaa hieman hernettä. Se sopii salaatteihin, marinoitavaksi ja keittoihin. Liotusaika 8 tuntia.Keittoaika 20 minuuttia.
ADUKIPAPU ELI ADSUKIPAPU ELI AZUKIPAPU
Pienet, punaruskeat pavut ovat herneen ja pavun välimuoto. Ne murenevat helposti. Maku on hennon pähkinäinen. Ne sopivat murekkeisiin, tahnoihin ja pataruokiin. Liotus 12 tuntia. Keittoaika noin tunti.
KIDNEYPAPU
Miedonmakuiset, munuaisen muotoiset ja jauhoiset punaiset pavut soveltuvat voimakkaasti maustettuihin ruokiin, kuten chili con carneen. Käytä niitä myös pihveihin, patoihin, muhen-noksiin, keittoihin, täytteisiin ja salaatteihin. Liuotusaika on
8–12 tuntia. Keittoaika 1–1 ½ tuntia.
VALKOPAPU
Miedot, soikeat, pienet, valkoiset pavut tunnetaan tomaattikastikkeessa tarjoiltuna. Ne käyvät keitettyinä salaatteihin, patoihin ja keittoihin. Liotus
12 tuntia. Keittoaika noin tunti.
MUNGPAPU TAI MUNGOPAPU
Pienet, vihreät, ovaalinmuotoiset mungpavut ovat hieman jauhomaisia. Niitä ei tarvitse välttämättä liottaa, mutta muutaman tunnin liotus nopeuttaa kypsymistä noin 15 minuuttiin. Sopivat keitettyinä salaatteihin, paistoksiin, keittoihin ja soveltuvat myös idätettäväksi. Ei tarvitse liottaa. Keittoaika
20–30 minuuttia.
PINTOPAPU
Soikeat ja täplikkäät pintopavut ovat suosittuja erityisesti meksikolaisessa keittiössä. Niiden tummat täplät häviävät keitettäessä. Käytä keitettyinä salaatteihin, patoihin, keittoihin, soseeksi. Liotusaika 8–12 tuntia. Keittoaika noin tunti.
SOIJAPAPU
Pienet, pyöreät ja kullanvaaleat soijapavut ovat ravintosisällöltään ja käyttöominaisuuksiltaan monipuolisia. Soijapavuista valmistetaan esimerkiksi tofua, jauhoja ja erilaisia soijapohjaisia vaihtoehtoja jogurtille, maidolle ja margariinille. Liotusaika 10–12 tuntia. Keittoaika noin 1 ½ tuntia.
ISO VALKOINEN PAPU ELI VOIPAPU TAI LIMANPAPU
Soikeat, isot valkoiset pavut ovat miedon makuisia ja jauhomaisia. Käytä niitä keitettyinä täytteisiin, paistoksiin, patoihin, keittoihin ja salaatteihin. Liuotusaika on 10–12 tuntia. Keittoaika on noin tunti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2