Artikkeli

Koti ja keit­tiö 8/2011 KAT­RI SCHRÖ­DER | KUVA REET­TA PA­SA­NEN

Mix-souvlakivartaat

Mehukkaat souvla­ki­li­ha­vartaat kääräistään tsatsi­ki­kas­tikkeen kanssa pitaleipien väliin.

6 an­nos­ta

yh­teen­sä noin 700 g por­saan si­sä­fi­lee­tä ja nau­dan ul­ko­fi­lee­tä

Ma­ri­na­di:

1 pie­ni pu­na­si­pu­li hie­non­net­tu­na

3/4 dl olii­vi­öl­jyä

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 rkl pu­na­vii­nie­tik­kaa

1 murs­kat­tu val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 tl ore­ga­noa

1 tl mint­tua

ri­paus rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Leik­kaa li­hat ta­sa­ko­koi­sik­si kuu­ti­oik­si. Se­koi­ta ma­ri­na­din ai­neet kes­ke­nään. Se­koi­ta li­ha­pa­lat ma­ri­na­diin ja pei­tä kul­ho kel­mul­la. An­na li­ho­jen maus­tua vä­hin­tään muu­ta­man tun­nin tai yön yli.

2. Jos käy­tät pui­sia gril­li­tik­ku­ja, muis­ta li­ot­taa ne huo­lel­li­ses­ti. Pu­jo­ta li­ha­pa­lat pui­siin tai öl­jyt­tyi­hin, me­tal­li­siin gril­li­tik­kui­hin.

3. Gril­laa var­tai­ta 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes liha on kyp­sää. Kään­te­le var­tai­ta gril­lauk­sen ai­ka­na, jot­ta ne kyp­sy­vät ta­sai­ses­ti.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 20 min. + ma­ri­noi­tu­mi­nen

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 15 e

Gril­lat­tu pi­ta­lei­pä

6 kpl

4 dl vet­tä

25 g hii­vaa

1 tl so­ke­ria

1 tl suo­laa

noin 8 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Mu­ren­na hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Vis­paa jouk­koon so­ke­ri, suo­la ja osa jau­hois­ta.

2. Li­sää lo­put jau­hot ja öl­jy. Alus­ta kim­moi­sak­si tai­ki­nak­si. An­na tai­ki­nan ko­ho­ta lii­nal­la pei­tet­ty­nä tun­nin ajan.

3. Lei­vo tai­ki­nas­ta tan­ko ja jaa se kuu­teen pa­laan. Pyö­rit­te­le pa­lat en­sin pul­lik­si. Kau­li pul­lat mah­dol­li­sim­man ohuik­si lei­pä­sik­si. Pais­ta lei­vät yk­si­tel­len gril­lis­sä kes­ki­läm­möl­lä mo­lem­min puo­lin kau­niin rus­keik­si.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 30 min. + tai­ki­nan ko­ho­tus

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 0,5 e

Tsat­si­ki­kas­ti­ke

4–6 an­nos­ta

5 dl maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia

1 kurk­ku

4 tl suo­laa

2 tl vii­nie­tik­kaa

ri­paus mus­ta­pip­pu­ria

4 murs­kat­tua val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl olii­vi­öl­jyä

1. Vuo­raa sii­vi­lä tai kah­vin­suo­da­tin suo­da­tin­pa­pe­ril­la. Va­lu­ta jo­gurt­tia sii­vi­län läpi kiin­te­äm­mäk­si pari tun­tia.

2. Raas­ta kurk­ku ja si­rot­te­le suo­la raas­teen pääl­le. An­na kur­kun me­hus­tua het­ken ai­kaa. Pu­ris­te­le kurk­ku­raas­te kui­vak­si niin, et­tä suu­rin osa nes­tees­tä va­luu pois.

3. Se­koi­ta jo­gurt­tiin maus­teet, öl­jy ja raas­tet­tu kurk­ku. An­na kas­tik­keen maus­tua vii­le­äs­sä en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: noin 10 min. + jo­gur­tin va­lu­mi­nen

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 2 e