Artikkeli

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Paahdettu valkosuklaa-puolukkakakku ansaitsee paikkansa juhlapöydässä

Täytekakun leipominen vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta vaivannäkö palkitaan, sillä limetillä maustetun kirpeän puolukkamoussen ja paahdetun valko­suk­laa­kuor­rutteen makuliitto on yksinkertaisesti ihana. Rento kinuskiputous kruunaa luomuksen.

Paah­det­tu val­ko­suk­laa-puo­luk­ka­kak­ku

2 h + te­key­ty­mi­nen 4–6 h . haas­ta­va . 30 e

12–15 an­nos­ta

Poh­ja:

4 ka­nan­mu­naa

2 dl so­ke­ria

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

50 g su­la­tet­tua voi­ta

Voi­te­luun:

2 tl mar­ga­rii­nia

3 rkl korp­pu­jau­ho­ja

Puo­luk­ka­mous­se:

2 lii­va­te­leh­teä

200 g su­la­tet­tua pa­kas­te­puo­luk­kaa

250 g mas­car­po­nea

1 dl so­ke­ria

1 li­me­tin mehu ja raas­tet­tu kuo­ri

2 dl kuo­hu­ker­maa

Paah­det­tu val­ko­suk­laa­kuor­ru­tus:

300 g val­ko­suk­laa­ta

3 dl kuo­hu­ker­maa

Ki­nus­ki:

1 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 rkl voi­ta

ri­paus suo­laa

Ko­ris­teek­si:

fud­ge-ma­kei­sia, ma­ca­ron-lei­vok­sia, puo­luk­kaa, tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

1. Ase­ta lei­vin­pa­pe­ri­ark­ki ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jan ja reu­no­jen vä­liin. Voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta vuo­an reu­nat.

2. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si, vaa­le­ak­si vaah­dok­si. Se­koi­ta jau­hot ja lei­vin­jau­he kes­ke­nään kul­hos­sa. Nos­te­le muna-so­ke­ri­vaah­don jouk­koon jau­ho­se­os ja su­la­tet­tu voi vuo­ro­tel­len nuo­li­jal­la nos­tel­len. Kaa­da tai­ki­na kak­ku­vuo­kaan.

3. Pais­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 35 mi­nuut­tia, kun­nes kak­ku hie­man ir­toi­lee vuo­an reu­noil­ta. Var­mis­ta kyp­syys vie­lä cock­tail­ti­kul­la. Pis­tä cock­tail­tik­ku kak­ku­poh­jaan: jos tai­ki­naa ei tar­tu tik­kuun, on kak­ku kyp­sä. An­na kak­ku­poh­jan jääh­tyä vuo­as­sa puo­li­sen tun­tia. Ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta leik­kuu­lau­dal­le.

4. Lai­ta puo­luk­ka­mous­sen lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen peh­me­ne­mään 5 mi­nuu­tik­si. Va­lu­ta su­la­neet puo­lu­kat sii­vi­läs­sä ja kip­paa kul­hoon. Li­sää mas­car­po­ne, so­ke­ri ja hy­vin pes­tyn li­me­tin raas­tet­tu kuo­ri. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Nos­te­le puo­luk­ka­se­ok­seen. Kuu­men­na li­me­tin mehu. Pu­ris­ta jouk­koon lii­va­te­leh­det ja se­koit­te­le, kun­nes lii­vat­teet ovat su­la­neet. Kaa­da lii­va­te­se­os ohu­e­na nau­ha­na puo­luk­ka­mous­seen koko ajan se­koi­tel­len.

5. Leik­kaa kak­ku sa­ha­lai­tai­sel­la veit­sel­lä kol­meen osaan. Ko­koa kak­ku ir­to­poh­ja­vuo­kaan, jos­sa kak­ku­poh­ja lei­vot­tiin. Ase­ta ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jan ja reu­no­jen vä­liin lei­vin­pa­pe­ri­ark­ki. Nos­ta ku­pe­rak­si ko­hon­nut pääl­lim­mäi­nen kak­ku­le­vy vuo­kaan alim­mai­sek­si leik­kuu­pin­ta ylös­päin. Le­vi­tä pääl­le puo­let puo­luk­ka­mous­ses­ta. Nos­ta pääl­le kes­kim­mäi­nen kak­ku­le­vy, täy­tä lo­pul­la mous­sel­la. Ase­ta täyt­teen pääl­le kol­mas kak­ku­le­vy. Nos­ta kak­ku­vuo­ka pei­tet­ty­nä jää­kaap­piin te­key­ty­mään vä­hin­tään 4 tun­nik­si.

6. Val­mis­ta kuor­ru­tus. Aset­te­le val­ko­suk­laa­le­vyt uu­ni­vuo­kaan vie­ri vie­reen. Paah­da 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia, kun­nes suk­laa on kau­niin rus­ke­aa. Val­vo paah­tu­mis­ta, sil­lä suk­laa pa­laa no­pe­as­ti.

7. Kaa­da val­ko­suk­laa kul­hoon. Kuu­men­na kuo­hu­ker­ma ja li­sää suk­laa­su­lan jouk­koon. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Nos­ta jää­kaap­piin jääh­ty­mään vä­hin­tään pa­rik­si tun­nik­si. Vat­kaa kuoh­ke­ak­si.

8. Val­mis­ta ki­nus­ki. Mit­taa kat­ti­laan kuo­hu­ker­ma ja fa­rii­ni­so­ke­ri. Kei­tä hil­jal­leen po­ris­ten noin 6 mi­nuut­tia, kun­nes seos on ki­nus­ki­mais­ta. Se­koi­ta jouk­koon voi ja ri­paus suo­laa. An­na jääh­tyä jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään tun­nin.

9. Nos­ta kak­ku tar­joi­lu­va­dil­le. Ta­soi­ta ka­kun reu­nat veit­sel­lä, jos mous­sea on pur­su­nut reu­no­jen yli. Le­vi­tä ka­kun pääl­le ja reu­noil­le val­ko­suk­laa­kuor­ru­tus­ta. Va­lu­ta ka­kun pääl­le lä­hel­le reu­naa ki­nus­kia niin, et­tä se va­luu reu­noil­ta.

10. Ko­ris­te­le fud­ge-ma­kei­sil­la, ma­ca­ro­neil­la, tuo­reel­la ros­ma­rii­nil­la ja puo­lu­koil­la.

Vink­ki!

Voit val­mis­taa val­ko­suk­laa­kuor­rut­teen ja ki­nus­ki­kas­tik­keen jää­kaap­piin te­key­ty­mään yh­tä ai­kaa täy­te­tyn ka­kun kans­sa, jol­loin ka­kun vii­meis­te­ly käy hel­pos­ti.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ