Ostin asunto-osakkeen puoli vuotta sitten ja olen alkanut epäillä, että kylpyhuoneessa on kosteusvaurioita ja mahdollisesti hometta. Myyjä väittää, ettei ollut asiasta tietoinen asuntoa myydessään, ja että kyse on siten salaisesta virheestä, joka tekee korvausten saannin vaikeaksi. Mistä myyjä puhuu?
➺ Salaisesta eli piilevästä virheestä on kyse, kun myyjä ei ole tiennyt asunnossa olevasta viasta tai puutteesta, eikä hänen olisi siitä pitänytkään tietää. Lisäksi edellytetään, että ostaja ei ole havainnut vikaa tai puutetta asuntoa tarkistaessaan, eikä hänen olisi pitänytkään sitä havaita. Sinun tapauksessasi saattaa olla kyse salaisesta virheestä.
Jotta myyjä joutuisi tästä virhevastuuseen, virheen on oltava merkityksellinen. Asunnon on oltava merkittävästi huonompi kuin ostajalla on ollut perusteltua aihetta olettaa, kun otetaan huomioon asunnon hinta, ikä, alueella tavanomainen varustetaso, kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset jne. Vähäisten salaisten virheiden osalta myyjä ei voi joutua virhevastuuseen.
Laissa ei ole määritelty, milloin asunto poikkeaa merkittävästi siitä, mitä osapuolten kesken on sovittu ja milloin siis myyjä on korvausvelvollinen. Korjauskustannusten määrä suhteessa asunnon hintaan on yksi arvioinnin lähtökohta. Nyrkkisääntönä voidaan esittää, että kun korjauskustannukset ovat noin 4 – 6 prosenttia asunnon kauppahinnasta, kyse on korvattavasta salaisesta virheestä. Arvion virheen merkittävyydestä suorittaa viimekädessä tuomioistuin.
Arviointiin vaikuttavat myös mm. ostajille mahdollisesti aiheutunut terveys- tai asumishaitta, vian ennalta arvaamattomuus (ostaja ei voi odottaa, ettei 20 vuotta vanhoissa märkätiloissa ilmenisi korjaustarvetta) ja myyjän antamat tiedot (mikäli asunnon on ilmoitettu vastaavan uutta, ostaja voi odottaa korkeampaa tasoa).
Ostajalla on yksityishenkilöiden välisessä käytetyn asunnon kaupassa salaisen virheen johdosta oikeus vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua. Ostajalla sen sijaan ei ole oikeutta vaatia myyjää korjaamaan ilmennyttä vikaa. Myyjällä ei myöskään ole oikeutta vaatia, että saa korjata virheen. Osapuolet voivat aina sopia vian korjaamisesta keskenään.
Hinnanalennus on aina ensisijainen seuraamus virheen johdosta käytetyn asunnon kaupassa. Myös kaupan purku on mahdollista, mutta tällöin edellytetään, että virheestä aiheutuu ostajalle olennaista haittaa eikä muuta seuraamusta voida pitää kohtuullisena. Purkukynnys on siten asetettu korkeammalle kuin oikeus hinnanalennukseen.
Lisäksi ostajalla voi olla oikeus saada myyjältä vahingonkorvausta myös salaisen virheen osalta. Edellytyksenä vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiselle on, että myyjä on toiminut huolimattomasti. Myyjä vapautuu vahingonkorvausvelvollisuudestaan, mikäli hän voi osoittaa, ettei virhe johdu hänen puolellaan olevasta huolimattomuudesta.
Yhteenvetona todettakoon, että mikäli kylpyhuoneessasi on merkityksellinen salainen virhe, voit vaatia myyjältä hinnanalennusta tai kaupan purkua sekä lisäksi vahingonkorvausta. Lisäksi sinun on syytä huomioida, että pääsääntöisesti taloyhtiö vastaa kosteiden tilojen rakenteista.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2