Artikkeli
Sisilialaiset rakastavat munakoisoja. Pasta alla Norman eli tomaattisen munakoisopastan lisäksi yksi tunnetuimmista ruoista on parmigiana di melanzane. Siinä munakoisot kypsyvät kaikessa rauhassa uunin lämmössä muhkean makuiseksi vuokaruoaksi.

Sisilialaiset rakastavat munakoisoja. Pasta alla Norman eli tomaattisen munakoisopastan lisäksi yksi tunnetuimmista ruoista on parmigiana di melanzane. Siinä munakoisot kypsyvät kaikessa rauhassa uunin lämmössä muhkean makuiseksi vuokaruoaksi.

San­na Ke­kä­läi­nen kuva Reet­ta Pa­sa­nen

Parmigiana di melanzane eli tomaattinen munakoisopaistos Sisiliasta

Kesäisen aterian herkullisin kaava lainataan italialaisilta. Ensin kevyt salaatti, sitten pieni annos pastaa, pääruoaksi mehevää munakoi­so­pais­tosta. Buon appetito!

Par­mi­gi­a­na di me­lan­za­ne

30 min + 55 min . hel­poh­ko . 20 e

4 an­nos­ta

3 isoa tai 4 pien­tä mu­na­koi­soa (yh­teen­sä noin 1,2 kg)

Pais­ta­mi­seen:

olii­vi­öl­jyä

To­maat­ti­kas­ti­ke:

1 iso si­pu­li

4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 prk (yh­teen­sä 800 g) kir­sik­ka­to­maat­te­ja, esi­mer­kik­si Mut­ti

3 rkl olii­vi­öl­jyä

1 rkl so­ke­ria

2 tl suo­laa

1 tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 tl kui­vat­tua ore­ga­noa

½ tl kui­vat­tua chi­liä myl­lys­tä

Li­säk­si:

4 moz­za­rel­la­pal­loa (à 125 g)

150 g par­me­saa­nia

tuo­rei­ta yrt­te­jä, esi­mer­kik­si ore­ga­noa tai ba­si­li­kaa

Pais­ta­mi­seen: olii­vi­öl­jyä

1. Tee en­sin kas­ti­ke. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Kuul­lo­ta ne kat­ti­las­sa öl­jys­sä. Li­sää to­maa­tit ja maus­teet. Kie­hau­ta ja vä­hen­nä läm­pö kes­ki­läm­möl­le. Kei­tä vä­lil­lä se­koi­tel­len noin 20 mi­nuut­tia, kun­nes kas­ti­ke on mel­ko sa­ke­aa.

2. Vii­pa­loi mu­na­koi­sot noin sen­tin pak­sui­sik­si vii­pa­leik­si. Pais­ta mu­na­koi­sot muu­ta­mas­sa eräs­sä pan­nul­la öl­jys­sä, kun­nes ne saa­vat vä­riä ja peh­me­ne­vät.

3. Vii­pa­loi moz­za­rel­la. Raas­ta par­me­saa­ni.

4. Ko­koa ruo­ka. Lai­ta laa­ke­an uu­ni­vuo­an poh­jal­le kol­ma­so­sa mu­na­koi­so­vii­pa­leis­ta. Lu­si­koi pääl­le kol­ma­so­sa to­maat­ti­kas­tik­kees­ta. Aset­te­le pääl­le kol­man­nes moz­za­rel­la­vii­pa­leis­ta ja ri­pot­te­le pääl­lim­mäi­sek­si kol­man­nes par­me­saa­ni­raas­tees­ta. Tois­ta sa­mal­la ta­val­la kak­si seu­raa­vaa ker­ros­ta.

5. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia. Jos pin­ta tum­muu lii­kaa, pei­tä se fo­li­ol­la pais­ta­mi­sen lop­pu­a­jak­si. An­na ruo­an ve­täy­tyä noin 10 mi­nuut­tia fo­li­on al­la. Tar­joa sa­laa­tin kans­sa.

Sisilialaiset rakastavat munakoisoja. Pasta alla Norman eli tomaattisen munakoisopastan lisäksi yksi tunnetuimmista ruoista on parmigiana di melanzane. Siinä munakoisot kypsyvät kaikessa rauhassa uunin lämmössä muhkean makuiseksi vuokaruoaksi.

Sisilialaiset rakastavat munakoisoja. Pasta alla Norman eli tomaattisen munakoisopastan lisäksi yksi tunnetuimmista ruoista on parmigiana di melanzane. Siinä munakoisot kypsyvät kaikessa rauhassa uunin lämmössä muhkean makuiseksi vuokaruoaksi.

Ke­säi­nen menu Ita­li­an tyy­liin

AL­KU­PA­LA

In­sa­la­ta di aran­ce eli ap­pel­sii­ni-fen­ko­li­sa­laat­ti

***

VÄ­LI­RUO­KA

Pas­ta con broc­co­lo ar­ri­mi­na­to eli ke­säi­nen pas­ta

***

PÄÄ­RUO­KA

Par­mi­gi­a­na di me­lan­za­ne eli uu­ni­mu­na­koi­so

***

JÄL­KI­RUO­KA

Cas­sa­ta-kak­ku

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ