Neuvomme, miten onnistut kasvattamaan luumuja puutarhassa ja valitset parhaat lajikkeet. Annamme myös maistuvien luumuherkkujen ohjeet.
Istuta luumupuu aurinkoon
Luumupuut ovat vahvoja. Niille riittää, että maa ei ole liian kuivaa tai märkää. Luumupuut viihtyvät sekä multa- että savimaassa, kunhan maaperä vain on hyvin vettä läpäisevää (=vesi ei jää kasvin juurelle seisomaan).
Uusia puita voi istuttaa joko myöhään syksyllä tai keväällä. Syksy on otollisin istutusaika, sillä maa on vielä lämmintä ja kosteaa ja puu ehtii juurtua ennen talvea ja valmistautua valmiiksi seuraavaa kasvukautta varten.
Istuta luumupuu aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Muokkaa maa perusteellisesti ja syvältä noin neliömetrin suuruiselta alueelta.
Jos ruukkutaimen juuret ovat kasvaneet ympäri ruukkua, riko paakkua terävällä veitsellä tai saksilla noin 5 cm:n syvyydeltä, jotta puu pääsee levittämään juurensa mahdollisimman nopeasti.
Jos istutat puun nurmikolle, poista puun ympäriltä noin 50 cm nurmikkoa. Näin et vahingossa telo kuorta ruohonleikkurilla eikä taimen tarvitse kilpailla nurmikon kanssa vedestä ja ravinteista. Nuoret puut eivät kestä kuoren vahingoittumista. Kasvu hidastuu myös, jos ne joutuvat kilpailemaan nurmikon kanssa.
Älä leikkaa liian varhain
Älä leikkaa luumupuuta sen ensimmäisinä vuosina, sillä sen on saatava käyttää energiansa juurten kasvattamiseen haavojen parantamisen sijaan.
Luumupuita ei saa koskaan leikata aikaisin keväällä. Voimakkaat kevätvirtaukset oksissa ja rungossa altistavat sienitaudeille. Odota, kunnes lehdet ovat päässeet hyvään kasvuun, sillä puu on silloin kaikkein vahvimmillaan ja kykenee vastustamaan sienitauteja, jotka yrittävät hyökätä haavoihin.
Toisaalta on tärkeää, että puita ei leikata liian myöhään, koska silloin puun voima ei riitä parantamaan haavoja, vaan haavapinta jää alttiiksi taudeille koko talven ajaksi.
Kun puu on juurtunut, voit muotoilla latvan tarvittaessa. Latvuksen pitää olla avoin eikä puussa saa olla sisäänpäin kääntyneitä oksia tai oksia, jotka hankaavat toisiaan vasten.
Muista, että leikkaat vain tarvittaessa!
Pölytys vaikuttaa satoon
Etenkin nuoret luumupuut voivat aiheuttaa joskus omistajilleen pientä sydämentykytystä, sillä yhtenä vuonna sato voi olla runsas ja toisena ei tule juuri luumun luumua.
Huono sato voi johtua puutteellisesta pölytyksestä. Siinä tapauksessa kannattaa istuttaa lähistölle toinen puu tai voit kokeilla auttaako, jos tuot ämpärillisen kukkivia luumupuun oksia puun viereen. Sato voi jäädä olemattomaksi myös, jos kukat pääsevät paleltumaan tai kukinnan aikana sataa.
Melkein kaikkien luumulajikkeiden - etenkin ’Victorian’ ja ’Opalin’ – raakileita kannattaa harventaa, koska harventaminen parantaa hedelmien laatua ja ehkäisee tauteja. Heiluttele puuta niin, että osa luumuista putoaa maahan ja irrota sen jälkeen pienimmät hedelmät sekä sellaiset, jotka eivät saa kunnolla auringonvaloa. Harvenna hedelmät noin 5 cm:n etäisyydeltä toisistaan.
SUSIE HELSING NIELSEN • KUVAUSSUUNNITTELU ANNA RIBORG HEDEGAARD/ANNAHEDEGAARD.DK. • KUVAT JAKOB VALLING/VALLING.COM
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ