Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Länsi- ja itäikkunat ovat monille amppelikasveille sopivan lempeitä valoltaan.
Monet amppelissa kasvavat kasvit ovat trooppisten metsien maanpeittäjiä, puunrunkoja kiipeäviä kasveja tai puunrunkoja ja oksien hankoja vehreyttäviä päällyskasveja. Ne viihtyvät kotiolosuhteissa yleensä valoisilla hajavalon paikoilla. Länsi- ja itäikkunat tarjoavat lempeämpää valoa kuin eteläikkunan paiste.
Osa kasveista sietää myös vähän varjoisampia olosuhteita, esimerkiksi pohjoisen ikkunan äärellä. Vähässä valossa selviää esimerkiksi hopeaköynnös.
Suorassa etelävalossa viihtyviä rentokasvuisia viherkasveja on vähemmän. Mehikasveista sellaisia ovat muun muassa aasinmaksaruoho ja herttamesilehti.
Monet hajavalon kasvit, esimerkiksi posliinikukat selviävät myös eteläikkunalla, kun saavat tarpeeksi usein kastelua.
Mikäli kasveja sijoitetaan sisemmälle huoneeseen, esimerkiksi kirjahyllyyn, kannattaa alkuun tarkkailla kasvien viihtymistä. Jos valo ei tunnu riittävän, kasveille voi hankkia päivänvalo- tai kasvivalaisimen, jonka avulla ne selviävät hämärästä vuodenajasta paremmin.
Ahkera kukkimaan
Pikkuposliinikukka Hoya bella on ahkera kasvamaan ja kukkimaan. Sen lehdet ovat raikkaan vihreät ja pienemmät kuin useimmilla posliinikukilla. Valoisassa hajavalossa ja säännöllisesti kasteltuna ja lannoitettuna pikkuposliinikukka palkitsee kasvattajansa ahkeralla kukinnalla. Kukinnon yksittäiset kukat tuovat nuppuisena mieleen valkoisen tähtiryppään. Kun kukat aukeavat, paljastuu keskeltä pinkki tähti.
Pienen tilan vihreä piristys
Jos tila on pieni tai kattokoukkua ei ole mahdollista laittaa, ripusta siro ja keveä ilmakasviamppeli vaikka verhotankoon. Käsintehtyyn keramiikka-amppeliin voi sujauttaa yhden tai kaksi ilmakasvia, jotka eivät multaa kaipaa. Ilmakasvit uppokastellaan 1–2 viikon välein riippuen paikan valo- ja kosteusolosuhteista. Kun kastelet ilmakasveja, laita ne kädenlämpöiseen veteen noin 20–30 minuutiksi ja anna kasvien imeä lehtiinsä vettä. Ravistele ja laita kuivumaan esimerkiksi pyyhkeen päälle. Kuvassa Tillandsia capitata ja Tillandsia pohliana.
Ripusta renkaisiin
Metallirenkaista koostuva rengasamppeli sopii kookkaalle ilmakasvien kuningattarelle, salvadorintillandsialle Tillandsia xerographica tai ruukkuun istutetulle viherkasville, kuten rennosti laskeutuvalle himalajanposliinikukalle Hoya linearis. Tillandsiat ja himalajanposliinikukka viihtyvät valoisalla hajavalon paikalla. Kahdesta tai useasta samanlaisesta amppelista syntyy näyttävä kokonaisuus.
Pieni vihreä maailma
Viherkasvikeidas lasipallossa kutsuu ihailemaan vihreän eri vivahteita. Istuta suureen lasipalloon kosteassa viihtyviä lajeja, kuten pieniä saniaisia ja pitsilehtiä. Pyöreälehtinen lankaköynnös laskeutuu putouksena pallon suulta. Se viihtyy kosteassa ja viileässä tilassa. Lankaköynnöksen sijaan laskeutuvaksi kasviksi voi istuttaa murattia. Laita pallon pohjalle ruukkusorasta salaojitus, jonka päälle lisäät vähän multaa. Voit varovasti poistaa paakuista ylimääräistä multaa ja jakaa taimia, jotta saat monipuolisesti eri lajeja mukaan. Valoa saa olla runsaasti, mutta ei suoraa paahdetta.
Vihreää verhoa
Viherverho-amppelilaatikkoon sujahtaa useampi viherkasvi, joiden riippuvat versot luovat kasviverhomaista tunnelmaa. Erilaiset posliinikukat tuovat istutukseen vaihtelua. Tässä on kapealehtistä, rennosti laskeutuvaa himalajanposliinikukkaa Hoya linearis, kapealehtinen Hoya wayetii ja Dark Red -isoposliinikukka Hoya carnosa. Amppelikasveja voi sijoittaa myös korkeisiin ruukkuihin ryöppyämään esimerkiksi hyllyltä. Iittalan Nappula-ruukussa kasvava pussiköynnöksiin kuuluva Dischidia ruscifolia rönsyää sopivasti korkean ruukun reunan yli. Kasvi ilahduttaa sydämenmuotoisilla lehdillä, mutta voi myös kukkia valkoisin kukin. Mustassa käsindreijatussa Uniikki-ruukussa kasvaa posliinikukka Hoya curtisii.
Itäikkunan kuningatar
Päällyskasvina kasvava lehtikaktus Selenicereus chrysocardium nauttii hajavaloisasta kasvupaikasta. Varaa sille esimerkiksi itäikkunalta paikka, jossa se saa aamuauringon säteet, mutta on suurimman osan päivästä ilman suoraa paistetta. Pääsääntöisesti lehtikaktukset selviävät asuintilojen niukassa valossa melko hyvin. Tälle kaktukselle on tärkeää tarjota ilmava kasvualusta, joten sekoita viherkasvimultaan reilusti viherkasvisoraa, ruukkusoraa ja orkideamultaa. Lehtikaktus ei tarvitse isoa ruukkua, sillä nämä kasvit ovat tottuneet elämään puiden rungoilla, jossa niiden kasvualusta on olematon. Pienessä ruukussa kasvaa mehikasvimainen herttaköynnös eli herttalyhty Ceropegia woodii.
Näin kiinnität amppelin oikein: 5 neuvoa
1. Huomioi kattomateriaali ja pyri löytämään kattorakenteiden juoksut, jotta reiän saa porattua puuhun tai muuhun kantavaan palkkiin.
2. Jos ruukku on painava, varaa koukun lisäksi kattomateriaalille sopiva alligaattoriproppu, joka varmistaa pitävyyden.
3. Käytä betonille sopivaa alligaattoriproppua ja iskuporakonetta.
4. Koukun voi kiinnittää myös ikkunanpieltä kehystävään listaan.
5. Kevyimmät amppelit voi ripustaa myös tukevaan verhotankoon.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2