Artikkeli

Päärynäpait ja konjak­ki­ker­ma­vaahto

Sekoita suola ja jauhot keskenään ja voi nyppimällä Lisää kylmä vesi, sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen jähmettyä kylmässä kelmulla peitettynä noin puoli tuntia...

(1 iso tai 8-10 pien­tä pai­ta)

3 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

3/4 tl suo­laa

200 g voi­ta

4 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

4-6 pää­ry­nää

1/2 dl so­ke­ria

1/2 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 1/2 rkl ka­ne­lia

1/2 tl jau­het­tua mus­kot­ti­päh­ki­nää

1/2 tl jau­het­tua nei­lik­kaa

2–3 rkl pe­ru­na­jau­ho­ja

Tar­joi­luun:

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

1 rkl to­mu­so­ke­ria

1 rkl kon­jak­kia

Vuo­kien voi­te­luun:

mar­ga­rii­nia tai voi­ta

Voi­te­luun:

1 muna

1. Se­koi­ta suo­la ja jau­hot kes­ke­nään ja voi nyp­pi­mäl­lä Li­sää kyl­mä vesi, se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si ja an­na sen jäh­met­tyä kyl­mäs­sä kel­mul­la pei­tet­ty­nä noin puo­li tun­tia.

2. Kuo­ri pää­ry­nät ja pois­ta sie­men­ko­dat. Kuu­ti­oi pää­ry­nät ja se­koi­ta nii­den jouk­koon so­ke­rit ja muut maus­teet.

3. Kau­li tai­ki­na ohu­ek­si le­le­vyk­si. Ota sii­tä pyö­re­äl­lä muo­til­la 8–10 kpl hal­kai­si­jal­taan noin 15 cm ym­py­rää. Pai­ne­le tai­ki­na­ym­py­rät voi­del­tui­hin alu­mii­ni­siin muf­fi­ni­vuo­kiin tai muf­fi­ni­pel­lin sy­ven­nyk­siin. Jaa täy­te vuo­kiin ja ri­pot­te­le täyt­teen pääl­le ai­na hie­man pe­ru­na­jau­ho­ja. Kau­li lop­pu tai­ki­na ohu­ek­si le­vyk­si ja tee sii­tä hal­kai­si­jal­taan noin 6 cm ko­koi­set kan­net pii­rail­le. Lai­ta kan­net pii­rai­den pääl­le ja ni­pis­tä sor­mil­la reu­nat hy­vin kiin­ni.

4. Voi­te­le kan­net mu­nal­la ja pis­te­le haa­ru­kal­la. Pais­ta 175 as­tees­sa noin 25 mi­nuut­tia.

5. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si ja maus­ta to­mu­so­ke­ril­la ja kon­ja­kil­la.

Vink­ki! Voit val­mis­taa myös yh­den ison pii­raan hal­kai­si­jal­taan noin 24-27 cm:n vuo­as­sa. Pais­ta pii­rak­kaa täl­löin en­sin 10 mi­nuut­tia 225 as­tees­sa, vä­hen­nä sit­ten läm­pöä ja pais­ta vie­lä 175 as­tees­sa noin tun­ti.