Johanna Vireaho
Puutarha
Sipoossa, 5 000 neliömetriä.
Puutarhaa hoitavat
Muotoilija ja Noki-tuotteiden suunnittelija Elina Korkala ja yrittäjä Samuli Heikkilä.
Selkeälinjaisen talon tyyli toistuu puutarhassa. Linja ovat suoria, tunnelma rauhallinen.
Hanna Marttinen
Maalaismaisemien ja laajojen peltojen laidalta erottuu valkoinen, selkeälinjainen puutalo. Sen pihapiirissä vallitsee kaunis ja harmoninen tunnelma. Katse kiinnittyy valkoisiksi käsiteltyihin viljelylaatikoihin ja mustaan kasvihuoneeseen. Valkoisen ja mustan liitto pehmenee runsaalla vihreällä.
– Keittiötarha kasvihuoneineen on puutarhamme helmi, kertoo muotoilija Elina Korkala.
Elina ja hänen miehensä Samuli Heikkilä löysivät tontin reilut kymmenen vuotta sitten. He olivat kodin-
etsintäreissulla Porvoossa. He päättivät samalla tutkailla netistä paria muutakin kohdetta. Sipoo ei ollut heidän mielessään, mutta kaunis maisema auringonlaskun aikaan lumosi.
– Emme varsinaisesti olleet miettineet myöskään talon rakentamista. Ajoimme onnellisina kotiin ja teimme tarjouksen tontista. Yhtäkkiä huomasimme omistavamme tontin, Elina kertoo.
Taloa rakennettiin pitkästä tavarasta itse. Kaksi vuotta kestäneen rakentamisen aikana Elina jo haaveili puutarhasta. Hän kuljetti Samulin mummon ja äidin perennoja pohjoisesta ja teki väliaikaisia perennapenkkejä.
Punaiset silkkiunikot tuovat väriä ja kauneutta. Ne ovat saaneet kylväytyä itsekseen ja kasvaa puolivilleinä keittiötarhan laatikoissa ja käytävillä.
Hanna Marttinen
Siisti keittiötarha kasvaa laatikoissa
Piha-alue tasattiin ja kylvettiin nurmikoksi. Rajalle Elina ja Samuli istuttivat kuusiaidan suojaamaan pihaa tuulelta. Viljapeltojen viereen pensasaidaksi pariskunta valitsi kotimaista kuusta. Tuija ei Elinan mielestä sovi perinteiseen maalaismaisemaan.
– Halusin helppohoitoisuutta ja suoria linjoja, jotta nurmikko on vaivaton leikata. Graafiset muodot miellyttävät minua. Meillä ei ole puutarhassa runsaasti maaston muotoja, mutta halusin silti suoralinjaisuutta avaraan ulkotilaan.
Keittiötarhaan Elina ja Samuli rakensivat viljelylaatikot. Samalla tuli testatuksi Samulin vaarin häälahjaksi antama sirkkeli. Laatikoihin käytettiin talon ylijääneitä ulkolautoja. Kaikkiaan 13 laatikkoa maalattiin ulkoa valkoisiksi.
– Minulle esteettisyys on tärkeää. Halusin, että keittiötarha näyttää siistiltä ja huolitellulta, ja on kaiken lisäksi helppohoitoinen, Elina toteaa.
Värit ja muodot ovat tärkeä osa keittiöpuutarhaa. Nykyisin Elina kokee puutarhan myös vahvasti terapeuttisena ja voimaa antavana.
Hanna Marttinen
Luontoa vastaan ei taistella
Elina on istuttanut osaan laatikoita monivuotisia kasveja. Osassa hän viljelee yksivuotisia kasveja, kaikkea mitä keväällä mieleen juolahtaa. Elina myöntää, että kevään innossa tekee joskus mieli kasvattaa liiaksikin omia taimia.
Lehtikaali koristaa viljelylaatikoita, ja terveellistä satoa saa poimittua syksyyn asti. Lehtikaali kestää hyvin myös syksyn viileyttä, jopa pientä pakkasta. Sitä Elina kasvattaa vuosittain. Parsakaali ja kukkakaali osoittautuivat hankalammiksi, kun toukat valtasivat taimet.
– Vaihdan lajia, jos viljely ei luomumenetelmin onnistu, ja kasvit kohtaavat pahasti tuhoja. En taistele luontoa vastaan.
Kasvihuoneen seinustaa kiertää vanhojen perinneperennojen kukkapenkki.
Hanna Marttinen
Elämä yllätti rakentajat
Kasvihuoneelle varattiin jo alussa paikka, ja sille rakennettiin perusta. Mallin Elina ja Samuli suunnittelivat itse, jotta pystyisivät myös rakentamaan sen omin voimin.
– Halusin ilmavan ja ison kasvihuoneen, jonka runko olisi mustaksi käsiteltyä puuta.
Elämä kuitenkin yllätti. Elina sai keväällä 2014 aivoverenvuodon. Se oli hetki, kun kasvihuone oli tarkoitus rakentaa. Samuli piirsi kuvat valmiiksi Elinan sairaalavuoteen vieressä ja tilasi lasit. He rakensivat kasvihuonetta yhdessä Elinan sairausloman aikana.
– Minulle oli tärkeää saada ajatella siinä vaiheessa tulevaa: kasvua ja vihreyttä.
Kun Elina oli toipunut aivoverenvuodosta, hänelle tehtiin vielä kaksi aivoleikkausta kesällä 2014. Niistä jäi pysyviä vammoja. Toipuminen on ollut hidasta ja kuntoutuminen vaatinut valtavasti voimavaroja.
– Taistelen edelleen itseni kanssa siitä, mitä voin tehdä. Ensimmäinen kesä sujui maltillisesti, mutta saimme kuin saimmekin kasvihuoneen rakennettua.Se oli minulle henkisesti tärkeä projekti. Seuraavana kesänä pystyin jo tekemään enemmän puutarhassa.
Tomaatit, kurkut ja muut kasvit kasvavat viljelylaatikoissa säntillisessä järjestyksessä.
Hanna Marttinen
Kasvihuone ei voi olla liian suuri
Kasvihuoneen sokkeli on muurattu kevytharkoista. Puuosat ovat sahatavaraa ja käsitelty mustiksi. Katto on turvallisuussyistä karkaistua lasia, seinät lasia.
Sisällä vihreys muodostuu säntillisesti hoidetuista tomaateista, viiniköynnöksestä, paprikasta, kurkuista, chileistä ja maisseista.
Elina kokeili kasvattaa maissia kasvihuoneessa viileiden kesäsäiden varalta. Tomaatti kypsyy vähitellen ja satoa saa pitkin loppukesää ja syksyä. Kurkun sato taas kypsyy lyhyen ajanjakson aikana.
– Tomaattien suhteen olen myös ehkä vähän suureellinen. En koskaan tyydy pariin, vaan aina tomaatintaimia kertyy parikymmentä.
Kasvihuoneesta haaveilevalle Elina antaa yhden neuvon: tee siitä mahdollisimman suuri. Elinan ja Samulin kasvihuone on kooltaan hulppeat 18 neliötä, 3 x 6 metriä. Molemmissa päädyissä on ovi.
– Aamuisin käyn avaamassa kasvihuoneen oven. Lämpö, kosteus ja kasvien tuoksu tulvivat vastaan. Se on parhaita hetkiä puutarhassa.
Maahumala on yksi Elinan suosikkikasveista. Hän käyttää sitä ruukkukasvina, jossa monivuotinen kasvi saa rennosti kasvaa alaspäin. Maahumalan hän talvettaa valeistuksessa. Muissa laatikoissa kasvaa mm. kuunliljoja ja rantavehnää.
Hanna Marttinen
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2