Artikkeli

Pääsiäisenä syödään lammasta

Mu­rea ja mau­kas lam­paan­li­ha kuu­luu mo­nen pää­si­äis­pöy­tään.

Ma­ri­noin­ti li­sää mu­reut­ta ja an­taa li­hal­le ma­kua. Voi­mak­kaan ma­kui­sen lam­paan­li­han maus­teek­si so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti val­ko­si­pu­li ja yr­tit ku­ten ros­ma­rii­ni, tim­ja­mi, mint­tu, ore­ga­no ja sal­via.

Pe­rin­tei­seen pää­si­äis­pöy­tään kuu­luu­kin usein val­ko­si­pu­lil­la ja yr­teil­lä maus­tet­tu rei­si­luul­li­nen lam­paan­pais­ti. Myös hu­na­ja-kah­vi­ma­ri­na­di an­taa lam­paan­pais­til­le pi­kan­tin maun.

Han­ki pa­kas­tet­tu pais­ti ajois­sa, kos­ka sen su­la­tus vie jou­lu­kin­kun lail­la ai­kaa. Kyp­sen­nä pais­ti uu­nis­sa mie­dos­sa läm­mös­sä. Jos ha­lu­at si­säl­tä hie­man vaa­le­an­pu­nai­sen pais­tin, si­sä­läm­pö­ti­la saa jää­dä 65-70 as­tee­seen. Jos taas pi­dät täy­sin kyp­säs­tä pais­tis­ta, an­na si­sä­läm­pö­ti­lan nous­ta 75-80 as­tee­seen.

Pe­rin­tei­sen pais­tin si­jaan pää­si­äis­pöy­tään so­pii myös esi­mer­kik­si lam­paan paah­to­pais­ti ja pap­ri­ka-ai­o­li(ku­vas­sa), jon­ka li­suk­keek­si so­pi­vat pi­naat­ti-bul­gur­pi­lah­vi ja hal­lou­mi-par­sa­sa­laat­ti.

Sit­ruu­nai­set lam­paan­kyl­jyk­set ja mint­tu-fe­ta­kas­ti­ke on her­kul­li­nen ja hel­pos­ti val­mis­tet­ta­va lam­mas­ruo­ka. Tar­joa li­suk­kee­na esi­mer­kik­si to­maat­ti­bul­gur­ri­sot­toa.

Mint­tu-ros­ma­rii­ni­ma­ri­noi­dut lam­paan si­sä­fi­leet ja vih­reä pes­to ovat hie­nos­tu­nut­ta tar­jot­ta­vaa.

Mais­tu­via lam­mas­ruo­kia ovat myös lam­mas­sas­li­kit eli lam­mas­var­taat ja to­maa­til­la täy­tet­ty lam­mas­mu­re­ke.

MARI HAR­JU­LA

KUVA UL­LA­MAI­JA HÄN­NI­NEN