Artikkeli
Maapähkinävoi antaa täyteläisen maun ja sopivasti lohkeilevan rakenteen fudge-makeiselle. Piparkakkumausteen terävä maku muuttuu keitettäessä miellyttävän lempeäksi. Fudget voi hyvin valmistaa etukäteen, ne säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.

Maapähkinävoi antaa täyteläisen maun ja sopivasti lohkeilevan rakenteen fudge-makeiselle. Piparkakkumausteen terävä maku muuttuu keitettäessä miellyttävän lempeäksi. Fudget voi hyvin valmistaa etukäteen, ne säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.

Suvi Rüster kuva Mart­ti Jär­vi

Pähkinä-piparifudget ovat ihana lahja tai kahvipöydän pikkumakea

Kauniin lahjakääreen sisältä paljastuvat pehmeät piparifudget. Nämä ovat ihana herkku myös kahvin kaveriksi, kun tekee mieli vain jotain pientä makeaa.

Maa­päh­ki­nä-pi­pa­ri­fud­get

35 min + te­key­ty­mi­nen 2 t . mel­ko help­po . 9 e

noin 20 kpl

2 dl vis­pi­ker­maa

2 dl so­ke­ria

25 g voi­ta

1 tl pi­par­kak­ku­maus­tet­ta

1 dl si­le­ää maa­päh­ki­nä­voi­ta

100 g mai­to­suk­laa­ta rou­hit­tu­na

1 dl pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä

½ dl kui­vat­tu­ja kar­pa­loi­ta

1. Mit­taa vis­pi­ker­ma, so­ke­ri, voi ja pi­par­kak­ku­maus­te pak­su­poh­jai­seen te­räs­kat­ti­laan. Kie­hau­ta ja kei­tä kes­ki­läm­möl­lä noin 20 mi­nuut­tia tai kun­nes seos on pak­suh­koa ja kup­li­vaa ki­nus­kia. Se­ok­sen pi­täi­si ol­la noin 110-as­teis­ta. Jos käy­tät mit­taa­mi­seen pais­to­läm­pö­mit­ta­ria, var­mis­ta, et­tei an­tu­rin pää osu kat­ti­lan poh­jaan.

2. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä ja an­na kup­lien ta­saan­tua. Se­koi­ta jouk­koon maa­päh­ki­nä­voi ja rou­hit­tu mai­to­suk­laa. Kaa­da seos lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun vuo­kaan (koko noin 15 cm x 20 cm) tai alu­mii­ni­fo­li­o­vuo­kaan.

3. Rou­hi pe­kaa­ni­päh­ki­nät ja leik­kaa kui­va­tut kar­pa­lot pie­nem­mik­si pa­loik­si. Ri­pot­te­le päh­ki­nät ja kar­pa­lot fud­ge­tai­ki­nan pääl­le ja pai­ne­le lu­si­kal­la hie­man fud­gen si­säl­le. Kää­räi­se vuo­ka fo­li­oon tai nos­ta muo­vi­pus­siin. An­na jäh­met­tyä jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään 2 tun­tia.

4. Leik­kaa fud­ge­le­vy an­nos­pa­loik­si. Vuo­raa lei­vin­pa­pe­ril­la pie­ni lah­ja­laa­tik­ko ja nos­ta fud­get laa­tik­koon vie­ri vie­reen. Fud­get säi­ly­vät huo­neen­läm­mös­sä pari päi­vää, mut­ta par­hai­ten ne säi­ly­vät jää­kaa­pis­sa.

Maapähkinävoi antaa täyteläisen maun ja sopivasti lohkeilevan rakenteen fudge-makeiselle. Piparkakkumausteen terävä maku muuttuu keitettäessä miellyttävän lempeäksi. Fudget voi hyvin valmistaa etukäteen, ne säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.

Maapähkinävoi antaa täyteläisen maun ja sopivasti lohkeilevan rakenteen fudge-makeiselle. Piparkakkumausteen terävä maku muuttuu keitettäessä miellyttävän lempeäksi. Fudget voi hyvin valmistaa etukäteen, ne säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.