Artikkeli

Teks­ti JUT­TA YLÄ-MO­NO­NEN

Ku­vat MARI LAH­TI

KU­VAUS­PAIK­KA GAL­LE­RIA GRA­FO­TEEK­KI

Parhaat tipit taiteen ostamiseen

Ornamon taiteen asiantuntija Anna Rikkinen on tutkinut suomalaisten taiteen ostamista. Hän antaa nyt vinkit, miten ja mistä taidetta kannattaa hankkia.

Tai­det­ta voi os­taa gal­le­ri­ois­ta, tai­de­lai­naa­mois­ta, huu­to­kau­pois­ta, ki­vi­jal­ka­myy­mä­löis­tä ja suo­raan tai­tei­li­joil­ta. Lä­hes jo­kai­ses­sa kau­pun­gis­sa on yk­si­tyis­hen­ki­lön tai tai­tei­li­ja­seu­ran pi­tä­mä gal­le­ria, jois­sa näyt­te­lyt vaih­tu­vat noin kol­men vii­kon vä­lein. Mo­net tai­tei­li­jat pi­tä­vät ker­ran vuo­des­sa avoi­met ovet tai pop-up-myyn­tiä työ­huo­neel­laan, An­na ker­too.

Tär­kein asia tai­det­ta os­ta­es­sa on, kuin­ka teos kos­ket­taa, mil­tä se tun­tuu. Ko­lah­taa­ko jo­kin tiet­ty tau­lu heti vai täy­tyy­kö sitä käy­dä kat­so­mas­sa mon­ta ker­taa. Pun­ta­roi myös bud­jet­tia: kuin­ka pal­jon olet val­mis si­joit­ta­maan tai­de­te­ok­seen?

Tai­de si­sus­tuk­ses­sa

– Tai­det­ta voi ol­la myös lap­si­per­hees­sä. Sitä kaut­ta lap­set op­pi­vat kat­so­maan eri­lai­sia vä­re­jä, tun­nel­mia ja ma­te­ri­aa­le­ja. Jos­kus voi ol­la haas­teel­lis­ta löy­tää ko­dis­ta so­pi­va paik­ka os­te­tul­le te­ok­sel­le. Voi myös käy­dä niin, et­tä tau­lus­ta tai pat­saas­ta tu­lee si­sus­tuk­sen kes­ki­pis­te ja lä­hes koko muu si­sus­tus me­nee uu­sik­si tai­de­han­kin­nan myö­tä, An­na täh­den­tää.

Or­na­mon tut­ki­muk­sen mu­kaan suo­si­tuim­pia ovat maa­lauk­set, sen jäl­keen tai­de- ja de­sign­ko­rut, va­lo­ku­vat ja gra­fiik­ka sekä veis­tok­set. Veis­tos­ten os­ta­mis­ta saa­te­taan aras­tel­la nii­den vaa­ti­man ti­lan vuok­si, mut­ta te­ok­sen voi hy­vin lait­taa pöy­däl­le tai hyl­lyl­le, niin et­tei sen ym­pä­ri pää­se kier­tä­mään. Veis­tos voi ol­la kau­nis myös ik­ku­na­lau­dal­la, jo­hon tu­lee päi­vän­va­loa.

Kun tai­de on kiin­nos­ta­vaa, sitä jak­saa kat­sel­la pit­kään. Os­to­pää­tös­tä teh­des­sä kan­nat­taa­kin miet­tiä, so­pii­ko teos ko­tiin ja omaan per­soo­naan. Tai­det­ta voi myös vaih­del­la ko­to­na, muut­taa sen paik­kaa tai huo­net­ta tai vie­dä vä­lil­lä va­ras­toon. Tai­de voi elää muun si­sus­tuk­sen kans­sa. Uu­si, mo­der­ni tau­lu pe­rin­tö­tau­lun vie­res­sä saa van­han tau­lun uu­teen heh­kuun.

Kuin­ka hank­kia tie­toa?

Tie­toa tai­teen os­ta­mi­seen saa gal­le­ri­ois­ta, nii­den net­ti­si­vuil­ta sekä tai­tei­li­joil­ta it­sel­tään. Myös tai­tei­li­ja­seu­rat, -yh­dis­tyk­set ja -jär­jes­töt sekä tai­de­mu­se­oi­den hen­ki­lö­kun­ta an­ta­vat tie­toa te­ok­sis­ta ja tai­tei­li­jois­ta. Pal­jon hy­vää tie­toa löy­tyy myös tai­de­kir­jois­ta joko kir­jas­tois­ta tai suu­rim­pien kir­ja­kaup­po­jen hyl­lyil­tä.

Voi ol­la vai­ke­aa ar­vi­oi­da, on­ko tai­de­te­ok­ses­ta pyy­det­ty hin­ta koh­tuul­li­nen. Kan­nat­taa kes­kus­tel­la myy­jän kans­sa, mis­tä hin­ta koos­tuu: on­ko te­ok­ses­sa esi­mer­kik­si käy­tet­ty kal­lis­ta tek­niik­kaa tai ma­te­ri­aa­le­ja. Ai­na ei val­miis­ta te­ok­ses­ta myös­kään näe, kuin­ka ai­kaa vie­vä tai työ­läs pro­ses­si on ta­ka­na. Teks­tii­li­tai­teen te­ke­mi­seen tai ke­ra­mii­kan polt­ta­mi­seen me­nee usein pal­jon ai­kaa. Tai­tei­li­jan nimi ja ura vai­kut­ta­vat hin­taan.

Gal­le­ris­ti tun­tee usein tai­tei­li­jat ja osaa ker­toa, mis­tä te­ok­sen hin­ta muo­dos­tuu. Tai­det­ta on mo­nen hin­tais­ta, muu­ta­mis­ta kym­peis­tä kym­me­niin tu­han­siin eu­roi­hin. Esi­mer­kik­si nuo­ren tai­tei­li­jan te­ke­mää gra­fiik­kaa voi usein os­taa muu­ta­mal­la sa­dal­la eu­rol­la.

Jos os­taa tai­det­ta ne­tis­tä, kan­nat­taa os­taa tun­ne­tul­ta toi­mi­jal­ta. Ko­ti­mai­siin toi­mi­joi­hin (esi­mer­kik­si ta­bu­la­land.com ja hel­sin­gin­tai­tei­li­ja­seu­ra.fi) voi ot­taa yh­teyt­tä ja ky­sel­lä te­ok­ses­ta li­sää. Ul­ko­mai­sis­ta net­ti­kau­pois­ta (esi­mer­kik­si et­sy.com) os­ta­es­sa tär­ke­ää tie­toa ja pa­lau­tet­ta löy­tää seu­raa­mal­la kes­kus­te­lu­pals­to­ja. Ne­tin ku­vat ei­vät yleen­sä tois­ta tai­de­te­os­ten vä­re­jä oi­kein, ei­kä niis­tä usein vä­li­ty myös­kään tun­nel­ma.

An­nan vii­si vink­kiä

1. Yh­dis­tä roh­ke­as­ti uut­ta ja van­haa tai­det­ta.

2. Lei­kit­te­le tai­teen kans­sa. Tai­de­te­ok­sen vie­res­sä voi ol­la myös jo­kin muu mie­len­kiin­toi­nen esi­ne.

3. Sei­nän väri saa tai­de­te­ok­sen heh­ku­maan, nos­taa sen eri lail­la esiin. Mie­len­kiin­toi­sia vaih­to­eh­to­ja voi­vat ol­la esi­mer­kik­si vas­ta­vä­ri tai jo­kin te­ok­ses­ta na­pat­tu väri. Val­koi­nen sei­nä on ai­na hyvä, neut­raa­li taus­ta. Eri­lai­set ke­hyk­set muut­ta­vat myös tai­de­te­ok­sen il­met­tä.

4. Tai­det­ta voi os­taa lah­jak­si. Jos et ole var­ma lah­jan saa­jan miel­ty­myk­sis­tä, han­ki lah­ja­kort­ti.

5. Roh­keut­ta tai­teen os­ta­mi­seen. Jos kyl­läs­tyt te­ok­seen, sen voi ai­na myy­dä tai lah­joit­taa vaik­ka­pa lap­sil­le tai lap­sen­lap­sil­le.

Mie­ti rau­has­sa

Useis­sa kau­pun­geis­sa toi­mii tai­tei­li­ja­seu­ro­jen yl­lä­pi­tä­miä Tai­de­lai­naa­moi­ta, jois­ta voi lai­na­ta tai­det­ta kuu­kau­si­jak­sois­sa. Kuu­kau­si­mak­su mää­räy­tyy te­ok­sen hin­nan pe­rus­teel­la ja on yleen­sä noin 20–100 eu­roa kuu­kau­des­sa. Te­ok­sen voi joko pa­laut­taa tai lu­nas­taa it­sel­leen. Lu­nas­ta­es­sa mak­se­tut kuu­kau­si­mak­sut vä­hen­ne­tään te­ok­sen ko­ko­nais­hin­nas­ta. Jäl­jel­le jää­vän sum­man voi suo­rit­taa ker­ta­mak­sul­la tai mak­saa ko­ro­ton­ta kuu­kau­si­mak­sua, kun­nes teos on ko­ko­naan mak­set­tu.

Myös gal­le­ri­ois­ta voi tie­dus­tel­la osa­mak­su­mah­dol­li­suut­ta, esi­mer­kik­si tai­deg­raa­fi­koi­den pi­tä­mäs­tä Gra­fo­tee­kis­ta voi os­taa gra­fiik­kaa ko­rot­to­mal­la osa­mak­sul­la. Useis­ta gal­le­ri­ois­ta lai­na­taan te­ok­sia ko­tiin so­vi­tet­ta­vik­si.

Jos ha­lu­aa si­joit­taa tai­tee­seen, kan­nat­taa ky­syä neu­voa gal­le­ris­teil­ta. It­sel­le mie­lei­sen tai­teen ar­von­nou­su voi ol­la hi­das­ta.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ