Artikkeli

Paahteinen valko­si­pu­li­keitto

Paahdettu valkosipuli antaa samettiselle keitolle ihanan maun.

4 an­nos­ta

1 an­nos paah­det­tu­ja val­ko­si­pu­lei­ta

1–2 sa­lot­ti­si­pu­lia

2–3 jau­hois­ta pe­ru­naa (esim.

Ro­sa­mun­da)

tilk­ka öl­jyä tai olii­vi­öl­jyä

4 dl val­ko­vii­niä

8 dl vet­tä

3 rkl ka­na­fon­dia

2 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

1–2 rkl tuo­ret­ta ra­kuu­naa

hie­non­net­tu­na

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Ruo­ho­si­pu­li­tah­na:

2 dl rans­kan­ker­ma

3 rkl tuo­ret­ta ruo­ho­si­pu­lia

hie­non­net­tu­na

tilk­ka sit­ruu­na­me­hua

lo­raus hu­na­jaa

ri­paus suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria

1. Val­mis­ta paah­de­tut val­ko­si­pu­lit tä­män oh­jeen mu­kaan.

2. Val­mis­ta li­säk­kee­nä tar­jot­ta­va ruo­ho­si­pu­li­tah­na se­koit­ta­mal­la kaik­ki ai­nek­set kes­ke­nään. An­na maus­tua vii­le­äs­sä.

3. Kuo­ri ja hie­non­na sa­lot­ti­si­pu­lit. Kuo­ri ja kuu­ti­oi pe­ru­nat.

4. Kuu­men­na öl­jy kat­ti­las­sa. Kuul­lo­ta si­pu­li­silp­pua ja pe­ru­na­kuu­ti­oi­ta sii­nä het­ken. Li­sää val­ko­vii­ni ja kie­hau­ta. Li­sää vesi ja

ka­na­fon­di. Kuu­men­na kie­hu­vak­si ja an­na kie­hua mie­dol­la läm­möl­lä 10–15 mi­nuut­tia, kun­nes pe­ru­nat ovat peh­men­neet.

5. Pu­ris­ta paah­de­tuis­ta val­ko­si­pu­leis­ta peh­men­neet kyn­net kei­ton jouk­koon.

6. So­seu­ta keit­to sau­va­se­koit­ti­mel­la.

7. Li­sää ker­ma ja lo­put maus­teet ja kuu­men­na kie­hu­vak­si.

8. Tar­joa ruo­ho­si­pu­li­tah­nan kera.