Kirsi-Marja Savola
Katri Schröder, Mari Harjula, Sanna Kekäläinen Kuvat: Kirsi-Marja Savola, Arto Vuohelainen, Fabian Björk Koonnut Jessi Mäkinen
Kirsi-Marja Savola
Hernepesto
4–6 annosta
2 dl tuoreita herneitä (tai pakasteherneitä)
noin ½ dl cashewpähkinöitä
1–2 valkosipulinkynttä
1 ruukku basilikaa
½ dl oliiviöljyä
3–4 rkl raastettua parmesaania
2–3 tl sitruunamehua
½ tl merisuolaa
ripaus rouhittua mustapippuria
1. Mittaa herneet, cashewpähkinät, basilikanlehdet ja kuoritut valkosipulinkynnet tehosekoittimeen. Hienonna karkeaksi soseeksi.
2. Lisää öljyä tipoittain, kunnes seos on tasaista tahnaa. Pyöräytä joukkoon myös juustoraaste, sitruunamehu, suola ja pippuri.
3. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 20 min
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 8,50 e
Punajuurihummus
4–6 annosta
5 keskikokoista punajuurta
1 prk (290 g) keitettyjä kikherneitä
noin 4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl juustokuminaa
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
1. Kuori ja lohko punajuuret. Paahda niitä 225-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
2. Valuta ja huuhtaise kikherneet siivilässä. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja surauta hieman karkeahkoksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksua, lisää hieman öljyä.
Valmistusaika: 15 min + uunissa 45 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 6 e
Kirsi-Marja Savola
Kurpitsansiemenpesto
4–6 annosta
3 dl kurpitsansiemeniä
½ solo-valkosipulinkynsi
noin 1 dl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
¼ tl kuivattua chiliä myllystä
(sormi)suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl hienonnettua ruohosipulia
tai timjamia
1. Laita siemenet kuivalle, kuumalle pannulle. Paahda siemeniä, kunnes ne saavat hieman väriä. Anna jäähtyä.
2. Kuori valkosipuli ja paloittele se. Laita palat siementen kanssa tehosekoittimeen. Lisää öljy ohuena nauhana ja aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä, jos tahna on liian jäykkää.
3. Mausta seos sitruunamehulla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon yrttisilppu.
Valmistusaika: 15 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 4,50 e
Arto Vuohelainen
Porkkana-mantelilevite
4–6 annosta
300 g porkkanoita
100 g kuorittuja manteleita
2 rkl oliiviöljyä
veitsenkärjellinen tuoretta raastettua inkivääriä
1 tl harissatahnaa
ripaus jauhettua juustokuminaa
ripaus suolaa
1. Pese porkkanat ja puolita. Keitä ne kuorineen täysin kypsiksi. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele porkkanat.
2. Aja monitoimikoneen leikkuuterällä ensin mantelit tasaiseksi rouheeksi. Lisää porkkanat ja aja tasaisesi tahnaksi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä.
3. Mausta tahna raastetulla inkiväärillä, harissatahnalla ja ripauksella juustokuminaa ja suolaa.
Valmistusaika: noin 25 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 2,50 e
Arto Vuohelainen
Baba Ganoush -munakoisotahna
6–8 annosta
3 keskikokoista munakoisoa
2–3 valkosipulinkynttä
3 rkl tahinitahnaa
½ sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
¼ tl chilijauhetta
ripaus suolaa
1. Nosta kokonaiset munakoisot uunivuokaan tai -pellille. Pistele pintoihin muutamia reikiä haarukalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti. Kuoret saavat kunnolla mustua. Kääntele muutaman kerran paistamisen aikana. Nosta hetkeksi jäähtymään.
2. Kuori munakoisot ja lusikoi sisukset siivilään. Anna hetki valua. Kaada munakoisot kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulinkynnet ja lisää loput ainekset. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
Valmistusaika: kypsentäminen noin tunti + 15 min
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 5 e
Arto Vuohelainen
Kevätpesto ja kevätpestobruschetat
4–6 annosta
1 patonki
Kevätpesto
½ l pieniä, hentoja nokkosenlehtiä
nippu nuoria voikukan lehtiä
3 rkl pinjansiemeniä
veitsenkärjellinen hienonnettua valkosipulia
3 rkl parmesaanijuustoa
noin 1 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
+koristeiden friteeraukseen
auringonkukkaöljyä
1. Huuhtele nokkoset ja voikukan lehdet huolellisesti. Irrota nokkosista kova lehtiruoti, ryöppää lehdet ja kuivaa ne talouspaperilla. Säästä muutama lehti friteeraukseen. Nosta nokkoset ja voikukan lehdet teholeikkuriin. Lisää joukkoon pinjansiemenet, valkosipuli ja parmesaanijuusto. Aja tasaiseksi tahnaksi. Notkista pesto oliiviöljyllä.
2. Friteeraa koristeeksi tulevia nokkosia kuumassa öljyssä vajaan minuutin ajan. Anna kuivahtaa talouspaperin päällä. Mausta kevyesti sormisuolalla.
3. Leikkaa patonki viipaleiksi ja paahda leipäpalat. Nostele leiville kastiketta ja raasta pinnalle parmesaanijuustoa. Koristele friteeratuilla nokkosilla.
Valmistusaika: noin 10 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 5,50 e
Fabian Björk _
Romesco
6–8 annosta
2 valkosipulinkynttä
3 suippopaprikaa
2 kypsää tomaattia
3 rkl mantelirouhetta
2 reilua palaa maalaisleipää ilman kuoria
½ dl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
muutama kierros kuivattua chiliä ja mustapippuria myllystä
1 rkl sokeria
1 tl (sormi)suolaa
1. Kuori valkosipulit. Puolita paprikat ja poista niistä kannat ja siemenet. Halkaise tomaatit. Poista kovat kannat ja siemenet.
2. Laita kasvikset uunivuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Lisää vuokaan mantelit ja leivät. Jatka paistamista muutama minuutti lisää, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.
3. Soseuta kaikki uunipaahdetut aineet karkeahkoksi kastikkeeksi sauva- tai tehosekoittimella. Lisää öljy, viinietikka ja mausteet. Jos kastike tuntuu liian löysältä, lisää puolikas leipäviipale.
Valmistusaika: 15 min + paahtamiseen 25 min
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 5 e
Hanna Linnakko
Hanna Linnakko
Hanna Linnakko
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2