Mia Brännbacka löysi ison vitriinikaapin, josta oli haaveillut.
Mikko Kaaresmaa
Nette Grön kuvat Mikko Kaaresmaa
Vaasan keskustassa voi poiketa vilkkaalta pääkadulta rauhalliselle pikkukadulle, jota reunustavat eri-ikäiset asuintalot. Sulkupuomi takaa, ettei läpiajoliikenne häiritse kadun asukkaita. Kun vielä pujahdetaan omasta portista puutarhamaiselle pihalle, voi ajatella olevansa ”kuin herran kukkarossa”, kuten Mia Brännbacka luonnehtii kotitaloaan.
Viestinnän parissa työskentelevä Mia ja hänen miehensä, aikuiskouluttaja Björn Brännbacka ovat asuneet vuonna 1932 rakennetussa kerrostalossa kymmenen vuotta. He tunnustautuvat molemmat kaupunkiasujiksi.
Aikaisempi koti omakotitalossa oli heille toiseksi paras vaihtoehto, kun Vaasasta ei löytynyt lapsiperheelle sopivaa kaupunkiasuntoa. Ajatus oli, että kun nuorin lapsista menee yläasteelle, muutetaan keskustaan.
Aikaisemmin sisustuksessa oli vain talonpoikaista ja modernia tyyliä, nyt myös 60-lukua. Pöytä on 1960-luvun Stockmannia, Olof Ottelinin Strada. Se on Tori.fi-löytö samoin kuin sohva. Koristetyynyt ovat Klaus Haapaniemen suunnittelemat. Kattovalaisin on Verner Pantonin Spiral. Uudet, mukavat nahkaverhoillut nojatuolit ovat Vepsäläiseltä.
1930-luvun asunto ostettiin viiden minuutin näytön perusteella
Varsinaisia muuttosuunnitelmia perheellä ei vielä ollut, kun Mia kerran huomasi lehdessä ilmoituksen myytävästä asunnosta Vaasassa Kasarminkadulla. He olivat vierailleet joskus samassa talossa asuneiden ystävien luona. Björn ja Mia menivät uteliaisuudesta katsomaan asuntoa .
– Saavuimme näyttöön viime hetkillä, koska olin katsonut ajan väärin. Emme edes ehtineet käydä kaikissa huoneissa, sillä aikaa oli vain minuutteja! Seisoimme hallissa, josta näki suunnilleen joka huoneeseen ja sanoimme välittäjälle, että me haluamme tämän, Mia kertoo.
Neljän huoneen asunto oli kuin olikin sama, jossa he olivat vierailleet vuosia aiemmin.
Jo samana iltana Björn ja Mia panivat omakotitalonsa myyntiin.
Kylpyhuoneen seinän laatoitus-idea on Notting Hill -elokuvasta napattu. Allaskaluste ja valaisimet ovat Ikeasta.
Miten saisin kylpyhuoneeseen Julia Robertsin kaakelit Notting Hillistä?
Viisihenkinen perhe ja koira muuttivat 1930-luvun kerrostaloon, kun asunnon pinnat oli ensin remontoitu ja pesutilat uusittu.
Alkutilanteesta Mian mieleen on jäänyt erityisesti 1970-lukuinen vessa, jossa oli keltainen muovimatto ja tummanruskeat kaakelit. Hänellä oli mielessä idea, jonka hän oli nähnyt Notting Hill -elokuvan kylpykohtauksessa: Valkoinen laatoitus, jossa oli vinoon ladottu boordi ylempänä. Hän otti kännykällä kuvan tv-ruudun pysäytyskuvasta, jossa Julia Roberts kellii kylpyammeessa.
– Näytin kännykkäkuvasta laatoittajille, että tällainen tehdään. He puistelivat päätään vähän aikaa, mutta kävivät sitten toimeen. Hyvin se onnistui!
Makuuhuoneen uusi tapettimalli löytyi ahvenanmaalaisen ravintolan seinästä. Valtava itämainen matto on ostettu 60 eurolla huutokaupasta, mutta sen pesulalasku oli moninkertainen. Punainen silkkitäkki on 1900-luvun puolivälin Amerikan-tuliaisia, se oli käyttämättömänä myynnissä kirpputoriryhmässä.
Kukkatapetin alla seinässä on valkoinen, musta ja tummansininen kerros
Tämä on Mialle tyypillinen tapa keräillä ideoita. Makuuhuoneessa on uusi tapetti, jonka Mia hoksasi viime kesänä ravintolan seinästä Ahvenanmaan Föglössä. Hän ehdotti saman tien Björnille, että tämä kukkatapetti mutta erivärisellä pohjalla sopisi heille. Miksipä ei, tuumi Björn.
Vasta neljä kuukautta aiemmin he olivat maalanneet saman seinän valkoiseksi, ja siitä oli heidän mielestään tullut liian pliisu. Seinä oli ehtinyt olla myös mustaksi tapetoitu ja tummansiniseksi maalattu.
– Se musta oli liian musta. Meillä ovat värit lisääntyneet vähitellen vuosien mittaan, mutta muuten ei tyylimme ole olennaisesti muuttunut, Mia pohtii.
Mustan, tummansinisen ja valkoisen jälkeen on nyt punaisten kukkien vuoro.
Kokkolasta löytynyt raamikas vitriini on valmistettu noin 1940-luvulla Riihimäellä Snellmanin puusepänliikkeessä myymäläkalusteeksi. Liukuovet olivat kyllä ehjät, mutta niin painavaa vanhaa lasia, että ne vaihdettiin uusiin.
Instagramissa näkyi iso vitriinikaappi, ja siitä alkoi vuosien antiikinmetsästys
Ideoita muhii Mian mielessä jatkuvasti. Kun muu perhe katsoo jalkapalloa, Mia menee sohvannurkkaan kiiltäväkantisten lehtien kanssa. Hän lukee myös blogeja ja selaa kirpparisivustoja ja Instagramia.
– Minulla on paljon ideoita ja saatan kypsytellä niitä pitkäänkin. Osa esitellään Björnille, osan hylkään oman pohdinnan jälkeen. Björnin rooli on sparraajan tai jarruttajan, ideasta riippuen. Yhteinen sävel on kyllä aina löytynyt, Mia sanoo.
Mia näki aikoinaan Instagramissa kuvan vanhasta, isosta keittiön vitriinikaapista ja alkoi haaveilla samanlaisesta. Hän seuraili pari kolme vuotta, löytäisikö jostain vastaavan. Lopulta tärppäsi. Mia oli Kokkolassa työpalaverissa ja piipahti lounastauolla antiikkikaupassa. Siellä se oli: komea, tumma, lasiovinen kaappi, ainakin 2,5 metriä kanttiinsa.
– Olin jo mielessäni valinnut, mille keittiön seinälle kaappi tulee. Joten järjestettiin vain erikoiskuljetus ja alettiin ruuvata keittiön kiinteitä kaappeja irti.
Vitriini on valmistettu Riihimäellä Snellmanin puusepänliikkeessä, ja se on aikoinaan ollut kultasepänliikkeen kaappi.
Kun rakastaa ruokaa, pitää olla myös paljon kauniita astioita
Sekä keittiön vitriinissä että olohuoneen kaapeissa on Mian keräämiä vanhoja astioita. Hän tekee löytöjä antiikkiputiikeista.
– Mitä enemmän kaupassa on tavaraa, sitä parempi. Pitää saada tonkia. Rakastan astioita, ja niitä tulee koko ajan lisää, sekä uusia että antiikkisia.
Astioille tulee käyttöäkin, sillä Brännbackat nauttivat kovasti ruoanlaitosta, kattavat kauniisti ja syövät kunnolla.
– Meillä ei ole mitään erityisiä ruokabravuureja, koska haluamme aina kokeilla jotain uutta ja erilaista.
Mutta ihan parasta ovat alkudrinkit ja drinkkien kanssa otettavat alkupalat, sormisyötävät. Talviaikaan alkupaloina voi olla esimerkiksi paholaisen taateleita ja parmesaanilastuja mädillä, smetanalla ja punasipulilla.
Keittiön suhteen Brännbackoilla on vielä joitakin pitkän tähtäimen suunnitelmia. Edellisen asukkaan kiintokalusteet ja tasot tekisi mieli uusia, ja liesituulettimen hormin takia laskettu katto pitäisi palauttaa alkuperäiseen korkeuteensa 2,90 metriin. Lattia on jo uusittu – oli pakko, kun vanhan jääkaapin jääpalakone aiheutti vuodon ja vesivahingon.
harmaan ruukun köynnös on posliinikukka, vieressä elefantöra eli kilpipiilea. Kehyksissä on ahvenanmaalaisen Jonas Wilénin ja pohjalaisen Karin Klåvuksen grafiikkaa.
Lapset muuttavat pois ja takaisin, ja välillä asunnossa on ollut viisi etätyöläistä
Vuosien mittaan huoneita on vaihdettu sitä mukaa kun vanhimmat lapset ovat kasvaneet ja muuttaneet omilleen. Nyt eletään kolmen ihmisen ja yhden koiran taloudessa.
Poikkeuksellisen viime vuoden aikana Brännbackojen ruokakunnan koko ehti vaihtua useampaan kertaan. Koronatoimet vaikuttivat nuorten opiskeluihin. Keskimmäinen lapsista teki väliaikaisesti paluun Helsingistä kotiin ja toi mukana tyttöystävänsä. Kuopus Edith kävi lukiota etänä omassa huoneessaan jumppatunteja myöten.
Joidenkin kuukausien ajan asunnon jokaisessa huoneessa oli jonkun etätyö- tai opiskelupiste.
– Ruokaa meni, mutta onneksi oli useita ruoanlaittajiakin, Mia muistelee.
Nyt kotona asuu enää Edith. Hänen huoneessaan on lisääntyvässä määrin kitaroita ja sieltä kantautuukin usein soittoa.
Eteisen lattia on helppohoitoista sementtilaattaa. Se kestää koiran äkkilähtöjä ja jarrutuksia paremmin kuin puulattia, joka on jo kertaalleen kunnostettu. Peili on uustuotantoa vanhan ranskalaisen mallin mukaan ja lipasto on Tori.fi-löytö kuten kattovalaisinkin. 1960-luvun pöytälamppu on ruotsalaisen Asean tuotantoa.
Mitä uutta teillä taas on laitettu?
Brännbackojen luona kyläilevät ystävät kiinnittävät usein huomiota siihen, että heillä on eri aikakausien kalusteita ja tyylejä sulassa sovussa. Myös muutoksia tapahtuu usein. Sisustusta kehitetään ja hiotaan. Seinille nousee uusia taideteoksia, usein paikallisten taiteilijoiden töitä.
– Eräs tyttären kaveri kysyy aina tullessaan, että mitä uutta teillä nyt on tehty, Mia kertoo.
Uutena voisi esitellä ainakin makuuhuoneen tapetin sekä tanskalaisen senkin, jonka myötä sisustukseen tuli myös 1960-luku.
Tyylikkään kalusteen moniin hyviin puoliin kuuluu, että siihen mahtuu valtavasti astioita. Mian lasi- ja lautaskokoelmilta ei lopu tila ihan heti.
Tanskalainen baarikaappisenkki on uusin hankinta. Sen yläpuolella on Maire Ruotsalaisen akvarellityö.
Koti
Vaasassa
4 h + k, 118,5 m² 1930-luvun talossa.
Asukkaat
Mia ja Björn Brännbacka, lukioikäinen tytär Edith ja chow chow Henni.
Instagram @mia_bra
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2