Artikkeli

Mokkapavlova

Lukijakilpailun 2. Päivi Durchman, Helsinki

8 - 10 an­nos­ta

Ma­ren­ki:

6 val­ku­ais­ta

4 dl hie­noa so­ke­ria

1 tl mais­si­tärk­ke­lys­tä

1 tl val­ko­vii­nie­tik­kaa

1 tl esp­res­so­jau­het­ta

Mok­ka-ki­nus­ki­kas­ti­ke:

2 dl kuo­hu­ker­maa

2 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 tl esp­res­so­jau­het­ta

Ker­ma­vaah­to:

2 dl kuo­hu­ker­maa

1/2 dl to­mu­so­ke­ria

Li­säk­si:

50 g val­ko­suk­laa­ta

50 g mai­to­suk­laa­ta

50 g tum­maa suk­laa­ta

1. Lai­ta uu­ni­pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ri. Piir­rä lei­vin­pa­pe­riin ym­py­rä, jon­ka hal­kai­si­ja on noin 20 cm.

2. Vat­kaa huo­neen­läm­pöi­set val­ku­ai­set suu­res­sa kul­hos­sa ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää so­ke­ri vä­hi­tel­len ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes seos on pak­sua ja kiil­tä­vää, ja so­ke­ri on su­la­nut.

3. Li­sää mais­si­jau­ho, etik­ka ja esp­res­so­jau­he ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

4. Lu­si­koi ma­ren­ki­mas­sa pur­so­tin­pus­siin. Pur­so­ta en­sin ka­kun ää­ri­vii­vat lei­vin­pa­pe­rin piir­ros­ta myö­ten. Täy­tä ym­py­rä pur­sot­ta­mal­la ma­ren­ki ka­kun muo­toi­sek­si. Kun käy­tät täh­den­muo­tois­ta tyl­laa pur­so­tin­pus­sin pääs­sä, saat pur­so­tus­jäl­jes­tä

kau­niin.

5. Kyp­sen­nä 100-as­tei­ses­sa uu­nis­sa vä­hin­tään kak­si tun­tia, kun­nes ma­ren­ki on ra­pe­aa. Lai­ta uu­ni pois pääl­tä, avaa uu­nin luuk­ku ra­ol­leen ja an­na ma­ren­gin jääh­tyä ja ko­vet­tua uu­nis­sa. Siir­rä ma­ren­ki­poh­ja tar­joi­lu­va­dil­le.

6. Mit­taa ker­ma, fa­rii­ni­so­ke­ri ja esp­res­so­jau­he pak­su­poh­jai­seen kat­ti­laan. Kuu­men­na se­os­ta kun­nes se al­kaa kuo­hua voi­mak­kaas­ti ja sii­tä tu­lee kau­niin vaa­le­an­rus­ke­aa. An­na kuo­hah­taa muu­ta­man ker­ran, ota kat­ti­la pois lie­del­tä vä­lil­lä, et­tei seos kuo­hu yli. An­na jääh­tyä.

7. Vaah­do­ta ker­ma ja to­mu­so­ke­ri peh­me­äk­si vaah­dok­si. Rou­hi suk­laat kar­ke­ak­si rou­heek­si.

8. Pääl­lys­tä ma­ren­ki­poh­ja juu­ri en­nen tar­joi­lua ker­ma­vaah­dol­la ja va­lu­ta pääl­le mok­ka-ki­nus­ki­kas­ti­ket­ta. Ri­pot­te­le pääl­le lo­puk­si suk­laa­rou­heet.

Lu­ki­ja­kil­pai­lun 2.

Päi­vi Durch­man, Hel­sin­ki

Päi­vi: Ruu­an­lait­to on mi­nun ja mie­he­ni yh­tei­nen har­ras­tus. Val­mis­tan ate­ri­oi­dem­me jäl­ki­ruu­at. Ma­ren­ki­her­kut vie­hät­tä­vät ke­vey­ten­sä ja näyt­tä­vyy­ten­sä ta­kia. Täs­tä oh­jees­ta voi teh­dä myös an­nos­pav­lo­via.

Raa­ti: Näyt­tä­vän ja her­kul­li­sen nä­köi­nen, ylel­li­nen. Peh­me­än paah­tei­nen kah­vin maku. Hyvä yh­dis­tel­mä ra­pe­aa ma­ren­kia, peh­me­ää ki­nus­kia ja suk­laa­pa­lo­ja.