Teksti Mari Harjula
Kuva Arsi Ikäheimonen
Koti ja puutarha 3/2013
Mäntsälän mehustamolla valmistetaan kylmäpuristettua omena- ja marjamehua tuoreista raaka-aineista ja pakastemarjoista. Mehustamon omistajat Taru Osma ja Timo Ylisirviö antavat vinkit mehun tekemiseen.
Miten kylmäpuristettu mehu valmistetaan?
Raaka-aineet murskataan ja puristetaan. Koska käytetään matalia lämpötiloja eikä mehua keitetä, kaikki vitamiinit ja raaka-aineiden aito maku säilyvät eikä C-vitamiinilisää tarvita. Mehun saantoprosentti on parempi kuin höyrystämällä valmistetun. Keskimäärin yhdestä omenakilosta saa mehua 6–7 desiä ja marjakilosta 8–9 desiä. Kylmäpuristetun mehun laimennussuhde on mehusta riippuen yksi osa mehua ja 6–8 osaa vettä.
Mitä tuotteita kylmäpuristusmenetelmällä voi mehustaa?
Valmistamme mehua omenoista ja marjoista. Myös marja-aroniasta saa ravinteikasta mehua. Minimimäärä raaka-aineille on viisi kiloa.
Milloin omenat ja marjat kannattaa poimia mehustettavaksi?
Hieman raa’asta tai juuri kypsyneestä omenasta saadaan laadukkaampaa mehua kuin ylikypsästä omenasta. Kypsä omena on luunkova, puusta kerätty omena. Omia aikojaan maahan pudonneet omenat ovat ylikypsiä. Sama pätee marjoihin: ne kannattaa kerätä ja mehustaa juuri ja juuri kypsinä. Satokaudella kypsymisaika on hyvä ennakoida, sillä mehustusjonot voivat olla jopa viikkoja.
Voiko myös pakastetut marjat mehustaa?
Marjat voi mehustaa myös pakastettuna. Jäätyminen rikkoo marjan pektiiniä, jolloin mehu irtoaa paremmin. Ennen mehustettavaksi tuomista marjat tulee siirtää sankoon tai saaviin ja antaa sulaa huoneenlämmössä vuorokauden.
Onko mehu hyvä sokeroida tai pastöroida?
Makuasia. Joissain mehuissa, kuten mansikkamehussa, väri säilyy hieman paremmin, kun se sokeroidaan. Pastöroinnissa mehu kuumennetaan yli 80 asteeseen, jolloin hiivat ja homeet poistuvat ja mehu säilyy pidempään.
Mitä mehustaminen maksaa?
Marjojen mehustaminen maksaa 1,85 euroa per kilo ja omenien mehustaminen 1,40 euroa kilolta. Hintaan sisältyy työ, pastörointi ja sokerointi.
Minkälaisia pulloja kannattaa käyttää?
Halutessaan voi tuoda omat pullot tai ostaa täältä. Pullojen pitää olla puhtaita ja kuivia. Pestyjä pulloja tulisi säilyttää huoneenlämmössä ilman korkkia, jotta ilma ei ummehdu pulloihin eikä hometta muodostu. Kun säilytät pullot suljetussa pahvilaatikossa, niihin ei kerry pölyä. Omenatuoremehulle sopivat myös muovipullot, mutta marjamehu olisi hyvä säilöä lasipulloihin.
Kauanko kylmäpuristettu mehu säilyy?
Tuore omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Suuret määrät omena- ja marjamehua on hyvä pakastaa tai pastöroida. Pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössä avaamattomana jopa vuoden. Pastöroimaton pakastettu mehu säilyy avattuna jääkaapissa muutaman vuorokauden. Pastöroitu marjamehu säilyy avattuna jääkaapissa reilun kuukauden, pastöroitu omenamehu jopa viikkoja. Avatussa hanapakkauksessa pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössäkin eikä ala käydä.
Mitä mehuja tilausvalikoimassanne on?
Valmistamme myyntiin mehuja metsä- ja puutarhamarjoista sekä kuivattuja marjarouheita.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2