Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Kirsi-Marja Savola

Kat­ri Schrö­der, Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen Ku­vat: Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Ar­to Vuo­he­lai­nen, Fa­bi­an Björk Koon­nut Jes­si Mä­ki­nen

31.1.2019

Monikäyttöiset pestot ja tahnat – 7 reseptiä täynnä makua

Heitä ainekset tehosekoittimeen ja surauta annoksellesi viimeinen silaus. Nämä seitsemän maukasta pestoa ja tahnaa maustavat niin pastan, salaatin kuin perunamuusinkin. Kokeile myös dippinä, leivän päällä tai pizzassa.

Kirsi-Marja Savola

Her­ne­pes­to

4–6 an­nos­ta

2 dl tuo­rei­ta her­nei­tä (tai pa­kas­te­her­nei­tä)

noin ½ dl cas­hew­päh­ki­nöi­tä

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 ruuk­ku ba­si­li­kaa

½ dl olii­vi­öl­jyä

3–4 rkl raas­tet­tua par­me­saa­nia

2–3 tl sit­ruu­na­me­hua

½ tl me­ri­suo­laa

ri­paus rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Mit­taa her­neet, cas­hew­päh­ki­nät, ba­si­li­kan­leh­det ja kuo­ri­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net te­ho­se­koit­ti­meen. Hie­non­na kar­ke­ak­si so­seek­si.

2. Li­sää öl­jyä ti­poit­tain, kun­nes seos on ta­sais­ta tah­naa. Pyö­räy­tä jouk­koon myös juus­to­raas­te, sit­ruu­na­me­hu, suo­la ja pip­pu­ri.

3. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 8,50 e

Pu­na­juu­ri­hum­mus

4–6 an­nos­ta

5 kes­ki­ko­kois­ta pu­na­juur­ta

1 prk (290 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä

noin 4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl ta­hi­nia

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

1 tl juus­to­ku­mi­naa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri ja loh­ko pu­na­juu­ret. Paah­da nii­tä 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia tai kun­nes ne ovat kyp­siä.

2. Va­lu­ta ja huuh­tai­se kik­her­neet sii­vi­läs­sä. Lai­ta kaik­ki ai­neet te­ho­se­koit­ti­meen ja su­rau­ta hie­man kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si. Jos tah­na on lii­an pak­sua, li­sää hie­man öl­jyä.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + uu­nis­sa 45 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 6 e

Kirsi-Marja Savola

Kur­pit­san­sie­men­pes­to

4–6 an­nos­ta

3 dl kur­pit­san­sie­me­niä

½ solo-val­ko­si­pu­lin­kyn­si

noin 1 dl olii­vi­öl­jyä

2 tl sit­ruu­na­me­hua

¼ tl kui­vat­tua chi­liä myl­lys­tä

(sor­mi)suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

3 rkl hie­non­net­tua ruo­ho­si­pu­lia

tai tim­ja­mia

1. Lai­ta sie­me­net kui­val­le, kuu­mal­le pan­nul­le. Paah­da sie­me­niä, kun­nes ne saa­vat hie­man vä­riä. An­na jääh­tyä.

2. Kuo­ri val­ko­si­pu­li ja pa­loit­te­le se. Lai­ta pa­lat sie­men­ten kans­sa te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää öl­jy ohu­e­na nau­ha­na ja aja ta­sai­sek­si tah­nak­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa öl­jyä, jos tah­na on lii­an jäyk­kää.

3. Maus­ta seos sit­ruu­na­me­hul­la, chi­lil­lä, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Se­koi­ta jouk­koon yrt­ti­silp­pu.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 4,50 e

Arto Vuohelainen

Pork­ka­na-man­te­li­le­vi­te

4–6 an­nos­ta

300 g pork­ka­noi­ta

100 g kuo­rit­tu­ja man­te­lei­ta

2 rkl olii­vi­öl­jyä

veit­sen­kär­jel­li­nen tuo­ret­ta raas­tet­tua in­ki­vää­riä

1 tl ha­ris­sa­tah­naa

ri­paus jau­het­tua juus­to­ku­mi­naa

ri­paus suo­laa

1. Pese pork­ka­nat ja puo­li­ta. Kei­tä ne kuo­ri­neen täy­sin kyp­sik­si. An­na jääh­tyä. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pork­ka­nat.

2. Aja mo­ni­toi­mi­ko­neen leik­kuu­te­räl­lä en­sin man­te­lit ta­sai­sek­si rou­heek­si. Li­sää pork­ka­nat ja aja ta­sai­se­si tah­nak­si. Li­sää öl­jy ohu­e­na nau­ha­na ko­neen käy­des­sä.

3. Maus­ta tah­na raas­te­tul­la in­ki­vää­ril­lä, ha­ris­sa­tah­nal­la ja ri­pauk­sel­la juus­to­ku­mi­naa ja suo­laa.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 2,50 e

Arto Vuohelainen

Baba Ga­noush -mu­na­koi­so­tah­na

6–8 an­nos­ta

3 kes­ki­ko­kois­ta mu­na­koi­soa

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

3 rkl ta­hi­ni­tah­naa

½ sit­ruu­nan mehu

1 rkl olii­vi­öl­jyä

¼ tl chi­li­jau­het­ta

ri­paus suo­laa

1. Nos­ta ko­ko­nai­set mu­na­koi­sot uu­ni­vuo­kaan tai -pel­lil­le. Pis­te­le pin­toi­hin muu­ta­mia rei­kiä haa­ru­kal­la. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin tun­ti. Kuo­ret saa­vat kun­nol­la mus­tua. Kään­te­le muu­ta­man ker­ran pais­ta­mi­sen ai­ka­na. Nos­ta het­kek­si jääh­ty­mään.

2. Kuo­ri mu­na­koi­sot ja lu­si­koi si­suk­set sii­vi­lään. An­na het­ki va­lua. Kaa­da mu­na­koi­sot kul­hoon. Raas­ta jouk­koon val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja li­sää lo­put ai­nek­set. Aja sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si tah­nak­si.

Val­mis­tu­sai­ka: kyp­sen­tä­mi­nen noin tun­ti + 15 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 5 e

Arto Vuohelainen

Ke­vät­pes­to ja ke­vät­pes­tob­rusc­he­tat

4–6 an­nos­ta

1 pa­ton­ki

Ke­vät­pes­to

½ l pie­niä, hen­to­ja nok­ko­sen­leh­tiä

nip­pu nuo­ria voi­ku­kan leh­tiä

3 rkl pin­jan­sie­me­niä

veit­sen­kär­jel­li­nen hie­non­net­tua val­ko­si­pu­lia

3 rkl par­me­saa­ni­juus­toa

noin 1 dl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa

+ko­ris­tei­den fri­tee­rauk­seen

au­rin­gon­kuk­ka­öl­jyä

1. Huuh­te­le nok­ko­set ja voi­ku­kan leh­det huo­lel­li­ses­ti. Ir­ro­ta nok­ko­sis­ta kova leh­ti­ruo­ti, ryöp­pää leh­det ja kui­vaa ne ta­lous­pa­pe­ril­la. Sääs­tä muu­ta­ma leh­ti fri­tee­rauk­seen. Nos­ta nok­ko­set ja voi­ku­kan leh­det te­ho­leik­ku­riin. Li­sää jouk­koon pin­jan­sie­me­net, val­ko­si­pu­li ja par­me­saa­ni­juus­to. Aja ta­sai­sek­si tah­nak­si. Not­kis­ta pes­to olii­vi­öl­jyl­lä.

2. Fri­tee­raa ko­ris­teek­si tu­le­via nok­ko­sia kuu­mas­sa öl­jys­sä va­jaan mi­nuu­tin ajan. An­na kui­vah­taa ta­lous­pa­pe­rin pääl­lä. Maus­ta ke­vy­es­ti sor­mi­suo­lal­la.

3. Leik­kaa pa­ton­ki vii­pa­leik­si ja paah­da lei­pä­pa­lat. Nos­te­le lei­vil­le kas­ti­ket­ta ja raas­ta pin­nal­le par­me­saa­ni­juus­toa. Ko­ris­te­le fri­tee­ra­tuil­la nok­ko­sil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 10 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 5,50 e

Fabian Björk _

Ro­mes­co

6–8 an­nos­ta

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

3 suip­po­pap­ri­kaa

2 kyp­sää to­maat­tia

3 rkl man­te­li­rou­het­ta

2 rei­lua pa­laa maa­lais­lei­pää il­man kuo­ria

½ dl olii­vi­öl­jyä

1 rkl pu­na­vii­nie­tik­kaa

muu­ta­ma kier­ros kui­vat­tua chi­liä ja mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 rkl so­ke­ria

1 tl (sor­mi)suo­laa

1. Kuo­ri val­ko­si­pu­lit. Puo­li­ta pap­ri­kat ja pois­ta niis­tä kan­nat ja sie­me­net. Hal­kai­se to­maa­tit. Pois­ta ko­vat kan­nat ja sie­me­net.

2. Lai­ta kas­vik­set uu­ni­vuo­kaan. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20 mi­nuut­tia. Li­sää vuo­kaan man­te­lit ja lei­vät. Jat­ka pais­ta­mis­ta muu­ta­ma mi­nuut­ti li­sää, kun­nes ne ovat saa­neet hie­man vä­riä.

3. So­seu­ta kaik­ki uu­ni­paah­de­tut ai­neet kar­ke­ah­kok­si kas­tik­keek­si sau­va- tai te­ho­se­koit­ti­mel­la. Li­sää öl­jy, vii­nie­tik­ka ja maus­teet. Jos kas­ti­ke tun­tuu lii­an löy­säl­tä, li­sää puo­li­kas lei­pä­vii­pa­le.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + paah­ta­mi­seen 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 5 e

Lue Myös

Maukkaat rikkaruohot: tee ihania herkkuja villiyrteistä

Sitruunainen hollan­dai­se­kastike ahvenfileille

Täyteläinen tryffelikastike kruunaa kala- ja kasvisaterian

Maukkaat rikkaruohot: tee ihania herkkuja villiyrteistä

Sitruunainen hollan­dai­se­kastike ahvenfileille

Täyteläinen tryffelikastike kruunaa kala- ja kasvisaterian

Hanna Linnakko

Pienet ja makeat cookie dough -tryffelit

Hanna Linnakko

Rustiikkinen sipulikeitto

Hanna Linnakko

Tyylikäs siiderillä maustettu äyriäiskeitto

Grillattu sriracha-broileri ja makeantahmeat grilliperunat sopivat rentojen kesäjuhlien pääruoaksi

3 x herkullinen kesätapas

Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.

Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.

Maailman helpoin hillo puutar­ha­mar­joista

Grillattu sriracha-broileri ja makeantahmeat grilliperunat sopivat rentojen kesäjuhlien pääruoaksi

3 x herkullinen kesätapas

Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.

Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.

Maailman helpoin hillo puutar­ha­mar­joista

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 6/2023?

Pariskunta ihastui puutaloon ja tarttui hullunrohkeasti tilaisuuteen: "Emme ymmärtäneet mitään vanhan rakennuksen korjaamisesta"

Graafinen suunnittelija Erik Bruun asuu ja työskentelee Suomenlinnassa keltaisessa puutalossa: ”Ikkunasta näen isojen laivojen lähdöt ja saapumiset.”

Tunnelma kuin englantilaisessa puutarhassa

Mari Vatasen 48 neliömetrin kesäasunto Hangon huvilassa

Unelmien kesäkodit -lehti on ilmestynyt!

Koti kattojen yllä: Saunan lauteilta näkyvät jäänmurtajat

Perhe osti asunnon pohja­pii­rus­tuksen perusteella ja näki uuden kotinsa vasta juuri muuton kynnyksellä

Iki-ihanan britakakun voi leipoa myös pyöreään muotoon

Puutarhassa kukkii tuhatkunta tulppaania

Taitelija Sanni Olasvuorella on vaihtuva taidenäyttely värikkään kotinsa seinillä

Muotoilija Päivi Rintaniemen kodissa on luonnon­lä­hei­syyttä ja töissä Pohjanmaan pelkistetty maisema

Kokeile parsaa italialaiseen panzanella-leipäsalaattiin

Lohta, parsaa ja uutta perunaa samassa vuoassa

Kreikkalainen parsapasta tehdään orzo-pastasta

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 6/2023?

Pariskunta ihastui puutaloon ja tarttui hullunrohkeasti tilaisuuteen: "Emme ymmärtäneet mitään vanhan rakennuksen korjaamisesta"

Graafinen suunnittelija Erik Bruun asuu ja työskentelee Suomenlinnassa keltaisessa puutalossa: ”Ikkunasta näen isojen laivojen lähdöt ja saapumiset.”

Tunnelma kuin englantilaisessa puutarhassa

Mari Vatasen 48 neliömetrin kesäasunto Hangon huvilassa

Unelmien kesäkodit -lehti on ilmestynyt!

Koti kattojen yllä: Saunan lauteilta näkyvät jäänmurtajat

Perhe osti asunnon pohja­pii­rus­tuksen perusteella ja näki uuden kotinsa vasta juuri muuton kynnyksellä

Iki-ihanan britakakun voi leipoa myös pyöreään muotoon

Puutarhassa kukkii tuhatkunta tulppaania

Taitelija Sanni Olasvuorella on vaihtuva taidenäyttely värikkään kotinsa seinillä

Muotoilija Päivi Rintaniemen kodissa on luonnon­lä­hei­syyttä ja töissä Pohjanmaan pelkistetty maisema

Kokeile parsaa italialaiseen panzanella-leipäsalaattiin

Lohta, parsaa ja uutta perunaa samassa vuoassa

Kreikkalainen parsapasta tehdään orzo-pastasta

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2