Artikkeli

Kirsi-Marja Savola

Kat­ri Schrö­der, Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen Ku­vat: Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Ar­to Vuo­he­lai­nen, Fa­bi­an Björk Koon­nut Jes­si Mä­ki­nen

Monikäyttöiset pestot ja tahnat – 7 reseptiä täynnä makua

Heitä ainekset tehosekoittimeen ja surauta annoksellesi viimeinen silaus. Nämä seitsemän maukasta pestoa ja tahnaa maustavat niin pastan, salaatin kuin perunamuusinkin. Kokeile myös dippinä, leivän päällä tai pizzassa.

Kirsi-Marja Savola

Her­ne­pes­to

4–6 an­nos­ta

2 dl tuo­rei­ta her­nei­tä (tai pa­kas­te­her­nei­tä)

noin ½ dl cas­hew­päh­ki­nöi­tä

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 ruuk­ku ba­si­li­kaa

½ dl olii­vi­öl­jyä

3–4 rkl raas­tet­tua par­me­saa­nia

2–3 tl sit­ruu­na­me­hua

½ tl me­ri­suo­laa

ri­paus rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Mit­taa her­neet, cas­hew­päh­ki­nät, ba­si­li­kan­leh­det ja kuo­ri­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net te­ho­se­koit­ti­meen. Hie­non­na kar­ke­ak­si so­seek­si.

2. Li­sää öl­jyä ti­poit­tain, kun­nes seos on ta­sais­ta tah­naa. Pyö­räy­tä jouk­koon myös juus­to­raas­te, sit­ruu­na­me­hu, suo­la ja pip­pu­ri.

3. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 8,50 e

Pu­na­juu­ri­hum­mus

4–6 an­nos­ta

5 kes­ki­ko­kois­ta pu­na­juur­ta

1 prk (290 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä

noin 4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl ta­hi­nia

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

1 tl juus­to­ku­mi­naa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri ja loh­ko pu­na­juu­ret. Paah­da nii­tä 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 45 mi­nuut­tia tai kun­nes ne ovat kyp­siä.

2. Va­lu­ta ja huuh­tai­se kik­her­neet sii­vi­läs­sä. Lai­ta kaik­ki ai­neet te­ho­se­koit­ti­meen ja su­rau­ta hie­man kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si. Jos tah­na on lii­an pak­sua, li­sää hie­man öl­jyä.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + uu­nis­sa 45 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 6 e

Kirsi-Marja Savola

Kur­pit­san­sie­men­pes­to

4–6 an­nos­ta

3 dl kur­pit­san­sie­me­niä

½ solo-val­ko­si­pu­lin­kyn­si

noin 1 dl olii­vi­öl­jyä

2 tl sit­ruu­na­me­hua

¼ tl kui­vat­tua chi­liä myl­lys­tä

(sor­mi)suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

3 rkl hie­non­net­tua ruo­ho­si­pu­lia

tai tim­ja­mia

1. Lai­ta sie­me­net kui­val­le, kuu­mal­le pan­nul­le. Paah­da sie­me­niä, kun­nes ne saa­vat hie­man vä­riä. An­na jääh­tyä.

2. Kuo­ri val­ko­si­pu­li ja pa­loit­te­le se. Lai­ta pa­lat sie­men­ten kans­sa te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää öl­jy ohu­e­na nau­ha­na ja aja ta­sai­sek­si tah­nak­si. Li­sää tar­vit­ta­es­sa öl­jyä, jos tah­na on lii­an jäyk­kää.

3. Maus­ta seos sit­ruu­na­me­hul­la, chi­lil­lä, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Se­koi­ta jouk­koon yrt­ti­silp­pu.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 4,50 e

Arto Vuohelainen

Pork­ka­na-man­te­li­le­vi­te

4–6 an­nos­ta

300 g pork­ka­noi­ta

100 g kuo­rit­tu­ja man­te­lei­ta

2 rkl olii­vi­öl­jyä

veit­sen­kär­jel­li­nen tuo­ret­ta raas­tet­tua in­ki­vää­riä

1 tl ha­ris­sa­tah­naa

ri­paus jau­het­tua juus­to­ku­mi­naa

ri­paus suo­laa

1. Pese pork­ka­nat ja puo­li­ta. Kei­tä ne kuo­ri­neen täy­sin kyp­sik­si. An­na jääh­tyä. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pork­ka­nat.

2. Aja mo­ni­toi­mi­ko­neen leik­kuu­te­räl­lä en­sin man­te­lit ta­sai­sek­si rou­heek­si. Li­sää pork­ka­nat ja aja ta­sai­se­si tah­nak­si. Li­sää öl­jy ohu­e­na nau­ha­na ko­neen käy­des­sä.

3. Maus­ta tah­na raas­te­tul­la in­ki­vää­ril­lä, ha­ris­sa­tah­nal­la ja ri­pauk­sel­la juus­to­ku­mi­naa ja suo­laa.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 2,50 e

Arto Vuohelainen

Baba Ga­noush -mu­na­koi­so­tah­na

6–8 an­nos­ta

3 kes­ki­ko­kois­ta mu­na­koi­soa

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

3 rkl ta­hi­ni­tah­naa

½ sit­ruu­nan mehu

1 rkl olii­vi­öl­jyä

¼ tl chi­li­jau­het­ta

ri­paus suo­laa

1. Nos­ta ko­ko­nai­set mu­na­koi­sot uu­ni­vuo­kaan tai -pel­lil­le. Pis­te­le pin­toi­hin muu­ta­mia rei­kiä haa­ru­kal­la. Kyp­sen­nä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin tun­ti. Kuo­ret saa­vat kun­nol­la mus­tua. Kään­te­le muu­ta­man ker­ran pais­ta­mi­sen ai­ka­na. Nos­ta het­kek­si jääh­ty­mään.

2. Kuo­ri mu­na­koi­sot ja lu­si­koi si­suk­set sii­vi­lään. An­na het­ki va­lua. Kaa­da mu­na­koi­sot kul­hoon. Raas­ta jouk­koon val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja li­sää lo­put ai­nek­set. Aja sau­va­se­koit­ti­mel­la ta­sai­sek­si tah­nak­si.

Val­mis­tu­sai­ka: kyp­sen­tä­mi­nen noin tun­ti + 15 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 5 e

Arto Vuohelainen

Ke­vät­pes­to ja ke­vät­pes­tob­rusc­he­tat

4–6 an­nos­ta

1 pa­ton­ki

Ke­vät­pes­to

½ l pie­niä, hen­to­ja nok­ko­sen­leh­tiä

nip­pu nuo­ria voi­ku­kan leh­tiä

3 rkl pin­jan­sie­me­niä

veit­sen­kär­jel­li­nen hie­non­net­tua val­ko­si­pu­lia

3 rkl par­me­saa­ni­juus­toa

noin 1 dl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa

+ko­ris­tei­den fri­tee­rauk­seen

au­rin­gon­kuk­ka­öl­jyä

1. Huuh­te­le nok­ko­set ja voi­ku­kan leh­det huo­lel­li­ses­ti. Ir­ro­ta nok­ko­sis­ta kova leh­ti­ruo­ti, ryöp­pää leh­det ja kui­vaa ne ta­lous­pa­pe­ril­la. Sääs­tä muu­ta­ma leh­ti fri­tee­rauk­seen. Nos­ta nok­ko­set ja voi­ku­kan leh­det te­ho­leik­ku­riin. Li­sää jouk­koon pin­jan­sie­me­net, val­ko­si­pu­li ja par­me­saa­ni­juus­to. Aja ta­sai­sek­si tah­nak­si. Not­kis­ta pes­to olii­vi­öl­jyl­lä.

2. Fri­tee­raa ko­ris­teek­si tu­le­via nok­ko­sia kuu­mas­sa öl­jys­sä va­jaan mi­nuu­tin ajan. An­na kui­vah­taa ta­lous­pa­pe­rin pääl­lä. Maus­ta ke­vy­es­ti sor­mi­suo­lal­la.

3. Leik­kaa pa­ton­ki vii­pa­leik­si ja paah­da lei­pä­pa­lat. Nos­te­le lei­vil­le kas­ti­ket­ta ja raas­ta pin­nal­le par­me­saa­ni­juus­toa. Ko­ris­te­le fri­tee­ra­tuil­la nok­ko­sil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 10 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 5,50 e

Fabian Björk _

Ro­mes­co

6–8 an­nos­ta

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

3 suip­po­pap­ri­kaa

2 kyp­sää to­maat­tia

3 rkl man­te­li­rou­het­ta

2 rei­lua pa­laa maa­lais­lei­pää il­man kuo­ria

½ dl olii­vi­öl­jyä

1 rkl pu­na­vii­nie­tik­kaa

muu­ta­ma kier­ros kui­vat­tua chi­liä ja mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 rkl so­ke­ria

1 tl (sor­mi)suo­laa

1. Kuo­ri val­ko­si­pu­lit. Puo­li­ta pap­ri­kat ja pois­ta niis­tä kan­nat ja sie­me­net. Hal­kai­se to­maa­tit. Pois­ta ko­vat kan­nat ja sie­me­net.

2. Lai­ta kas­vik­set uu­ni­vuo­kaan. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20 mi­nuut­tia. Li­sää vuo­kaan man­te­lit ja lei­vät. Jat­ka pais­ta­mis­ta muu­ta­ma mi­nuut­ti li­sää, kun­nes ne ovat saa­neet hie­man vä­riä.

3. So­seu­ta kaik­ki uu­ni­paah­de­tut ai­neet kar­ke­ah­kok­si kas­tik­keek­si sau­va- tai te­ho­se­koit­ti­mel­la. Li­sää öl­jy, vii­nie­tik­ka ja maus­teet. Jos kas­ti­ke tun­tuu lii­an löy­säl­tä, li­sää puo­li­kas lei­pä­vii­pa­le.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + paah­ta­mi­seen 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 5 e