Artikkeli

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Paista gluteeniton sipuliquiche

Ranska­lais­tyy­liseen sipulipiirakkaan sujahtaa pieni pussillinen erilaisia sipuleita voimakkaammasta keltasipulista pirskahtelevaan helmisipuliin. Lempeä kuullotus sekä kunnon loraus balsa­mi­vii­nie­tikkaa ja hunajaa kesyttävät sipulien pienen kitkeryyden. Yrteistä voimakkaan makuinen timjami sopii sipulin kanssa täydellisesti.

Glu­tee­ni­ton si­pu­li­quic­he

60 min . help­po . 12 e

8 an­nos­ta

Poh­ja:

2 dl glu­tee­ni­ton­ta jau­ho­se­os­ta

1 dl tat­ta­ri­jau­ho­ja

½ tl suo­laa

75 g kyl­mää voi­ta

1 ka­nan­mu­na

Täy­te:

1 ps (300 g) eri­lai­sia si­pu­lei­ta (pu­na­si­pu­li, hel­mi­si­pu­li ja kel­ta­si­pu­li)

25 g voi­ta

3 rkl hie­non­net­tua tim­ja­mia

2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

1 rkl hu­na­jaa

½ tl suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria

2 ka­nan­mu­naa

2 dl kuo­hu­ker­maa

150 g raas­tet­tua gru­ye­re­juus­toa

1. Nypi jau­hot, suo­la ja voi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää jouk­koon muna. Se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Muo­toi­le tai­ki­na pal­lok­si, kää­räi­se tuo­re­kel­muun ja nos­ta jää­kaap­piin le­pää­mään vä­hin­tään var­tik­si.

2. Kuo­ri si­pu­lit ja leik­kaa vii­pa­leik­si. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta pan­nul­la vois­sa 10 mi­nuut­tia. Maus­ta tim­ja­mil­la, bal­sa­mi­vii­nie­ti­kal­la, hu­na­jal­la, suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la.

3. Pai­ne­le tai kau­li tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tun pii­rak­ka- tai uu­ni­vuo­an (hal­kai­si­ja 22 cm) poh­jal­le ja reu­noil­le.

4. Kuu­men­na uu­ni 200-as­tei­sek­si.

5. Se­koi­ta ka­nan­mu­nat, ker­ma ja juus­to­raas­te kul­hos­sa. Kaa­da vuo­kaan. Lu­si­koi se­kaan pais­te­tut si­pu­lit. Kyp­sen­nä pii­rak­kaa uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 30 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä rau­has­sa en­nen tar­joi­lua.