Artikkeli
Ohuista omenaviipaleista syntyy kaunis ruusupiirakka helposti. Pohja on mehevä mantelimassan ansiosta.

Ohuista omenaviipaleista syntyy kaunis ruusupiirakka helposti. Pohja on mehevä mantelimassan ansiosta.

Martti Järvi

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Omena­ruu­su­pii­ra­kassa maistuu mantelimassa

Omenaviipaleet asettuvat kauniiksi ruusuiksi piirakan pinnalle, kun niitä kuumentaa hetken mikrossa.

Ohuista omenaviipaleista syntyy kaunis ruusupiirakka helposti. Pohja on mehevä mantelimassan ansiosta.

Ohuista omenaviipaleista syntyy kaunis ruusupiirakka helposti. Pohja on mehevä mantelimassan ansiosta.

Martti Järvi

Ome­na­ruu­su­pii­rak­ka

45 min . help­po . 8 e

6–8 an­nos­ta

150 g man­te­li­mas­saa

75 g voi­ta

¾ dl so­ke­ria

1 ka­nan­mu­na

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

4 pien­tä ome­naa

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 tl ka­ne­lia

¼ tl mus­kot­ti­päh­ki­nää

1 dl ki­nus­ki­kas­ti­ket­ta

Va­nil­ja­rah­ka­vaah­to:

1 dl vaah­tou­tu­vaa va­nil­ja­kas­ti­ket­ta

1 dl mai­to­rah­kaa

1. Pa­loit­te­le man­te­li­mas­sa ja huo­neen­läm­pöi­nen voi kul­hoon. Li­sää so­ke­ri. Vat­kaa säh­kö­vat­kai­mel­la ta­sai­sek­si. Li­sää ka­nan­mu­na. Vat­kaa se­kai­sin. Li­sää jau­hot ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Pai­ne­le tai­ki­na pii­rak­ka­vuo­kaan.

2. Pese ome­nat ja pois­ta sie­men­ko­dat. Leik­kaa ome­nat puo­lik­si ja edel­leen ohuik­si loh­koik­si. Pu­ris­ta loh­koil­le tilk­ka sit­ruu­na­me­hua. Peh­men­nä ome­na­loh­ko­ja mik­ros­sa täy­del­lä te­hol­la 1–2 mi­nuut­tia. Riit­tää, et­tä ome­na­loh­kot hie­man not­kis­tu­vat peh­meik­si. Aset­te­le ome­na­loh­kot pii­rak­ka­poh­jan pääl­le ruu­suik­si. Ri­pot­te­le pääl­le ka­ne­lia ja mus­kot­ti­päh­ki­nää. Va­lu­ta pääl­le vie­lä puo­let ki­nus­ki­kas­tik­kees­ta.

3. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 30 mi­nuut­tia, kun­nes pii­ra­kan reu­nat ovat kau­niin rus­ke­at. Va­lu­ta val­miin ome­na­pii­ra­kan pääl­le lo­put ki­nus­ki­kas­tik­kees­ta.

4. Vaah­do­ta va­nil­ja­kas­ti­ke kuoh­ke­ak­si. Se­koi­ta jouk­koon mai­to­rah­ka ja vat­kaa ta­sai­sek­si vaah­dok­si.

5. Tar­joi­le pii­ra­kan kans­sa rah­ka­vaah­toa tai va­nil­ja­jää­te­löä.