Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Passiohedelmäinen juustokakku
25 min + paisto ja vetäytyminen 5 t . hieman työläs . 17 e
noin 16 palaa
Pohja:
250 g kandisokerikeksejä (esimerkiksi Bastogne) tai Digestive-keksejä
125 g voisulaa
Täyte:
10 passiohedelmää
1 sitruuna
2 pkt (400 g) tuorejuustoa
1 pkt (250 g) mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 ½ dl sokeria
4 kananmunaa
Päällys:
¾ dl vettä
2 rkl sokeria
3 passiohedelmän siemenet
1. Tee pohja. Murskaa keksit. Lisää voisula ja sekoita. Painele seos vuokaan (Ø noin 23 cm), jonka pohjaan on pingotettu leivinpaperi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
2. Painele passiohedelmien sisukset tiiviin siivilän läpi mittakannuun. Lisää sen verran sitruunamehua, että saat yhteensä 1 ¼ dl mehua.
3. Laita tuorejuusto kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää mascarpone. Lisää kerma, sokeri, munat ja passiohedelmien mehu. Vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte keksipohjalle.
4. Paista 160-asteisessa uunissa noin 1 t 15 minuuttia tai kunnes kakku on reunoilta kypsä, mutta keskeltä hieman tytisevä. Kakku kiinteytyy jäähtyessään. Anna jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi. Peitä kelmulla ja nosta viileään vähintään 4 tunniksi.
5. Tee päällys. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes seos muuttuu paksummaksi. Lisää passiohedelmän sisukset. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Levitä seos juustokakulle.
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Pohjoisafrikkalaisessa kanataginessa maistuvat sitruunasta kirpeä liemi, tulisen mausteinen harissatahna, suolaiset oliivit ja makea päärynä. Jos et löydä kaupasta säilöttyjä sitruunoita, voit korvata ne luomusitruunan lohkoilla.
Martti Järvi
Intialaisesta butter chickenistä mukaillussa kasvisversiossa broileri vaihtuu bataattiin. Jos tykkäät tulesammasta, laita pataan tuplamäärä chiliä. Kunnon pala voita viimeistelee padan niin ihanaksi, että lautanen tulee kaavittua naanleivän palalla viimeiseen pisaraan.
Photography: Reetta Pasanen
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
Sommittele syksy pastalautaselle. Paista sieniä timjamin kanssa ja lorota kastikkeeksi valkoviiniä. Päälle vielä kunnon keko parmesaania, niin uskomattoman umaminen pasta on valmis. Tähän pastaan sopivat niin suppikset, kantarellit kuin tatitkin.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2