Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2009

Mokka-suklaajäädyke

Voit valmistaa myös annosjäädykkeet, kun kaadat jäädykemassan pieniin annosvuokiin ja pakastat niissä. Tällöin riittää muutaman tunnin pakastus.

(6 - 8 an­nos­ta)

4 kel­tu­ais­ta

1 1/2 dl to­mu­so­ke­ria

1 dl vah­vaa, kuu­mas­ta ve­des­tä

ja pi­ka­kah­vi­jau­hees­ta val­mis­tet­tua kah­vi­juo­maa

2 rkl cal­va­dos­ta

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1/2 -1 tl ka­ne­lia

3 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl tum­maa suk­laa­rou­het­ta

Li­säk­si:

kah­vi­pa­pu­ma­kei­sia

vaah­do­tet­tua ker­maa

1. Vat­kaa kel­tu­ai­set ja to­mu­so­ke­ri vaa­le­ak­si vaah­dok­si.

2. Kaa­da kel­tu­ais­vaah­toon kie­hu­van kuu­ma kah­vi­juo­ma sa­mal­la koko ajan vat­ka­ten ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on täy­sin jääh­ty­nyt. Maus­ta cal­va­dok­sel­la, va­nil­ja­so­ke­ril­la ja ka­ne­lil­la.

3. Vaah­do­ta ker­ma. Li­sää ker­ma­vaah­to ja lo­puk­si suk­laa­rou­he kel­tu­ais­se­ok­seen.

4. Kaa­da seos kak­ku- tai jää­dy­ke­vuo­kaan ja an­na jää­tyä vä­hin­tään nel­jä tun­tia mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

5. Kas­ta jää­dy­ke­vuo­ka kie­hu­van kuu­maan ve­teen ja ku­moa tar­joi­lu­va­dil­le. Ko­ris­te­le esi­mer­kik­si kah­vi­pa­pu­ma­kei­sil­la ja ker­ma­vaah­to­ruu­suk­keil­la.

Toi­mi­tuk­sen vink­ki: Voit val­mis­taa myös an­nos­jää­dyk­keet, kun kaa­dat jää­dy­ke­mas­san pie­niin an­nos­vuo­kiin ja pa­kas­tat niis­sä. Täl­löin riit­tää muu­ta­man tun­nin pa­kas­tus.

Lu­ki­ja­kil­pai­lun 4.

Kai­ja Nie­mi­nen, Kau­sa­la

Kai­ja: Olen kah­vin ys­tä­vä ja tyk­kään teh­dä kah­vi­lei­von­nai­sia.

Eri­lai­sia jää­dyk­kei­tä­kin ko­kei­len mie­lel­lä­ni. Kun sat­tui ole­maan huo­no mar­ja­vuo­si, ke­hit­te­lin tä­män, ai­kui­seen ma­kuun so­pi­van jäl­ki­ruu­an. Ka­ne­lin si­jas­ta sen voi maus­taa kar­de­mum­mal­la.

Raa­ti: Kau­nis ja hou­kut­te­le­va jää­dy­ke, ke­vy­en peh­meä kah­vin maku, jota pi­ris­tä­vät ka­ne­li ja cal­va­dos.