Artikkeli

Pääsiäisen maukkaat lammasruoat

Mu­rea ja mau­kas lam­paan­li­ha kuu­luu mo­nen pää­si­äis­pöy­tään. Ma­ri­noin­ti li­sää mu­reut­ta ja an­taa li­hal­le ma­kua. Voi­mak­kaan ma­kui­sen lam­paan­li­han maus­teek­si so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti val­ko­si­pu­li ja yr­tit ku­ten ros­ma­rii­ni, tim­ja­mi, mint­tu, ore­ga­no ja sal­via.

Mu­rea ja mau­kas lam­paan­li­ha kuu­luu mo­nen pää­si­äis­pöy­tään. Ma­ri­noin­ti li­sää mu­reut­ta ja an­taa li­hal­le ma­kua.  Voi­mak­kaan ma­kui­sen lam­paan­li­han maus­teek­si so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti val­ko­si­pu­li ja yr­tit ku­ten ros­ma­rii­ni, tim­ja­mi, mint­tu, ore­ga­no ja sal­via.

 

Pe­rin­tei­seen pää­si­äis­pöy­tään kuu­luu usein val­ko­si­pu­lil­la ja yr­teil­lä maus­tet­tu rei­si­luul­li­nen lam­paan­pais­ti. Myös hu­na­ja-kah­vi­ma­ri­na­di  an­taa lam­paan­pais­til­le pi­kan­tin maun. Han­ki pa­kas­tet­tu pais­ti ajois­sa, kos­ka sen su­la­tus vie jou­lu­kin­kun lail­la ai­kaa.   Kyp­sen­nä pais­ti uu­nis­sa mie­dos­sa läm­mös­sä. Jos ha­lu­at si­säl­tä hie­man vaa­le­an­pu­nai­sen pais­tin, si­sä­läm­pö­ti­la saa jää­dä 65–70 as­tee­seen. Jos taas pi­dät täy­sin kyp­säs­tä pais­tis­ta, an­na si­sä­läm­pö­ti­lan nous­ta 75–80 as­tee­seen.   Pe­rin­tei­sen pais­tin si­jaan pää­si­äis­pöy­tään so­pii myös lam­paan mu­rea paah­to­pais­ti, joka val­mis­tuu no­pe­as­ti. Ko­kei­le esi­mer­kik­si lam­paan paah­to­pais­tia ja pap­ri­ka-ai­o­lia ja  jon­ka li­suk­keek­si so­pi­va pi­naat­ti­bul­gu­ri ja hal­lou­mi-par­sa­sa­laat­ti.  Mau­kas­ta tar­jot­ta­vaa on myös lam­paan paah­to­pais­ti ja ha­ris­sa­maus­te­voi, joka tar­jo­taan yrt­ti­ri­so­ton kera.   Paah­det­tu ka­rit­san kare  paah­de­taan uu­nis­sa ja tar­joil­laan kap­rik­sil­la ri­kas­te­tun mint­tu­pes­ton kera. Sit­ruu­nai­set lam­paan­kyl­jyk­set ja mint­tu-fe­ta­kas­ti­ke  on her­kul­li­nen ja hel­pos­ti val­mis­tet­ta­va lam­mas­ruo­ka.   Mint­tu-ros­ma­rii­ni­ma­ri­noi­dut lam­paan si­sä­fi­leet ja vih­reä pes­to ovat hie­nos­tu­nut­ta tar­jot­ta­vaa. Pu­na­vii­ni­lie­mes­sä me­he­vik­si hau­du­te­tut ka­rit­san­pot­kat  tar­jo­taan tim­ja­mil­la maus­te­tun ri­so­ton kera.    Mais­tu­via lam­mas­ruo­kia ovat myös lam­mas-ko­fy­a­var­taat  ja to­maa­til­la täy­tet­ty lam­mas­mu­re­ke.  

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ