Anna Wallendahr
Taina Tellman kuvat Anna Wallendahr
KOTI
Billnäsin ruukissa Raaseporissa.Kaksikerroksinen puutalo, siirretty paikalleen 1920. 7 h + k, 180 m².
ASUKKAAT
Teollinen muotoilija Heli Säde ja irlanninvesispanielit Asser ja Ella.
Ruokailuhuoneen kaappi ja kukallinen sohva ovat kirpputorilöytöjä.
Anna Wallendahr
Helin kodissa huomaa ensimmäisenä astiat. Kaapit pursuavat kotimaista keramiikkaa ja lasia – hyvässä järjestyksessä. Hyllyillä on torneittain kahvikuppeja ja lautaspinoja. Etualalla herkistelevät Arabian Ruusut, Helin lempikupit.
– Kun muut ostivat alakoulussa karkkia, minä ostin astian, aterimen tai jonkin keittiön työvälineen. Ystävällinen kyläkauppias avasi Kastehelmi-
pakkauksen ja myi minulle lautasen kerrallaan. Viimeisen lautasen mukana sain laatikon.
Keräilijäksi syntynyt teollinen muotoilija rakastaa funktionalismia, mutta ei pelkää koriste-
esineitä.
– Olen aina tehnyt asetelmia, se on tyypillistä minulle. Eri materiaalien yhdistelmät ovat hienoja, ja pidän aidoista asioista. Mutta en säikähdä muoviakaan, suunnittelen siitä työkseni, Fiskarsilla muotoilijan uran aloittanut Heli kertoo.
Heli ja sisko kuvassa. Olohuoneen sohvan yllä on Veikko Laukkasen maalaus. Käsinojalla huonetta tarkkailee Helin veistos Nainen ja kärppä. Ristikkopistotyynykokoelma houkuttelee sukeltamaan sekaan ja lukemaan. Tyynyt ovat kirpputoreilta ja huutokaupoista.
Anna Wallendahr
Mikään ei ole paikallaan sattumalta
Huvikumpumainen kahden kerroksen koti kertoo varmasta värisilmästä ja materiaalitajusta. Sattumalta ei ole paikallaan mikään: villamatto punaisten sohvien seurana olohuoneessa, kannuryhmä keittiössä tai työhuoneen ruutukuosiset Vuokko-verhot. Monet viherkasvit ovat vanhoja perinnekasveja. Amatsoninliljan polku johtaa vaarin lapsuudenkotiin saakka.
Pöytiä koristavat pitsiliinat herkkien kuvioiden ja upean struktuurin takia.
– Rakastan liinoja. Ihailen sitä, miten ennen on osattu tehdä, ja tehdä lisäksi kestävää. Kunnostan kotiani samalla ajatuksella kuin raumalaiset pitsiliinoja, että tulisi hyvin tehtyä ja pitkäikäistä. Mielestäni talossa pitää kuitenkin ensin elää nähdäkseen, mitä kodista voi tulla.
Entinen läpikulkuhuone on nyt ruokasali. Muovimaton alta löytyi Billnäsin parkettia ja hauraan kankaan alta helmipaneelikatto. Upea himmeli on Helin sukulaistädin tekemä.
Anna Wallendahr
Haussa oli sympaattinen paikka
Kaksi vuotta työmatkoja Salosta Karjaalle kypsytti Helin kodin vaihtoon. Uusi koti olisi lähempänä Fiskarsin tehdasta, Helin työpaikkaa. Toiveena oli löytää sympaattinen paikka. Ja sellainen on vehreä ruukkialue vanhoine rakennuksineen. Vaikka työpaikan sijainnit vaihtuvat, koti Billnäsissä säilyy.
Lehti-ilmoituksen perusteella Heli ja monta muutakin innostunutta ostajaehdokasta mittailivat alkukesän päivänä puutalon huoneita ja
neliöitä. Helille tuli talosta hyvä tuntu ja mieleen lapsuudenkoti Raumalla.
– Ostajia oli monia, ja tein päätöksen paikalla. Tarjosin pyyntihinnan, ja Villa Solbacka sai minusta uuden asukkaan.
Rakennus oli Fiskars-yhtiöiden omistuksessa 1980-luvulle asti. Nykyiselle paikalleen talo on siirretty vuonna 1920, jolloin se rakennettiin ruukin metsänhoitajan kodiksi.
Keittiön kaapeista löytyy keräilijän unelmia. Ensimmäiset astiansa Heli hankki alle kouluikäisenä ja muurahaistuolit edelliseen kotiin. Keittiö on sellaisena kuin se oli ostohetkellä. Ajatuksia uudesta on muhimassa.
Anna Wallendahr
Talon piirustukset paloivat kostona
Kiinteistön kunnostuksen alkumetrit olivat yllätyksiä tulvillaan. Talon alkuperäiset piirustukset olivat kadonneet sananmukaisesti kuin tuhka tuuleen.
Ruukin arkistonhoitaja oli kiukuissaan polttanut piirustukset muun arkiston mukana. Hirmuinen kosto johtui yhtiön antamista lähtöpasseista. Harmillinen tapahtuma vei mukanaan talon alkuperän ja tiedot. Uudet piirustukset laadittiin talon siirtämisen jälkeen.
Yläkerran parveke oli todettu vaarallisen lahoksi. Korjauksen yhteydessä löytyi seinän kosteusvaurio ja kahdeksan hirsikertaa vaihdettiin. Julkisivu maalattiin, katto paikattiin, piippu pellitettiin, yläpohjaa eristettiin ja ulkoikkunat kunnostettiin. Taitava ja luotettava remontin moniosaaja on kullan kallis, ja sellaisen Heli löysi kotikylältä. Ikkuna- ja hirsikorjaukset tekivät restaurointikisälliopiskelijat opettajansa johdolla. Heli opetteli kunnostamaan ikkunoita perinteisin menetelmin, ja taito on ollut tarpeen.
Veistos on Helin kolmiulotteinen mukaelma Helene Schjerfbeckin Toipilaasta. Mukaan ovat päässeet hiiri ja kissa, joita taulussa ei näy ollenkaan, mutta siellä ne ovat.
Anna Wallendahr
Yksityiskohdilla on väliä
Sisäseiniä Heli ei halunnut missään vaiheessa siirtää tai purkaa. Huoneiden käyttötarkoituksen muuttamisen jälkeen talon henkeä olisi ollut vaikea säilyttää.
Kylpyhuoneiden uudelleen laatoitetut lattiat tuovat asukkaalleen hyvän mielen joka päivä. Ruudutetut laattalattiat ovat onnistuneet.
– Mutta kylpyhuoneen putkivedot potuttavat, sillä olin suunnitellut ne oikeille paikoilleen. Rakastan yksityiskohtia pienestä naulasta ja heloista säätimiin asti. Yksityiskohdissa olen tarkka. Edellisen kodin muovinen ja väärän värinen lattiakaivo häiritsi elämääni. Jos en nähnyt sitä, niin ajattelin sitä, Heli nauraa itselleen.
Kymmenen vuoden remontoinnin jälkeen Heli seisoo edelleen kunnostamiseen liittyvien ajatustensa takana.
– Pitää nähdä vaivaa sen eteen, mitä haluaa. En suostu tekemään kompromisseja toimivuuden kustannuksella. Saunaa ei tule sisälle, vaikka tilaa olisi. Haaveilen kauniista piharivistä, jonka päätyyn saisin saunan.
Sinisen ja punaisen kaunis yhdistelmä syntyy tekstiileillä. Punaisen nojatuolin Helin isä löysi Rauman kaatopaikalta Helin ollessa lukioikäinen. Tuolit ovat kulkeneet mukana siitä asti. Uudelleenverhoiltuina ne ovat edelleen punaista samettia.
Anna Wallendahr
Tavoitteena tunnelmaa ja lämpöä
Alakerran ruokailuhuone kauniisti katettuna on yksi Helin lempipaikoista. Se oli ollut lähinnä läpikulkutila eteisen jatkona. Lintukuosiset tapetit, iso pöytä ja tukevat, kokopuiset tuolit tekevät huoneesta klassisen ajattoman. Kukkasohvalta voi ihastella huoneen runsautta.
Ruokailutilan viereen sijoittuu luontevasti keittiö, josta on oma uloskäynti pihalle. Jos komeankokoiset kotivahdit Asser ja Ella eivät päivystä lasikuistilla, ne löytyvät keittiön ulkorappusilta.
Keittiö on vanhoissa, mutta pätevissä vaatteissaan, samassa kuosissa kuin ostohetkellä. Kodikkaasti sisustettuna ja edelleen hyvin toimivana Heli ei ole kiirehtinyt sen remonttia. Kunnostettu Högforsin puuhella nro 6 odottaa pöydän alla muuraria. Keittiökaapit ja huuva kehittyvät luonnoslehtiön sivuilla.
Kotia kunnostaessaan Heli tavoitteli tunnelmaa ja lämpöä.
– Mutta missään nimessä koti ei saa näyttää museolta. Elämä saa näkyä, ja kodin pitää kestää myös koiria, hän kertoo.
Yläkerraan makuuhuoneessa on pitsihuvilamaista tunnelmaa. Tapetit ja boordit ovat edellisen asukkaan valinta, joten Heli mietiskelee tulevien kuoseja.
Anna Wallendahr
Muotoilua muovista ja savesta
Käsistään taitava Heli verhoilee huonekaluja harrastuksenaan. Parhaillaan työn alla on sänkytuoli, jossa ovat nukkuneet hänen enonsa sekä äitinsä nuorena tyttönä. Keramiikkaveistoksia Heli on tehnyt siitä asti, kun osallistui nuorena keramiikkakurssille.
– Keramiikan teossa tulee hitsin hyvä olo, kun onnistuu. Osa töistä on hyvin henkilökohtaisia, Heli kertoo.
Heli opiskeli aikoinaan Taideteollisessa korkeakoulussa, mutta ei keramiikkaa, vaan teollista muotoilua. Lopputyönään vuonna 1995 hän teki Fiskarsille muoviset keittiön työvälineet. Matkapuhelimet veivät Helin muutamiksi vuosiksi Nokialle Saloon puhelimien muotoilijaksi ja sitten lisälaitemuotoilun vetäjäksi.
Edelleen tuotemuotoilun parissa viihtyvä Heli kertoo muotoilun kiinnostavuudesta.
– Muotoilijan työ pitää sisällään muutakin kuin kauniin ulkokuoren luomisen, esimerkiksi käytettävyyden, kuvitusta ja käyttöohjeen tekoa.
Kotona onnellinen olotila valtaa muotoilijan, kun hän on saanut siivottua. Ruoka tuoksuu keittiössä. Tuli rätisee takassa.
– Tämä talo on minulle koti, jossa vietän loppuelämäni. En ole vain käymässä. On eri asia tulla ja olla, kun talo on turvallinen tukikohta.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2