Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MIIA HÄR­KÖ­NEN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA­Ko­ti ja keit­tiö 5/2015

Parsa-avokadorisotto

Täyteläisessä avokadorisotossa on sattumina parsanpaloja.

  4 an­nos­ta

500 g vih­re­ää tai val­kois­ta par­saa

2 avo­ka­doa

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 sa­lot­ti­si­pu­lia

1 rkl olii­vi­öl­jyä

no­ka­re voi­ta

2 dl ri­sot­to­rii­siä

1 dl val­ko­vii­niä

noin 7 dl kas­vis­lien­tä

noin ½ dl tuo­ret­ta mint­tua

hie­non­net­tu­na 1 rkl

raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Tar­joi­luun:

raas­tet­tua par­me­saa­ni­juus­toa tai par­me­saa­ni­juus­to­las­tu­ja

1. Val­mis­ta en­sin par­sat. Pois­ta pui­nen ty­vi­o­sa ja pät­ki par­sat muu­ta­maan osaan. Kei­tä nii­tä ve­des­sä 3–4 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat juu­ri ja juu­ri kyp­siä. Jääh­dy­tä par­sat kyl­mäs­sä ve­des­sä, va­lu­ta ja jätä odot­ta­maan.

2. Hal­kai­se avo­ka­dot, pois­ta ki­vet ja kuo­ret. So­seu­ta avo­ka­dot ja li­sää jouk­koon sit­ruu­na­me­hu.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Lai­ta olii­vi­öl­jy ja voi pais­to­ka­sa­riin tai kat­ti­laan. Li­sää si­pu­lit ja kuul­lo­ta nii­tä het­ki. Li­sää rii­si ja jat­ka kuul­lot­ta­mis­ta vie­lä pari mi­nuut­tia, kun­nes rii­si näyt­tää lä­pi­kuul­ta­val­ta.

4. Li­sää val­ko­vii­ni ja hau­du­ta se­koi­tel­len, kun­nes se on imey­ty­nyt rii­siin. Li­sää kuu­maa kas­vis­lien­tä de­si­lit­ra ker­ral­laan koko ajan se­koit­ta­en. Kun nes­te on imey­ty­nyt rii­siin, li­sää taas seu­raa­va de­si­lit­ra kas­vis­lien­tä. Hau­du­ta ri­sot­toa, kun­nes rii­si on juu­ri ja juu­ri kyp­sää.

5. Li­sää jouk­koon avo­ka­do­so­se, mint­tu ja raas­tet­tu sit­ruu­nan­kuo­ri. Maus­ta suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Kään­te­le lo­puk­si ri­sot­toon vie­lä va­ro­vas­ti par­san­pa­lat.

Vii­ni­suo­si­tus: He­del­mäi­nen ja hie­man maus­tei­nen Gaz­ze­ra Pi­not Gri­gio Mos­ca­to Or­ga­nic 2014, Ita­lia, 8,96 e LUO­MU