Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

KAT­JA SCHRÖ­DER * KU­VAT REET­TA PA­SA­NEN KOTI JA KEIT­TIÖ 11/2012

Pavut ja linssit

Pavut ja linssit porisevat keittiöissä kaikkialla maailmassa. Niistä saat voimaa, täyteläistä makua ja hyvää tekeviä ravintoaineita.Niistä teet myös edullista ruokaa. Lue reseptit marraskuun numerostamme.

VIH­RE­ÄT LINS­SIT

Tum­mem­man vih­re­ät Du Puy -lins­sit ovat rans­ka­lai­sia ja maul­taan hie­nos­tu­neen aro­mik­kai­ta. Vaa­le­am­man vih­re­ät ovat lins­seis­tä kook­kaim­pia. Ne so­pi­vat kei­tet­tyi­nä li­suk­keek­si rii­sin tai pas­tan ta­paan, so­sei­siin, pih­vi­ai­neek­si, pa­ta­ruo­kiin tai keit­toi­hin. Ei tar­vit­se li­ot­taa.

Keit­to­ai­ka noin 20–40 mi­nuut­tia.

MUS­TAT ELI BE­LU­GA­LINS­SIT

Pie­niä, pyö­rei­tä mus­tia lins­se­jä kut­su­taan muo­ton­sa vuok­si kas­vis­syö­jien ka­vi­aa­rik­si. Maus­tei­sen aro­maat­ti­nen maku on pa­ras hie­man kiin­te­ä­nä, ei lii­an kyp­sä­nä. Ei tar­vit­se li­ot­taa.

Keit­to­ai­ka noin 20 mi­nuut­tia.

HAL­KAIS­TUT,PU­NAI­SET LINS­SIT

Help­po­käyt­töi­set, orans­sit lins­sit ovat kuo­rit­tu­ja ja hal­kais­tu­ja. Hal­kais­tut lins­sit ha­jo­a­vat yli­kyp­si­nä puu­ro­mai­sek­si so­seek­si. Ne so­pi­vat kei­tet­tyi­nä maus­tet­tui­hin mu­hen­nok­siin, so­se­keit­toi­hin, in­ti­a­lai­siin cur­ry­ruo­kiin ja le­vit­tei­siin. Ei tar­vit­se li­ot­taa. Keit­to­ai­ka on

15–20 mi­nuut­tia.

MUS­TA­PA­PU

Mus­ta­pa­vut ovat ylei­siä ame­rik­ka­lai­ses­sa ja eten­kin mek­si­ko­lai­ses­sa keit­ti­ös­sä. Pyö­rei­den, ma­kei­den mus­ta­pa­pu­jen väri heik­ke­nee hie­man kei­tet­tä­es­sä. Käy­tä nii­tä

kei­tet­tyi­nä sa­laat­tei­hin, keit­toi­hin, mu­hen­nok­siin. Li­o­tu­sai­ka 8–12 tun­tia. Keit­to­ai­ka noin tun­ti.

MUS­TA­SIL­MÄ­PA­PU

Vaa­leis­sa, mus­ta­täp­läi­sis­sä pa­vuis­sa on täp­lä eli ”sil­mä” pa­vun kiin­ni­tys­koh­das­sa. Maku muis­tut­taa hie­man her­net­tä. Se so­pii sa­laat­tei­hin, ma­ri­noi­ta­vak­si ja keit­toi­hin. Li­o­tu­sai­ka 8 tun­tia.Keit­to­ai­ka 20 mi­nuut­tia.

ADU­KI­PA­PU ELI AD­SU­KI­PA­PU ELI AZU­KI­PA­PU

Pie­net, pu­na­rus­ke­at pa­vut ovat her­neen ja pa­vun vä­li­muo­to. Ne mu­re­ne­vat hel­pos­ti. Maku on hen­non päh­ki­näi­nen. Ne so­pi­vat mu­rek­kei­siin, tah­noi­hin ja pa­ta­ruo­kiin. Li­o­tus 12 tun­tia. Keit­to­ai­ka noin tun­ti.

KID­NEY­PA­PU

Mie­don­ma­kui­set, mu­nu­ai­sen muo­toi­set ja jau­hoi­set pu­nai­set pa­vut so­vel­tu­vat voi­mak­kaas­ti maus­tet­tui­hin ruo­kiin, ku­ten chili con car­neen. Käy­tä nii­tä myös pih­vei­hin, pa­toi­hin, mu­hen-nok­siin, keit­toi­hin, täyt­tei­siin ja sa­laat­tei­hin. Liu­o­tu­sai­ka on

8–12 tun­tia. Keit­to­ai­ka 1–1 ½ tun­tia.

VAL­KO­PA­PU

Mie­dot, soi­ke­at, pie­net, val­koi­set pa­vut tun­ne­taan to­maat­ti­kas­tik­kees­sa tar­joil­tu­na. Ne käy­vät kei­tet­tyi­nä sa­laat­tei­hin, pa­toi­hin ja keit­toi­hin. Li­o­tus

12 tun­tia. Keit­to­ai­ka noin tun­ti.

MUNG­PA­PU TAI MUN­GO­PA­PU

Pie­net, vih­re­ät, ovaa­lin­muo­toi­set mung­pa­vut ovat hie­man jau­ho­mai­sia. Nii­tä ei tar­vit­se vält­tä­mät­tä li­ot­taa, mut­ta muu­ta­man tun­nin li­o­tus no­peut­taa kyp­sy­mis­tä noin 15 mi­nuut­tiin. So­pi­vat kei­tet­tyi­nä sa­laat­tei­hin, pais­tok­siin, keit­toi­hin ja so­vel­tu­vat myös idä­tet­tä­väk­si. Ei tar­vit­se li­ot­taa. Keit­to­ai­ka

20–30 mi­nuut­tia.

PIN­TO­PA­PU

Soi­ke­at ja täp­lik­käät pin­to­pa­vut ovat suo­sit­tu­ja eri­tyi­ses­ti mek­si­ko­lai­ses­sa keit­ti­ös­sä. Nii­den tum­mat täp­lät hä­vi­ä­vät kei­tet­tä­es­sä. Käy­tä kei­tet­tyi­nä sa­laat­tei­hin, pa­toi­hin, keit­toi­hin, so­seek­si. Li­o­tu­sai­ka 8–12 tun­tia. Keit­to­ai­ka noin tun­ti.

SOI­JA­PA­PU

Pie­net, pyö­re­ät ja kul­lan­vaa­le­at soi­ja­pa­vut ovat ra­vin­to­si­säl­löl­tään ja käyt­tö­o­mi­nai­suuk­sil­taan mo­ni­puo­li­sia. Soi­ja­pa­vuis­ta val­mis­te­taan esi­mer­kik­si to­fua, jau­ho­ja ja eri­lai­sia soi­ja­poh­jai­sia vaih­to­eh­to­ja jo­gur­til­le, mai­dol­le ja mar­ga­rii­nil­le. Li­o­tu­sai­ka 10–12 tun­tia. Keit­to­ai­ka noin 1 ½ tun­tia.

ISO VAL­KOI­NEN PAPU ELI VOI­PA­PU TAI LI­MAN­PA­PU

Soi­ke­at, isot val­koi­set pa­vut ovat mie­don ma­kui­sia ja jau­ho­mai­sia. Käy­tä nii­tä kei­tet­tyi­nä täyt­tei­siin, pais­tok­siin, pa­toi­hin, keit­toi­hin ja sa­laat­tei­hin. Liu­o­tu­sai­ka on 10–12 tun­tia. Keit­to­ai­ka on noin tun­ti.

Lue Myös

Italian makuja - menyy neljälle

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

Villiyrt­ti­sa­laatti

Italian makuja - menyy neljälle

Paahdettu valkosipuli-kukkakaalikeitto

Villiyrt­ti­sa­laatti

Villiyrttilabneh

Paahdettu juuressalaatti

Libanonilainen fattoush-salaatti

Kikherneillä, kvinoalla ja juustolla täytetty kurpitsa

Paista rapea kasvispizza grillissä

Donburi eli japanilainen kulhoruoka

Kikherneillä, kvinoalla ja juustolla täytetty kurpitsa

Paista rapea kasvispizza grillissä

Donburi eli japanilainen kulhoruoka

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 9/2023?

"Tuossa talossa haluaisin asua" ajatteli Juulianna Mäkelä, ja sattuma vei lopulta lapsiperheen juuri siihen mansar­di­kat­toiseen puutaloon

ByPiasin Pia Erlundilla on pala Mallorcaa Suomen Rivieralla – Hangossa

Suomen kauneimmaksi valittu koti Kajaanissa entisen kirjastotalon ullakolla: "Huomasimme sattumalta, että kaupunki myy vanhoja kiinteistöjään"

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Kurpitsainen toscakakku

Loppukesällä puutarhassa hehkuvat daaliat

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Neljän raaka-aineen raikas marjasorbetti

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 9/2023?

"Tuossa talossa haluaisin asua" ajatteli Juulianna Mäkelä, ja sattuma vei lopulta lapsiperheen juuri siihen mansar­di­kat­toiseen puutaloon

ByPiasin Pia Erlundilla on pala Mallorcaa Suomen Rivieralla – Hangossa

Suomen kauneimmaksi valittu koti Kajaanissa entisen kirjastotalon ullakolla: "Huomasimme sattumalta, että kaupunki myy vanhoja kiinteistöjään"

1950-luvun talo uudistui Annikin ja Ulfin käsissä: ”Sisustuksessa voi surutta yhdistää uutta ja vanhaa”

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Uuteen taloon haettiin ja onnistuttiin luomaan perinteisen rintamiestalon kodikkuutta

Paistettu kukkakaalikuskus on mainio lisuke

Kurpitsainen toscakakku

Loppukesällä puutarhassa hehkuvat daaliat

Vegaaninen vaniljavanukas ja lakumansikat

Upea syksy ­– satoa & tunnelmaa -lehti on ilmestynyt!

Strömsön tv-nikkari Jim Björni arvostaa kauniisti tehtyjä esineitä ja rakenteita – ne luovat elämänlaatua

Omppuaika on täällä: Keitä omenahilloke kanelikreppien täytteeksi

Neljän raaka-aineen raikas marjasorbetti

Romanttisesta punamul­ta­tor­pasta moderniin valmistaloon – Ritva ja Ilkka vaihtoivat helpompaan asumiseen

Appelsini-fenkolisalaatti vie Sisiliaan

Kokoa rento ja näyttävä jälkiruoka: Mascarpone-lakkadippi & kandi­so­ke­ri­keksit

Fenkoli-fetarisotolla täytetyt kaalikääryleet

Sekoita mustikkainen smash cocktail

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2