Artikkeli

Näin mitoitat tarjoilun oikein

Näin va­raat so­pi­vas­ti ruo­kaa ja juo­maa nou­to­pöy­tään.

Va­raa nou­to­pöy­tään ruo­kaa yh­teen­sä noin 300-400 gram­maa vie­ras­ta koh­den. Mitä use­am­pia ruo­ka­la­je­ja on tar­jol­la, sitä vä­hem­män yh­tä laa­tua ku­luu. Oh­jeis­tuk­sem­me avul­la saat ruu­an riit­tä­mään et­kä va­raa sitä myös­kään lii­kaa.

 

RUO­AT JA JÄL­KI­RUO­AT / VIE­RAS

Al­ku­ruo­ka­keit­toa noin 2 dl

Al­ku­ruo­ka­sa­laat­tia 100 g tai 1 1/2 dl

He­del­mä­sa­laat­tia noin 1 1/2– 2 dl

Juus­to­tar­jot­ti­mel­le 2-4 juus­to­la­jia, ku­ta­kin 20-40 g

Jää­dy­ket­tä tai jää­te­löä noin 100 g tai 2 dl

Kei­tet­ty­jä pe­ru­noi­ta 2 kpl

Kyl­miä li­ha­leik­ke­lei­tä yh­teen­sä 50 g

Kyp­sää, luu­ton­ta, läm­min­tä li­haa 50-75 g

Laa­tik­ko­ruo­kia noin 1 1/2 dl

Lei­vän le­vi­tet­tä 2 rkl

Li­ha­kas­ti­ket­ta 150-200 g

Li­sä­ke- tai jäl­ki­ruo­ka­kas­ti­ket­ta 1/2–1 dl

Li­sä­ke­rii­siä 1/2 dl, raa­ka­pai­no

Luul­lis­ta li­haa 100-150 g, raa­ka­pai­no

Luu­ton­ta li­haa noin 100 g, raa­ka­pai­no

Mous­sea noin 1 1/2-2 dl

Mu­re­ke pää­ruo­ka­na 100-150 g, osa­na al­ku­ruo­kaa noin 50 g

Pas­taa 3/4 dl tai noin 40 g, raa­ka­pai­no

Pa­tei­ta 30-50 g

Pe­rat­tua ka­laa 100-150 g, raa­ka­pai­no

Per­kaa­ma­ton­ta ka­laa noin 200 g, raa­ka­pai­no

Pe­ru­na­vuo­kaa, -pais­tos­ta tai –so­set­ta 200 g

Pää­ruo­ka­keit­toa noin 4 dl

Pää­ruo­ka­sa­laat­tia 200 g tai noin 3 dl

Sa­laa­tin­kas­ti­ket­ta 1-2 rkl

Savu- ja suo­la­ka­laa 50 g

Sil­liä ja ma­ri­noi­tu­ja si­la­koi­ta 30 g/vie­ras

Va­nu­kas­ta noin 1 1/2–2 dl

Vi­han­nek­sia ja kas­vik­sia li­säk­kee­nä 75–100 g

Voi­lei­piä ai­no­a­na ruo­ka­na 3 kpl

Voi­lei­pä­kak­kua 1–2 cm:n pala

LEI­VON­NAI­SET

Kää­re­tort­tu, pul­la­pit­ko ja kah­vi­kak­ku 1 vii­pa­le/vie­ras.

Pul­la­pit­ko = 25 vii­pa­let­ta.

Pul­lak­rans­si = 50 vii­pa­let­ta.

Kää­re­tort­tu = 15-20 vii­pa­let­ta.

Yk­si kui­va­kak­ku = 25-30 vii­pa­let­ta.

Pik­ku­lei­piä 1-2 kpl/laji/vie­ras, lap­sil­le enem­män.

Pul­lia tai mui­ta ma­kei­ta lei­von­nai­sia 1 kpl/vie­ras.

Lei­vok­sia ja suo­lais­ta pii­rak­kaa 1 pala/vie­ras.

Uu­ni­pan­nul­li­nen = 25-30 pa­laa

Pyö­reä pii­ras- tai tort­tu­vuo­ka = 8-16 pa­laa.

Säm­py­löi­tä 1 kpl/vie­ras.

Lei­pää 1-2 vii­pa­let­ta/vie­ras.

Puo­len lit­ran tai­ki­nas­ta val­mis­tuu 20-30 säm­py­lää tai 40 ka­te­lei­pää.

Täy­te­kak­ku: 4 mu­nan täy­te­kak­ku 10-15 vie raal­le, 6 mu­nan täy te­kak­ku 20 vie­raal­le.

JUO­MAT

Kuo­hu­vii­niä tai samp­pan­jaa noin 1 dl / vie­ras. Yk­si kuo­hu­vii­ni­pul­lo (0,75 l) = 6-7 la­sil­lis­ta.

Ruo­ka­juo­mak­si 2 la­sil­lis­ta (á 12-16 cl) vii­niä / vie­ras. Yk­si vii­ni­pul­lo (0,75 l) = 5-6 la­sil­lis­ta.

Jäl­ki­ruo­ka­vii­niä 1 la­sil­li­nen (8 cl)/vie­ras. Yk­si pul­lo (0,75 l) = noin 9 la­sil­lis­ta.

Vä­ke­viä juo­mia ku­ten kon­jak­kia ja li­köö­riä 1 an­nos (4 cl) / vie­ras. Yk­si pul­lo (0,7 l) = noin 18 la­sil­lis­ta.

Ki­ven­näis­vet­tä, mai­toa, ko­ti­kal­jaa tai me­hua ruo­ka­juo­ma­na 3-4 dl/vie­ras.

Boo­lin pe­ru­san­nos on 1 dl/vie­ras. Ku­lu­tus las­ke­taan: en­sim­mäi­sen tun­nin ai­ka­na 2 an­nos­ta/vie­ras ja seu­raa­vien tun­tien ai­ka­na 1 an­nos/vie­ras.

KAH­VI JA TEE

Kah­via ja tee­tä 2 ku­pil­lis­ta / vie­ras. 1 kg = 100 ku­pil­lis­ta kah­via = 50 vie­raal­le.

Pa­la­so­ke­ria 200 g / 10 vie­ras­ta. Muis­ta ma­keu­tu­sai­ne.

Kah­vi­mai­toa noin 3 dl/10 vie­ras­ta ja ker­maa noin 2 dl/10 vie­ras­ta.

 

TEKS­TI MARI HAR­JU­LA KUVA KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA