Artikkeli

Mad & Bo­lig kään­nös Miia Vä­hä­hyyp­pä

Toi­mit­ta­nut An­na Kris­te­ri

Koti ja keit­tiö 10/2016

Paahdettua valkosipulia ja rapeita ruisleipälastuja

Paahdettu valkosipuli sopii lisukkeeksi, salaatin joukkoon tai mausteeksi kastikkeeseen.

4 an­nos­ta

4–6 ko­ko­nais­ta, tuo­ret­ta val­ko­si­pu­lia

10 ok­saa tuo­ret­ta tim­ja­mia

3 rkl olii­vi­öl­jyä10 ko­ko­nais­ta mus­ta­pip­pu­ria

2 rkl ome­na­vii­nie­tik­kaa

1 rkl kar­ke­aa me­ri­suo­laa

50 g gou­daa tai muu­ta ko­vaa juus­toa (par­me­saa­nia tai pe­co­ri­noa)

Ra­pe­at ruis­lei­pä­las­tut:

16–20 ohut­ta ruis­lei­pä-vii­pa­let­ta

2 rkl olii­vi­öl­jy­ä­me­ri­suo­laa

1. Lai­ta ko­ko­nai­set val­ko­si­pu­lit uu­ni­vuo­kaan. Kaa­da pääl­le öl­jy, etik­ka, tim­ja­mi, pip­pu­ri ja suo­la. Pais­ta val­ko­si­pu­le­ja 150 as­tees­sa noin 45–50 mi­nuut­tia, tai kun­nes ne ovat kul­lan­kel­tai­sia ja peh­mei­tä. Nos­ta val­ko­si­pu­lit uu­nis­ta ja an­na jääh­tyä 10 mi­nuut­tia.

2. Val­mis­ta ra­pe­at ruis­lei­pä­vii­pa­leet. Aset­te­le lei­vät lei­vin­pa­pe­ril­le ja ri­pot­te­le pääl­le olii­vi­öl­jyä ja me­ri­suo­laa. Pais­ta lei­piä 170 as­tees­sa kym­me­ni­sen mi­nuut­tia, tai kun­nes lei­vät ovat ra­pei­ta. An­na jääh­tyä.

3. Tar­joi­le val­ko­si­pu­lit juus­to­las­tu­jen ja lei­pä­vii­pa­lei­den kera. Tar­koi­tus on murs­ka­ta val­ko­si­pu­lia haa­ru­kal­la ruis­lei­pä­vii­pa­leen pääl­le.