Artikkeli
Mia Brännbacka löysi ison vitriinikaapin, josta oli haaveillut.

Mia Brännbacka löysi ison vitriinikaapin, josta oli haaveillut.

Mikko Kaaresmaa

Net­te Grön ku­vat Mik­ko Kaa­res­maa

Mian ja Björnin kodissa vanhat rakkaat mööpelit pysyvät, mutta ideat ja seinien värit vaihtuvat

Mia ja Björn Brännbackan Vaasan-kodissa sisustus syntyy kokeilemalla. Ideat pulppuavat, tapetit vaihtuvat ja vitriinit täyttyvät kauniista astioista.

Vaa­san kes­kus­tas­sa voi poi­ke­ta vilk­kaal­ta pää­ka­dul­ta rau­hal­li­sel­le pik­ku­ka­dul­le, jota reu­nus­ta­vat eri-ikäi­set asuin­ta­lot. Sul­ku­puo­mi ta­kaa, et­tei lä­pi­a­jo­lii­ken­ne häi­rit­se ka­dun asuk­kai­ta. Kun vie­lä pu­jah­de­taan omas­ta por­tis­ta puu­tar­ha­mai­sel­le pi­hal­le, voi aja­tel­la ole­van­sa ”kuin her­ran kuk­ka­ros­sa”, ku­ten Mia Brän­n­bac­ka luon­neh­tii ko­ti­ta­lo­aan.

Vies­tin­nän pa­ris­sa työs­ken­te­le­vä Mia ja hä­nen mie­hen­sä, ai­kuis­kou­lut­ta­ja Björn Brän­n­bac­ka ovat asu­neet vuon­na 1932 ra­ken­ne­tus­sa ker­ros­ta­los­sa kym­me­nen vuot­ta. He tun­nus­tau­tu­vat mo­lem­mat kau­pun­ki­a­su­jik­si.

Ai­kai­sem­pi koti oma­ko­ti­ta­los­sa oli heil­le toi­sek­si pa­ras vaih­to­eh­to, kun Vaa­sas­ta ei löy­ty­nyt lap­si­per­heel­le so­pi­vaa kau­pun­ki­a­sun­toa. Aja­tus oli, et­tä kun nuo­rin lap­sis­ta me­nee ylä­as­teel­le, muu­te­taan kes­kus­taan.

Aikaisemmin sisustuksessa oli vain talonpoikaista ja modernia tyyliä, nyt myös 60-lukua. Pöytä on 1960-luvun Stockmannia, Olof Ottelinin Strada. Se on Tori.fi-löytö samoin kuin sohva. Koristetyynyt ovat Klaus Haapaniemen suunnittelemat. Kattovalaisin on Verner Pantonin Spiral. Uudet, mukavat nahkaverhoillut nojatuolit ovat Vepsäläiseltä.

Aikaisemmin sisustuksessa oli vain talonpoikaista ja modernia tyyliä, nyt myös 60-lukua. Pöytä on 1960-luvun Stockmannia, Olof Ottelinin Strada. Se on Tori.fi-löytö samoin kuin sohva. Koristetyynyt ovat Klaus Haapaniemen suunnittelemat. Kattovalaisin on Verner Pantonin Spiral. Uudet, mukavat nahkaverhoillut nojatuolit ovat Vepsäläiseltä.

1930-lu­vun asun­to os­tet­tiin vii­den mi­nuu­tin näy­tön pe­rus­teel­la

Var­si­nai­sia muut­to­suun­ni­tel­mia per­heel­lä ei vie­lä ol­lut, kun Mia ker­ran huo­ma­si leh­des­sä il­moi­tuk­sen myy­tä­väs­tä asun­nos­ta Vaa­sas­sa Ka­sar­min­ka­dul­la. He oli­vat vie­rail­leet jos­kus sa­mas­sa ta­los­sa asu­nei­den ys­tä­vien luo­na. Björn ja Mia me­ni­vät ute­li­ai­suu­des­ta kat­so­maan asun­toa .

– Saa­vuim­me näyt­töön vii­me het­kil­lä, kos­ka olin kat­so­nut ajan vää­rin. Em­me edes eh­ti­neet käy­dä kai­kis­sa huo­neis­sa, sil­lä ai­kaa oli vain mi­nuut­te­ja! Sei­soim­me hal­lis­sa, jos­ta näki suun­nil­leen joka huo­nee­seen ja sa­noim­me vä­lit­tä­jäl­le, et­tä me ha­lu­am­me tä­män, Mia ker­too.

Nel­jän huo­neen asun­to oli kuin oli­kin sama, jos­sa he oli­vat vie­rail­leet vuo­sia ai­em­min.

Jo sa­ma­na il­ta­na Björn ja Mia pa­ni­vat oma­ko­ti­ta­lon­sa myyn­tiin.

Kylpyhuoneen seinän laatoitus-idea on Notting Hill -elokuvasta napattu. Allaskaluste ja valaisimet ovat Ikeasta.

Kylpyhuoneen seinän laatoitus-idea on Notting Hill -elokuvasta napattu. Allaskaluste ja valaisimet ovat Ikeasta.

Mi­ten sai­sin kyl­py­huo­nee­seen Ju­lia Ro­bert­sin kaa­ke­lit Not­ting Hil­lis­tä?

Vii­si­hen­ki­nen per­he ja koi­ra muut­ti­vat 1930-lu­vun ker­ros­ta­loon, kun asun­non pin­nat oli en­sin re­mon­toi­tu ja pe­su­ti­lat uu­sit­tu.

Al­ku­ti­lan­tees­ta Mian mie­leen on jää­nyt eri­tyi­ses­ti 1970-lu­kui­nen ves­sa, jos­sa oli kel­tai­nen muo­vi­mat­to ja tum­man­rus­ke­at kaa­ke­lit. Hä­nel­lä oli mie­les­sä idea, jon­ka hän oli näh­nyt Not­ting Hill -elo­ku­van kyl­py­koh­tauk­ses­sa: Val­koi­nen laa­toi­tus, jos­sa oli vi­noon la­dot­tu boor­di ylem­pä­nä. Hän ot­ti kän­ny­käl­lä ku­van tv-ruu­dun py­säy­tys­ku­vas­ta, jos­sa Ju­lia Ro­berts kel­lii kyl­py­am­mees­sa.

– Näy­tin kän­nyk­kä­ku­vas­ta laa­toit­ta­jil­le, et­tä täl­lai­nen teh­dään. He puis­te­li­vat pää­tään vä­hän ai­kaa, mut­ta kä­vi­vät sit­ten toi­meen. Hy­vin se on­nis­tui!

Makuuhuoneen uusi tapettimalli löytyi ahvenanmaalaisen ravintolan seinästä. Valtava itämainen matto on ostettu 60 eurolla huutokaupasta, mutta sen pesulalasku oli moninkertainen.  Punainen silkkitäkki on 1900-luvun puolivälin Amerikan-tuliaisia, se oli käyttämättömänä myynnissä kirpputoriryhmässä.

Makuuhuoneen uusi tapettimalli löytyi ahvenanmaalaisen ravintolan seinästä. Valtava itämainen matto on ostettu 60 eurolla huutokaupasta, mutta sen pesulalasku oli moninkertainen. Punainen silkkitäkki on 1900-luvun puolivälin Amerikan-tuliaisia, se oli käyttämättömänä myynnissä kirpputoriryhmässä.

Kuk­ka­ta­pe­tin al­la sei­näs­sä on val­koi­nen, mus­ta ja tum­man­si­ni­nen ker­ros

Tämä on Mi­al­le tyy­pil­li­nen tapa ke­räil­lä ide­oi­ta. Ma­kuu­huo­nees­sa on uu­si ta­pet­ti, jon­ka Mia hok­sa­si vii­me ke­sä­nä ra­vin­to­lan sei­näs­tä Ah­ve­nan­maan Fög­lös­sä. Hän eh­dot­ti sa­man tien Björ­nil­le, et­tä tämä kuk­ka­ta­pet­ti mut­ta eri­vä­ri­sel­lä poh­jal­la so­pi­si heil­le. Mik­si­pä ei, tuu­mi Björn.

Vas­ta nel­jä kuu­kaut­ta ai­em­min he oli­vat maa­lan­neet sa­man sei­nän val­koi­sek­si, ja sii­tä oli hei­dän mie­les­tään tul­lut lii­an plii­su. Sei­nä oli eh­ti­nyt ol­la myös mus­tak­si ta­pe­toi­tu ja tum­man­si­ni­sek­si maa­lat­tu.

– Se mus­ta oli lii­an mus­ta. Meil­lä ovat vä­rit li­sään­ty­neet vä­hi­tel­len vuo­sien mit­taan, mut­ta muu­ten ei tyy­lim­me ole olen­nai­ses­ti muut­tu­nut, Mia poh­tii.

Mus­tan, tum­man­si­ni­sen ja val­koi­sen jäl­keen on nyt pu­nais­ten kuk­kien vuo­ro.

Kokkolasta löytynyt raamikas vitriini on valmistettu noin 1940-luvulla Riihimäellä Snellmanin puusepänliikkeessä myymäläkalusteeksi. Liukuovet olivat kyllä ehjät, mutta niin painavaa vanhaa lasia, että ne vaihdettiin uusiin.

Kokkolasta löytynyt raamikas vitriini on valmistettu noin 1940-luvulla Riihimäellä Snellmanin puusepänliikkeessä myymäläkalusteeksi. Liukuovet olivat kyllä ehjät, mutta niin painavaa vanhaa lasia, että ne vaihdettiin uusiin.

Ins­tag­ra­mis­sa nä­kyi iso vit­rii­ni­kaap­pi, ja sii­tä al­koi vuo­sien an­tii­kin­met­säs­tys

Ide­oi­ta mu­hii Mian mie­les­sä jat­ku­vas­ti. Kun muu per­he kat­soo jal­ka­pal­loa, Mia me­nee soh­van­nurk­kaan kiil­tä­vä­kan­tis­ten leh­tien kans­sa. Hän lu­kee myös blo­ge­ja ja se­laa kirp­pa­ri­si­vus­to­ja ja Ins­tag­ra­mia.

– Mi­nul­la on pal­jon ide­oi­ta ja saa­tan kyp­sy­tel­lä nii­tä pit­kään­kin. Osa esi­tel­lään Björ­nil­le, osan hyl­kään oman poh­din­nan jäl­keen. Björ­nin roo­li on spar­raa­jan tai jar­rut­ta­jan, ide­as­ta riip­pu­en. Yh­tei­nen sä­vel on kyl­lä ai­na löy­ty­nyt, Mia sa­noo.

Mia näki ai­koi­naan Ins­tag­ra­mis­sa ku­van van­has­ta, isos­ta keit­ti­ön vit­rii­ni­kaa­pis­ta ja al­koi haa­veil­la sa­man­lai­ses­ta. Hän seu­rai­li pari kol­me vuot­ta, löy­täi­si­kö jos­tain vas­taa­van. Lo­pul­ta tärp­pä­si. Mia oli Kok­ko­las­sa työ­pa­la­ve­ris­sa ja pii­pah­ti lou­nas­tau­ol­la an­tiik­ki­kau­pas­sa. Siel­lä se oli: ko­mea, tum­ma, la­si­o­vi­nen kaap­pi, ai­na­kin 2,5 met­riä kant­tiin­sa.

– Olin jo mie­les­sä­ni va­lin­nut, mil­le keit­ti­ön sei­näl­le kaap­pi tu­lee. Jo­ten jär­jes­tet­tiin vain eri­kois­kul­je­tus ja alet­tiin ruu­va­ta keit­ti­ön kiin­tei­tä kaap­pe­ja ir­ti.

Vit­rii­ni on val­mis­tet­tu Rii­hi­mä­el­lä Snel­l­ma­nin puu­se­pän­liik­kees­sä, ja se on ai­koi­naan ol­lut kul­ta­se­pän­liik­keen kaap­pi.

Kun ra­kas­taa ruo­kaa, pi­tää ol­la myös pal­jon kau­nii­ta as­ti­oi­ta

Sekä keit­ti­ön vit­rii­nis­sä et­tä olo­huo­neen kaa­peis­sa on Mian ke­rää­miä van­ho­ja as­ti­oi­ta. Hän te­kee löy­tö­jä an­tiik­ki­pu­tii­keis­ta.

– Mitä enem­män kau­pas­sa on ta­va­raa, sitä pa­rem­pi. Pi­tää saa­da ton­kia. Ra­kas­tan as­ti­oi­ta, ja nii­tä tu­lee koko ajan li­sää, sekä uu­sia et­tä an­tiik­ki­sia.

As­ti­oil­le tu­lee käyt­tö­ä­kin, sil­lä Brän­n­bac­kat naut­ti­vat ko­vas­ti ruo­an­lai­tos­ta, kat­ta­vat kau­niis­ti ja syö­vät kun­nol­la.

– Meil­lä ei ole mi­tään eri­tyi­siä ruo­kab­ra­vuu­re­ja, kos­ka ha­lu­am­me ai­na ko­keil­la jo­tain uut­ta ja eri­lais­ta.

Mut­ta ihan pa­ras­ta ovat al­kud­rin­kit ja drink­kien kans­sa otet­ta­vat al­ku­pa­lat, sor­mi­syö­tä­vät. Tal­vi­ai­kaan al­ku­pa­loi­na voi ol­la esi­mer­kik­si pa­ho­lai­sen taa­te­lei­ta ja par­me­saa­ni­las­tu­ja mä­dil­lä, sme­ta­nal­la ja pu­na­si­pu­lil­la.

Keit­ti­ön suh­teen Brän­n­bac­koil­la on vie­lä joi­ta­kin pit­kän täh­täi­men suun­ni­tel­mia. Edel­li­sen asuk­kaan kiin­to­ka­lus­teet ja ta­sot te­ki­si mie­li uu­sia, ja lie­si­tuu­let­ti­men hor­min ta­kia las­ket­tu kat­to pi­täi­si pa­laut­taa al­ku­pe­räi­seen kor­keu­teen­sa 2,90 met­riin. Lat­tia on jo uu­sit­tu – oli pak­ko, kun van­han jää­kaa­pin jää­pa­la­ko­ne ai­heut­ti vuo­don ja ve­si­va­hin­gon.

harmaan ruukun köynnös on posliinikukka, vieressä elefantöra eli kilpipiilea. Kehyksissä on ahvenanmaalaisen Jonas Wilénin ja pohjalaisen Karin Klåvuksen grafiikkaa.

harmaan ruukun köynnös on posliinikukka, vieressä elefantöra eli kilpipiilea. Kehyksissä on ahvenanmaalaisen Jonas Wilénin ja pohjalaisen Karin Klåvuksen grafiikkaa.

Lap­set muut­ta­vat pois ja ta­kai­sin, ja vä­lil­lä asun­nos­sa on ol­lut vii­si etä­työ­läis­tä

Vuo­sien mit­taan huo­nei­ta on vaih­det­tu sitä mu­kaa kun van­him­mat lap­set ovat kas­va­neet ja muut­ta­neet omil­leen. Nyt ele­tään kol­men ih­mi­sen ja yh­den koi­ran ta­lou­des­sa.

Poik­keuk­sel­li­sen vii­me vuo­den ai­ka­na Brän­n­bac­ko­jen ruo­ka­kun­nan koko eh­ti vaih­tua use­am­paan ker­taan. Ko­ro­na­toi­met vai­kut­ti­vat nuor­ten opis­ke­lui­hin. Kes­kim­mäi­nen lap­sis­ta teki vä­li­ai­kai­ses­ti pa­luun Hel­sin­gis­tä ko­tiin ja toi mu­ka­na tyt­töys­tä­vän­sä. Kuo­pus Edith kävi lu­ki­o­ta etä­nä omas­sa huo­nees­saan jump­pa­tun­te­ja myö­ten.

Joi­den­kin kuu­kau­sien ajan asun­non jo­kai­ses­sa huo­nees­sa oli jon­kun etä­työ- tai opis­ke­lu­pis­te.

– Ruo­kaa meni, mut­ta on­nek­si oli usei­ta ruo­an­lait­ta­ji­a­kin, Mia muis­te­lee.

Nyt ko­to­na asuu enää Edith. Hä­nen huo­nees­saan on li­sään­ty­väs­sä mää­rin ki­ta­roi­ta ja siel­tä kan­tau­tuu­kin usein soit­toa.

Eteisen lattia on helppohoitoista sementtilaattaa. Se kestää koiran äkkilähtöjä ja jarrutuksia paremmin kuin puulattia, joka on jo kertaalleen kunnostettu. Peili on uustuotantoa vanhan ranskalaisen mallin mukaan ja lipasto on Tori.fi-löytö kuten kattovalaisinkin. 1960-luvun pöytälamppu on ruotsalaisen Asean tuotantoa.

Eteisen lattia on helppohoitoista sementtilaattaa. Se kestää koiran äkkilähtöjä ja jarrutuksia paremmin kuin puulattia, joka on jo kertaalleen kunnostettu. Peili on uustuotantoa vanhan ranskalaisen mallin mukaan ja lipasto on Tori.fi-löytö kuten kattovalaisinkin. 1960-luvun pöytälamppu on ruotsalaisen Asean tuotantoa.

Mitä uut­ta teil­lä taas on lai­tet­tu?

Brän­n­bac­ko­jen luo­na ky­läi­le­vät ys­tä­vät kiin­nit­tä­vät usein huo­mi­o­ta sii­hen, et­tä heil­lä on eri ai­ka­kau­sien ka­lus­tei­ta ja tyy­le­jä su­las­sa so­vus­sa. Myös muu­tok­sia ta­pah­tuu usein. Si­sus­tus­ta ke­hi­te­tään ja hi­o­taan. Sei­nil­le nou­see uu­sia tai­de­te­ok­sia, usein pai­kal­lis­ten tai­tei­li­joi­den töi­tä.

– Eräs tyt­tä­ren ka­ve­ri ky­syy ai­na tul­les­saan, et­tä mitä uut­ta teil­lä nyt on teh­ty, Mia ker­too.

Uu­te­na voi­si esi­tel­lä ai­na­kin ma­kuu­huo­neen ta­pe­tin sekä tans­ka­lai­sen sen­kin, jon­ka myö­tä si­sus­tuk­seen tuli myös 1960-luku.

Tyy­lik­kään ka­lus­teen mo­niin hy­viin puo­liin kuu­luu, et­tä sii­hen mah­tuu val­ta­vas­ti as­ti­oi­ta. Mian lasi- ja lau­tas­ko­ko­el­mil­ta ei lopu tila ihan heti.

Tanskalainen baarikaappisenkki on uusin hankinta. Sen yläpuolella on Maire Ruotsalaisen akvarellityö.

Tanskalainen baarikaappisenkki on uusin hankinta. Sen yläpuolella on Maire Ruotsalaisen akvarellityö.

Koti

Vaa­sas­sa

4 h + k, 118,5 m² 1930-lu­vun ta­los­sa.

Asuk­kaat

Mia ja Björn Brän­n­bac­ka, lu­ki­oi­käi­nen ty­tär Edith ja chow chow Hen­ni.
Ins­tag­ram @mia_bra