Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 08/06

Oliver Krullan Aprikoosinen karamelli-kermakakku

Yhdistä jauhot, leivinjauho ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos siivilän läpi sokeri-munavaahtoon...

(8:lle)

5 mu­naa

run­sas 2 dl so­ke­ria

30 g voi­ta su­la­tet­tu­na

2 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 rkl va­nil­ja­so­ke­ria

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1 sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

Täy­te:

1 3 /4 dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

2 1/2 dl mai­toa

6 lii­va­te­leh­teä

2 1/2 dl kuo­hu­ker­maa

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Ko­ris­te­luun:

1 kg tuo­rei­ta, kuo­rit­tu­ja, höy­ry­tet­ty­jä ap­ri­koo­se­ja

tai 2 tlk (à 425/240 g va­lu­tet­tu­ja säi­ly­ke­ap­ri­koo­se­ja

1 dl hyy­te­lö­so­ke­ria

2 dl vet­tä

2 dl man­te­li­las­tu­ja

1. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri.

2. Yh­dis­tä jau­hot, lei­vin­jau­ho ja va­nil­ja­so­ke­ri. Li­sää jau­ho­se­os sii­vi­län läpi so­ke­ri-mu­na­vaah­toon. Li­sää sit­ruu­nan­kuo­ri­raas­te ja nos­te­le seos ta­sai­sek­si. Li­sää jääh­ty­nyt voi­su­la.

3. Ku­moa tai­ki­na hy­vin voi­del­tuun ja korp­pu­jau­ho­tet­tuun vuo­kaan. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 200 as­tees­sa noin 25 mi­nuut­tia, tar­kis­ta kyp­syys ti­kul­la.

4. Pane pan­nul­le puo­let so­ke­ris­ta ja kuu­men­na mie­dol­la läm­möl­lä se­koi­tel­len, kun­nes so­ke­ri su­laa ja muut­tuu rus­ke­ak­si. Varo polt­ta­mas­ta so­ke­ria.

5. Li­sää pan­nul­le vesi ja kei­tä hil­jal­leen, kun­nes seos on pak­sua sii­rap­pia.

6. Pane lii­vat­teet li­ko­a­maan kyl­mään ve­teen.

7. Kaa­da jääh­ty­nyt ka­ra­mel­li­sii­rap­pi pyö­re­ään me­tal­li­kul­hoon ja li­sää mai­to, kel­tu­ai­set, va­nil­ja­so­ke­ri ja lop­pu so­ke­ri.

8. Pane ka­ra­mel­li-mai­to­se­os­kul­ho isom­man, kie­hu­val­la ve­del­lä täy­te­tyn kat­ti­lan pääl­le lie­del­le ja se­koi­ta koko ajan. Nos­ta seos si­vuun heti sen kie­hah­det­tua ja li­sää kui­vik­si pu­ris­te­tut, peh­men­neet lii­vat­teet.

9. An­na jääh­tyä ja pane vii­le­ään vä­hin­tään puo­lek­si tun­nik­si.

10. Vaah­do­ta ker­ma ja li­sää ka­ra­mel­li- mai­to­se­os.

11. Hal­kai­se jääh­ty­nyt kak­ku kah­tia. Pane toi­nen poh­ja­le­vy lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyn ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le ja le­vi­tä sen pääl­le noin kol­me nel­jä­so­saa ka­ra­mel­li­ker­mas­ta.

12. Nos­ta pääl­le toi­nen poh­ja­le­vy ja le­vi­tä pin­nal­le ker­ma­se­os­ta. Sääs­tä hiu­kan ker­mas­ta ka­kun si­vuil­le.

13. Sul­je ir­to­poh­ja­vuo­ka ja aset­te­le pääl­le sii­vi­läs­sä kui­vik­si va­lu­te­tut ap­ri­koo­sit.

14. Val­mis­ta hyy­te­lö­so­ke­ri pa­ke­tin oh­jeen mu­kaan ja va­le­le se­os­ta ap­ri­koo­sien pääl­le.

15. Pei­tä kak­ku­vuo­ka ja pane kak­ku pa­kas­ti­meen puo­lek­si tun­nik­si.

16. Pois­ta ir­to­poh­ja­vuo­ka ja le­vi­tä lop­pu ker­ma ka­kun si­vuil­le. Ko­ris­te­le si­vut paah­de­tuil­la man­te­li­las­tuil­la ja ase­ta tar­jol­le. Nau­ti ai­don wie­ni­läi­sen jää­te­lö­kah­vin

kans­sa.

Vink­ki! Voit val­mis­taa ka­kun myös val­miis­ta kak­ku­poh­jis­ta ja tuo­reis­ta mar­jois­ta, ku­ten man­si­kois­ta tai va­del­mis­ta.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ